Burundi'deki diyalog süreci sona erdi

Burundi'deki diyalog süreci sona erdi

Sürecin çok verimli müzakerelere olanak sağladığı duyuruldu

BUJUMBURA (AA) - Burundi'deki siyasi krize son vermek amacıyla hafta sonu başlatılan diyalog süreci sona erdi.

Ülkedeki krize çözüm bulmak için Doğu Afrika Topluluğu tarafından 2 Mart'ta ara bulucu olarak görevlendirilen eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin Mkapa, Tanzanya'nın Arusha kentinde düzenlenen diyalog sürecinin kapanış konuşmasında, katılımcıların süreç boyunca nezaket kuralları çerçevesinde davranışlar sergilediklerini belirtti.

Toplantılara katılım oranından memnun kaldığını söyleyen Mkapa, diyaloğun başarılı olması için büyük çaba sarf edildiğini ifade etti.

Mkapa, sürece destek veren uluslararası aktörlerin de Arusha'da bulunduğunu kaydetti. Öte yandan Mkapa, diyaloğa katkı sağlayabilecek bazı isimlerin Arusha'da bulunmamasını ise üzüntüyle karşıladığını aktardı.

Diyalog sürecinin ilk oturumunda hükümet yetkilileri dahil çok sayıda kişiyle görüştüğünü belirten Mkapa, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadınlar, gençler ve dini aktörlerden oluşan grupların da sürece katıldığını ancak çağrılan bazı kişilerin davete icabet etmediğini açıkladı.

Sürece katkısı olacağı düşünülen davette bulunulan fakat Arusha'ya gelmeyen kişilerle görüşeceğini dile getiren Mkapa, sürecin ikinci oturumunun haziranın üçüncü haftasında düzenlenebilmesi için çalışmalara başlayacağını bildirdi.

- Diyalog süreci

Ülkede 28 Aralık 2015'te Uganda'nın Entebbe kentinde iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog süreci, hükümetin uzlaşma şartlarını kabul etmemesiyle 6 Ocak'ta askıya alınmıştı. Mkapa, geçen ay, diyalog sürecinin 2-6 Mayıs'ta Tanzanya'nın Aruşa kentinde yeniden başlayacağını duyurmuş ancak 30 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, belirli bir tarih vermeden sürecin bu ay sonuna ertelendiğini bildirmişti.

Hükümet ise darbe girişiminde bulunduğunu ileri sürdüğü "Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi"yle (CNARED) aynı masada oturmayacağını ifade etmişti.

Önceleri yapılan açıklamalarda sürecin tüm tarafları kapsayacağı belirtilirken, cumartesi günü başlayan görüşmelere CNARED platformunun bazı üyeleri davet edilmişti.

CNARED, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez göreve gelmesine karşı çıkan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından ağustos 2015'te oluşturuldu.

- Bir yıldır devam eden siyasi kriz

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, ülkede olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı ve 273 binden fazla kişi göç etmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler