Burundi'deki diyalog süreci

Burundi'deki diyalog süreci

Muhalif "Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi", siyasi krize çözüm bulmak için başlatılan diyalog sürecinin ikinci oturumuna katılmayacak

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de hükümetin radikal olarak tanımladığı Aruşa Anlaşması'na ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi (CNARED), hükümet, muhalifler ve sivil toplum kuruluşları arasında yürütülen diyalog sürecinin ikinci oturumuna katılmayacağını duyurdu.

CNARED yaptığı yazılı açıklamada, Tanzanya'nın Arusha kentinde bugün başlatılacak diyalog sürecinin ikinci oturumuna resmi olarak davet edilmediğini ve bu nedenle sürece katılmayacağını bildirdi.

Konuya ilişkin yetkililerden somut bir açıklama gelmediğini kaydeden CNARED, ara bulucular tarafından çağrılan bazı üyelerinin ise konseyin eleştirilerini taraflara iletmek üzere oturuma katılacağını vurguladı. CNARED, ayrıca diyalog sürecinin sonuçlarını kabul etmeyeceğini de belirtti.

Öte yandan açıklamada, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla bir yol haritası hazırlandığı ve söz konusu haritanın ara buluculara teslim edileceği aktarıldı.

Arusha'da 9-12 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan diyalog sürecinin ikinci oturumu, ara bulucular tarafından 12-14 Temmuz'a ertelenmişti. Eski Devlet Başkanı Sylvestre Ntibantunganya, CNARED'in durumunun netleştirilmesi için tarihin ertelenmiş olabileceğini söylemişti.

- Diyalog süreci

Ülkede 28 Aralık 2015'te Uganda'nın Entebbe kentinde iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog süreci, hükümetin uzlaşma şartlarını kabul etmemesiyle 6 Ocak'ta askıya alınmıştı. Daha sonra Doğu Afrika Topluluğu tarafından 2 Mart'ta ara bulucu olarak görevlendirilen eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin Mkapa, 21-24 Mayıs'ta diyalog sürecinin ilk oturumunu başlatmıştı. Mkapa oturumun kapanış konuşmasında, müzakerelerin çok iyi geçtiğini ancak bazı aktörlerin katılmamasının üzücü olduğunu belirtmişti.

Hükümet, darbe girişiminde bulunduğunu ileri sürdüğü konseyle aynı masada oturmayacağını ifade etmişti.

İlk oturuma davet edilmeyen CNARED geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, diyalog sürecinin ikinci oturumuna resmi davet talep etmişti.

CNARED, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez göreve gelmesine karşı çıkan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından ağustos 2015'te oluşturuldu.

- Ülkede siyasi kriz bir yıldır devam ediyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler