Demokratik Kongo'da saldırı

Demokratik Kongo'da saldırı

Ülkenin doğusunda Ugandalı ayrılıkçıların düzenlediği saldırıda 2'si asker, 4 kişi yaşamını yitirdi

KUZEY KIVU (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ugandalı ayrılıkçıların silahlı saldırısında 4 kişi öldü.

Ordu Sözcüsü Yüzbaşı Mak Hazukay Mongba, AA muhabirine açıklamasında, Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçıların, hafta sonu ülkenin doğusunda Oicha bölgesinde saldırı düzenlediğini belirtti.

Saldırıda, 2'si asker 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1'i mavi bereli 3 askerin yaralandığını kaydeden Mongba, ayrılıkçılardan 3'ünün de yakalandığını bildirdi.

Beni bölgesi yetkilisi Bernard Amisi Kalonda ise ayrılıkçıların, çok sayıda ev ve arabayı ateşe vermesinin ardından Oicha'da yaşayanların komşu bölgelere kaçtığını söyledi.

Sivil toplum kuruluşu İnsan Haklarına Saygı Anlaşması Koordinatörü Jean Paul Ngahangondi de Demokratik Kongo ordusunun, saldırıya anında müdahale etmemesi halinde ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceğini dile getirdi.

Öte yandan askeri yetkililer, ordunun Oicha'da kontrolü sağladığını ve saldırının ardından çevredeki bölgelerde operasyon başlatıldığını belirtti.

- Silahlı gruplar, doğal kaynakların peşinde

Ülkenin doğusu yaklaşık 20 yıldır, doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına sahne oluyor.

Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçılar ile Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçlerine (FDLR) bağlı Ruandalı ayrılıkçıların saldırıları nedeniyle Lubero ve Beni bölgesinde Ekim 2014'ten bu yana en az bin 116 kişi yaşamını yitirdi.

BM ile ordu, Ugandalı ayrılıkçıları yok etmek için Ocak 2014'te oluşturulan Sokola 1 Operasyonu'nu tamamlamak üzere 14 Mayıs'ta Usalama Operasyonu'nu başlatmıştı. Ordu ayrıca Ruandalı ayrılıkçıları etkisiz hale getirmek için de 2015'ten bu yana Sokola 2 Operasyonu'nu yürütüyor.

- Ülkede faaliyet gösteren iki ayrılıkçı grup: FDLR ve ADF-Nalu

Demokratik Kongo, biri Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) diğeri ADF-Nalu olmak üzere ülkede faaliyet gösteren iki ayrılıkçı grupla savaşıyor.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye karşı mücadele veren FDLR, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçan Ruandalı Hutuların haklarını savunmak üzere 2000'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kuruldu.

FDLR'nin bazı üyelerinin, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık 800 bin Tutsi'nin ölümüne neden olan soykırımda rol aldığı iddia ediliyor.

Uganda'da 1986'dan bu yana iktidarda bulunan Yoveri Museveni rejimine karşı kurulan ADF-Nalu ise BM'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler