Bu kampta sığınmacı çocukların yüzleri gülüyor

Bu kampta sığınmacı çocukların yüzleri gülüyor

Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek aileleriyle Türkiye'ye sığınan çocuk ve gençler, Gaziantep'te kendileri için kurulan kampta "paintball"dan tırmanmaya, "zipline"den ip parkurlarına kadar pek çok zorlu parkurda doyasıya eğleni

GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - Henüz yaşamlarının başında savaşın acı yüzüyle tanışan Suriyeli çocuk ve gençler, aileleriyle sığındıkları Gaziantep'te kendileri için kurulan gençlik kampında zorlu parkurları aşarak çocukluklarını yaşama fırsatı buluyor.

Şehitkamil Belediyesi, "Kardeşlik Ligi" projesi kapsamında Ensar Topluluk Merkezi bünyesindeki Suriyeli çocuklara yönelik etkinlikler düzenliyor.

Proje kapsamında üç ayrı gruptan 90 Suriyeli çocuk, belediyenin kurduğu Dülükbaba Tabiat Parkı'ndaki kampa gelerek burada paintball, zipline parkuru, tırmanma duvarı ve 21 etaplı ip parkurlarında doyasıya eğleniyor.

Ayda iki kez kampa gelen 10-18 yaş aralığındaki Suriyeli çocuklar, zorlu parkurları tek tek aşarak, korkularını yenebiliyor.

Şehitkamil Belediyesi Genel Spor Koordinatörü Metin Alati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlik kampının yaklaşık 3 yıldan bu yana hizmet verdiğini belirtti.

Yılın 365 günü farklı öğrenci gruplarını 3'er günlük ve günübirlik kampta misafir ettiklerini anlatan Alati, "Kamp alanı içerisinde paintball, zipline parkuru, tırmanma duvarı, 21 etaplı ip parkur gibi etkinliklerimiz mevcut. Burada öğrencilerin getirilip ve götürülmesi, kılık ve kıyafet imkanlarıyla yemek ihtiyaçlarını belediyemiz karşılıyor." dedi.

Suriyeli çocukların da kampa geldiğini ifade eden Alati, "Burada en temel amacımız özellikle savaşın kötü etkileri altında kalan Suriyeli çocuklara, sosyal yaşama adaptasyon noktasında yardım etmek. Gençlerimizin sosyal hayata entegre olmalarını, bu kanalla sosyalleşebilmelerini, birbirleriyle uyumlarının artmasını ve özellikle Türk arkadaşlarıyla kaynaşmalarını amaçlıyoruz." diye konuştu.

Kampta üç ayrı grup halinde Suriyeli çocukları ağırladıklarını dile getiren Alati, şunları kaydetti:

"Onları burada zipline parkuru, tırmanma duvarı, yön bulma oyunlarıyla misafir ediyoruz. Hem velilerimizden hem de öğretmenlerimizden çok olumlu mesajlar alıyoruz. Çocukların çok mutlu ve güler yüzlü ayrıldıklarını görüyoruz. Burada özellikle iç savaştan gelen çocuklara yönelik profesyonel bir ekibimiz var. Çocuklarımızın sürekli psikologlarıyla görüşüyoruz. Belediye başkanımızın en önemli uyarısı bu yönde. Çocuklarımızın üzerinde iç savaşın getirdiği o kötü izleri silebilmek için görev yapan izci liderleri arkadaşlarımız bu konuya titizlilikle yaklaşıyor. Çocuklarımızın buradan ayrılınca yüzlerindeki ifadeyi net olarak görebiliyoruz. Bu anlamda da çok mutluyuz. Çocuklarımızın büyük bir bölümü acılarını unutabilmek, mutlu bir yarın oluşturmak, savaşın üzerindeki etkisini silmek için çaba içerisindeler. Bizler de çalışmalarımızla bunu yapmaya gayret ediyoruz. Suriyeli çocuklar bu sayede yarınlara daha umutlu bakıyorlar."

- Çocuklar da memnun

Suriyeli çocuklardan Lujayn Jadan, iç savaşın çıkmasının ardından ailesiyle yaşadıkları Halep'ten kaçarak Gaziantep'te geldiklerini anlattı.

Gaziantep'te kendisini daha güvende hissettiğini belirten Jadan, "Burada hocalarım benimle çok ilgileniyor. Arkadaşlarımla burada oyunlar oynadık, çok güzel geçti. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum, bize bu imkanı sunduğu için." dedi.

Mahmut Mawas da Halep'ten ailesiyle birlikte Gaziantep'e geldiğini ifade ederek, "Orada savaştan korkuyordum. Orada çok fazla çatışma oluyordu. Bu anlamda çok korkum vardı. Burada her şey normal ve yolunda. Kamp alanına geldik, duvarlara çıktık, iplerin üzerinde yürüdük. Daha sonra da hocalarımız bize oyunlar oynattı." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler