Davutoğlu'nun 9 maddelik manifestosu

Davutoğlu'nun 9 maddelik manifestosu

AK Parti'nin Erdoğan sonrası Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kongre'de yaptığı konuşmada, "9 maddelik manifesto olarak nitelenebilecek hedefler koydu ve hedeflerini anlat

AK Parti'nin Erdoğan sonrası Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kongre'de yaptığı konuşmada, "9 maddelik manifesto olarak nitelenebilecek hedefler koydu ve hedeflerini anlattı. Davutoğlu, çözüm süreci, paralel yapıyla mücadele, ekonomi, kültür inşası, ahlak restorasyon gibi 9 maddeyi açıkladı.

1- Özgüven ve darbe girişimlerine karşı duruş

Ahmet Davutoğlu, özgüvene örnek olarak Erdoğan'ın Davos'taki 'one minute' çıkışını gösterdi. Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık operasyonlarını bu özgüveni yıkma çabası olarak nitelendirdi.

2- Sosyo-kültürel bütünlük, çözüm süreci

Davutoğlu, sosyo-kültürel birlikten "çözüm sürecini" kastettiğini de vurguladı. Davutoğlu, "Çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır" dedi.

3- Özgürlüklere yeni bir ahlaki formasyon

Bu alanı, "insan onurunu korumak" olarak açıklayan Davutoğlu, özgürlük-güvenlik dengesine vurgu yaptı. "Türkiye'de ifade, girişim, inanç özgürlükleri Ak Parti iktidarının güvencesi altındadır" dedi.

Ancak Davutoğlu, "her özgürlük de bir sorumluluk gerektirir" diyerek ,"Basın özgürlüğü basın ahlakını gerektirir, girişim özgürlüğü helal rızkı gerektirir. İnanç özgürlüğü diğer inançlara saygıyı gerektirir. Biz tüm özgürlükleri yeni bir ahlaki formasyonla buluşturacağız."

4- Paralel yapıyla mücadele, devlet ve bürokrasinin restorasyonu

Davutoğlu, Ak Parti ile "fetret devrinin sona erdiğini" söyledi. Paralel yapının "fetret devri" istediğini söyleyen Davutoğlu, "Buradan söylüyorum; hiçbir şekilde, kim ve ne niyetle olursa olsun, devlet otoritesinin parçalanmasına bir daha izin vermeyeceğiz. Bürokraside aranacak tek nitelik liyakattir" dedi. Davutoğlu, bürokraside yer alarak, siyasi otoriteye şantaj yapmanın "ihanet olduğunu" kaydetti.

5- Ahlak restorasyonu, 3Y ile mücadele

Siyaseti "erdem ve ahlak vesilesi" olarak gördüklerini kaydeden Davutoğlu, "Siyasetimizin ahlakı, Şeyh Edebali'nin ahlakıdır. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın ahlakıdır" dedi.

6- Yargıdan paralel yapının temizlenmesi

Yargı mensuplarının siyaseti kontrol etmek için devreye girdiklerinde, tarihte büyük felaketler yaşandığına dikkat çeken Davutoğlu, buna örnek olarak da Abdülhamid dönemini, fetvalarla işten el çektirmeyi gösterdi. HSYK seçimlerine atıfta bulunan Davutoğlu, bunun "cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bile önemli gösterilmesini" eleştirdi.

HSYK seçimlerinde oy kullanacak hakim ve yargıçlara da seslenen Davutoğlu, "HSYK seçimlerine girecek vicdan yüklü, yüreği adaletle çarpan yargı mensuplarına yargının tek bir mahfilin otoritesi altına girmesine izin vermeyin" çağrısı yaptı.

7- Kültür ve medeniyet restorasyonu

Davutoğlu, Anadolu'nun tarihteki tüm önemli kültürlerle iletişim içinde olduğunu belirtti. Anadolu'da yaşamış ve yaşayan "hiçbir kültürün ötekileştirilmeyeceğini" vurgulayan Davutoğlu, "kadim şehirlerimizde dikey değil, yatay mimariyi geçerli kılacağız" sözü verdi.

8- Ekonomik restorasyon

Ekonomik alanda Türkiye'nin öne çıkması için eğitim reformu ve Ar-Ge atılımı yapılacağını anlatan Davutoğlu, "her ulaştırma koridoru, her enerji koridoru, Anadolu'ya selam verip gidecek" dedi.

Türkiye'nin "Afro-Avrasya’nın en önemli üretim üssü haline geleceğini" söyleyen Davutoğlu, "Makro ekonomik istikrarı sağlarken, reel sektörü de güçlendireceğiz" dedi.

9- Türkiye'nin uluslarası alandaki yeri, Ankara merkezli dış politika

2002 yılında Türkiye'de "dış politikanın" anlaşılanın "dış ilişkiler" olduğunu, tüm dış politikanın ise "Kıbrıs, Ermeni meselesi ve birkaç defansif konu" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Dış politikada temel ilkemiz, politikanın Ankara merkezli olmasıdır" dedi. Çok boyutlu dış politikanın da süreceğine dikkat çeken Davutoğlu, "Kimse Türkiye'yi Avrupa ile Asya kıskacına almaya çalışmasın dedi. AB üyelik hedefinin "stratejik" olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Türkiye'nin AB hedefi stratejik bir hedeftir ve kararlılıkla devam ettirilecektir" dedi. Davutoğlu, ilk bakan olduğunda söylediği "hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır" sözünü de yineledi.