Burundi'deki siyasi kriz

Burundi'deki siyasi kriz

Siyasi krize çözüm bulunmasını amaçlayan diyalog sürecinin 4. oturumu Tanzanya'da başladı

BUJUMBURA (AA) - Burundi'deki siyasi krize son verilmesini amaçlayan diyalog sürecinin 4'üncü oturumu başladı.

Eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin William Mkapa ve Uganda Devlet Başkanı Yoveri Museveni yönetimindeki arabulucu misyonunun yazılı açıklamasında, Burundi'de 2015'te patlak veren siyasi krizin çözümü için başlatılan diyalog sürecinin 4'üncü oturumunun Tanzanya'nın Arusha kentinde başladığı ifade edildi.

Tüm davetlilerin güvenliği için gereken önlemlerin alındığı belirtilen açıklamada, bu oturum sayesinde krizin çözümü konusunda somut sonuçlar elde edileceği vurgulandı.

Çok sayıda siyasi aktör, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, dini lider ve basın mensubunun katılacağı oturumun iki hafta sürmesi planlanıyor.

Ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları, diyalog sürecinin 4'üncü oturumunun kapsayıcı olmadığını iddia etmişti.

İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi (CNDD FDD) Partisi, sürece katılacağını duyurmuştu. Hükümet yetkilileri ise bu konuda henüz açıklama yapmadı.

Burundi'deki siyasi kriz ve şiddet olayları, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın hükümetle silahlı gruplar arasında 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından başladı.

Kriz, Nkurunziza'nın üçüncü kez seçilmesinden sonra da devam etti. Resmi verilere göre, şiddet olaylarında binden fazla kişi hayatını kaybetti, 400 binden fazla kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler