"Çimento sektörü 2016'da yüzde 3 büyüyecek"

"Çimento sektörü 2016'da yüzde 3 büyüyecek"

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Tüzün:- Çimento sektörünün, ülkenin ekonomik büyüme tahminine paralel yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz" - "İç pazarda yaklaşık 67 milyon ton çimento satışı gerçekleşeceğini, toplam 11 milyon ton çimento ve klinke

İSTANBUL (AA) - Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün, "Yabancı yatırımcıların devam eden ilgisi ile birlikte 2016 yılı çimento ve inşaat sektörü için de 2015’e göre daha hareketli ve sınırlı da olsa büyüyen bir yıl olacaktır. Sektörün, ülkenin ekonomik büyüme tahminine paralel olarak yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Birlik açıklamasına göre Tüzün, 58. Olağan Genel Kurul açılış konuşmasında 2015 yılı dünya ve Türkiye ekonomisinde son durum, 2015 yılı çimento üretimi, tüketimi, kapasite gelişimi ve 2016 beklentileri hakkında değerlendirmeler yaptı.

Tüzün, inşaat sektöründe önemli bir yer tutan, madencilik ve imalat sanayilerine de katkı vererek 105’inci yılını geride bırakan Türkiye çimento sektörünün, 2015'teki seçim ortamı ve yarattığı belirsizlikler nedeniyle olumsuz etkilendiğini hatırlattı.

Geçen yıl kasım ayına kadar devam eden sancılı süreçte en olumlu gelişmenin petrol fiyatlarındaki düşüş olduğunu anımsatan Tüzün, "Bütün belirsizliklere rağmen Türkiye’nin 2015 yılını yüzde 3,5 civarında bir büyüme ile kapatmasını önemsemek gerekir. Çimento sektörü olarak, 2015 yılının ilk 11 ayında 59,5 milyon ton çimento üretilmiş, üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 10,2’si ihraç edilmiştir. Mart ayında kesinleşecek rakamlara göre, sektörün 2015 yılını iç satışlarda yüzde 1 büyüme ve 65 milyon ton ile kapatacağını öngörüyoruz. 2015 yıl sonu rakamları olarak Türkiye’nin çimento ihracatının 7,8 milyon ton, çimento ve klinker (çimento yan ürünleri) toplam ihracatının ise 10,7 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.


- Çimentoda hedef Afrika ve Amerika pazarı


Bu yıldan olumlu beklentilerinin bulunduğunu belirten Tüzün, mega projelerle yeni konut inşaatlarının ivme sağlayan rolüne dikkati çekerek, "Devam eden mega projelere ilave olarak yeni başlayacak konut ve altyapı projeleri, kentsel dönüşüm projeleri, yabancı yatırımcıların devam eden ilgisi ile birlikte 2016 yılı çimento ve inşaat sektörü için de 2015’e göre daha hareketli ve sınırlı da olsa büyüyen bir yıl olacak. Bu veriler ışığında sektörün, ülkenin ekonomik büyüme tahminine paralel yüzde 3 civarında büyüyeceğini, iç pazarda yaklaşık 67 milyon ton çimento satışı gerçekleşeceğini, toplam 11 milyon ton çimento ve klinkerin ise ihraç edileceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Tüzün, global anlamda jeopolitik risklerin artması, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışı uygulama temposu, Çin’in büyümesindeki yavaşlama, Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları, komşu bölgelerde devam eden karmaşa ve savaş gerçeği, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilim ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin, 2016 yılının performansında belirleyici rol oynayacağını kaydetti.

Dünya çimento talebinde 2020’ye kadar yıllık ortalama yüzde 2,4 düşüş beklendiğini söyleyen Tüzün, "Talepteki bu düşüşün sebebi sadece Çin’deki talebin azalması değil aynı zamanda dünya üzerindeki çeşitli bölgelerdeki makro ekonomik ve jeopolitik faktörlerdir" dedi.

Tüzün sektörün yönünü Amerika'ya döndüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Gelecek yıllarda ihracatımızda Afrika ve Amerika pazarının payının artacağını buna karşılık Avrupa pazarının payının daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. İhracat potansiyeli olan pazarlara yakınlık, ham madde yeterliliği, yüksek ürün kalitesi, nitelikli iş gücü ve modern teknolojilerin yeterli ve etkin bir şekilde kullanılması gibi güçlü yönlerimiz bize ihracat yarışında avantaj sağlamaya devam edecektir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler