BTÜ, kampüs planlaması için "İHA" kullandı

BTÜ, kampüs planlaması için "İHA" kullandı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), kampüs planlamasında yeni nesil insansız hava aracı (İHA) sistemi kullanarak farklı bir çalışma gerçekleştirdi

BURSA (AA) - Bursa Teknik Üniversitesince (BTÜ), kampüs planlaması, yeni nesil insansız hava aracı (İHA) sistemi kullanılarak yapıldı.

BTÜ'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akgül ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yurtseven tarafından yeni nesil İHA'dan yararlanılarak Kestel Yerleşkesinin tesis edileceği alanda yüksek çözünürlüklü haritalar oluşturuldu.

Trimble UX5 İHA sisteminin kullanıldığı çalışma kapsamındaki uçuş 45 dakika sürdü. Kampüs alanı içerisinde 200 metre irtifada gerçekleştirilen uçuş süresince toplamda 814 adet hava fotoğrafı alındı. Kampüs alanından elde edilen yaklaşık 5,2 gigabaytlık (GB) veri uzmanlar tarafından yaklaşık 214 saat süren çalışmayla işlendi.

Çeşitli işlemler sonrasında İHA'dan elde edilen ham veriden BTÜ Kestel Yerleşkesine ait yaklaşık toplamda 200 GB'lık veri elde edildi.

Akgül ve Yurtseven'in ilk defa yeni nesil İHA sistemleri kullanarak yürüttükleri çalışma sonucunda yüksek çözünürlüklü sayısal yükseklik modeli, eğim haritaları, bakı haritaları, eş yükselti eğrili haritalar, 3 boyutlu arazi modelleri ve 3 boyutlu printer için çeşitli veri setleri türetildi. 

Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Akgül, İHA kullanılarak geliştirilen yüksek çözünürlüklü sayısal arazi modelleriyle projelendirme aşamasında önemli bir faktör olan kazı dolgu hacimlerinin gerçeğe en yakın miktarlarda hesaplanmasının mümkün olduğunu bildirdi. Akgül, İHA kaynaklı üretilen sayısal verilerin proje maliyetinin belirlenmesinde önemli çıktılar sağlandığını belirtti.

İHA sistemlerinin en kısa sürede ve yüksek hassasiyette veri teminine imkan sağlaması açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Yurtseven de "Uçuş planlaması sırasında irtifa yüksekliği ve bindirme oranlarına göre santimetre duyarlılığına sahip hava fotoğrafları ve hava fotoğrafları üzerinden üretilecek mekansal veriler, plan ve proje aşamasında maksimum hassasiyet getirecek" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı