Cleveland Fed Başkanı Mester:

Cleveland Fed Başkanı Mester:

"(Beklentinin altında kalan eylül ayı tarım dışı istihdam verisi) Bence, iş piyasası raporu gayet sağlam. Faizleri 25 baz puan artırmak mantıklı"- "Unutmayın, işsizlik oranında istikrar sağlanması için istihdamdaki artışın ayda 75 binle 120 bin arasında o

NEW YORK (AA) - ABD Merkez Bankasının (Fed) Cleveland Şube Başkanı Loretta Mester, bugün açıklanan istihdam verisinin Fed'in faiz artırımına yönelik kararını destekler nitelikte olduğunu söyledi.

Mester, ABD'nin CNBC televizyon kanalına verdiği röportajda, bugün açıklanan ve beklentinin altında kalan eylül ayı tarım dışı istihdam verisiyle ilgili olarak, "Bence, iş piyasası raporu gayet sağlam. Faizleri 25 baz puan artırmak mantıklı." ifadesini kullandı.

Fed'in faiz politikası açısından önem taşıyan tarım dışı istihdamdaki artışın piyasa beklentisi olan 172 bin yerine 156 binle beklentilerin altında kalmasına işaret eden Mester, "Unutmayın, işsizlik oranında istikrar sağlanması için istihdamdaki artışın ayda 75 binle 120 bin arasında olması yeterli." dedi.

Mester, 3 aylık ortalama tarım dışı istihdam artışının 192 bin olduğunun altını çizerek, bunun Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin beklentileriyle tutarlı olduğunu kaydetti.

ABD ekonomisinin, bu sene başında New York borsasındaki kayıplara ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararına rağmen dirençli olduğuna dikkati çeken Mester, Fed'in para politikalarını belirlerken ileri görüşlü olması gerektiğini vurguladı.

Mester, ABD ekonomisinin tam istihdama yaklaştığına inandığını bildirerek, Fed'in para politikaları hedefleri açısından bankanın faiz oranlarını artırmasının zamanı geldiğini belirtti.

İlerleyen saatlerde New York'ta bulunan bir kuruluşta yaptığı konuşmada da FOMC'nin "veri bağımlı" pozisyonunun yanlış anlaşıldığını söyleyen Mester, şunları kaydetti:

"Maalesef, Fed'in para politikalarına veri bağımlı olarak işaret etmek, söz konusu politikaların kısa dönemli verilerle hareket ettiği yönünde yanlış bir izlenim verebilir. Piyasa oyuncuları kesinlik içeren ifadeleri beğeniyor. Ancak, dünya belirsiz bir yer ve FOMC üyeleri bu belirsizliği aktarmak için daha iyi bir yol bulmak zorunda. Ekonomi ve mali politika oluşturma konusunda, fiyat istikrarı, enflasyon ve bunlarla ilgili öngörülerde her zaman belirsizlik mevcut. Bence, belirsizliğin olduğu yerde FOMC üyeleri daha atılgan davranarak önceden eylemde bulunabilir."

FOMC'de bu sene oy hakkı bulunan Mester, Fed'in 20-21 Eylül'deki toplantısında, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı Rosengren ile faiz oranının artırılması yönünde oy kullanmıştı. Fed, bu nedenle politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 3'e karşı 7 oyla almıştı.

Fed'in bu yılki son iki toplantısı 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Piyasa aktörleri, Fed'in sinyalini verdiği 25 baz puanlık tek faiz artışının, ABD'de başkanlık seçimleri dolayısıyla kasımda değil aralık toplantısında yapılabileceğini tahmin ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :