BM'nin Yemen ile ilgili barış planı

BM'nin Yemen ile ilgili barış planı

Başbakan Bin Dağr:- "Meşru hükümet barış planını şekli olarak kabul etse de Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Salih yanlısı güçlerin lehine olduğu için içeriğine karşı çıkmaktadır"

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planını şekli olarak kabul ettiklerini duyurdu.

Yemen Haber Ajansı SABA'nın haberine göre, Bin Dağr, ABD'nin Sana Büyükelçisi Matthew H. Tueller ile görüştü.

Bin Dağr, görüşmede, "Meşru hükümet barış planını şekli olarak kabul etse de Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin lehine olduğu için içeriğine karşı çıkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin, Yemen'de "BM'nin 2216 sayılı kararı, Körfez girişimi ve ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararlara dayanan kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanmasını istediğini vurgulayan Bin Dağr, bu 3 referans kaynağının dışında gerçekleşecek bir barışın kalıcı ve Yemen'in menfaatine olmayacağını savundu.

Bin Dağr, Husilerin silahlarını teslim etmemesiyle ilgili olarak, "Barış yolu açık ve net. Hiç kimse otoriteyi silah zoruyla ele geçiremez. Artık darbe görüntülerinin ve ileride de meşru rejime darbe yapılmasına neden olacak sebeplerin ortadan kaldırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bin Dağr, uluslararası toplumu, BM'nin Yemen ile ilgili kararlarının uygulanması konusundaki ahlaki ve hukuki sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı.

Tueller ise ABD'nin, Yemen'de kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması ve siyasi hayatın eski haline dönmesini istediğini aktardı.

Yemen hükümetinin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ret kararının ardından barış planını kabul etme konusunda baskıya maruz kaldığı ifade ediliyor.

Hükümet kaynakları ise barış planının inceleneceğini ve çekincelerin olduğu tüm maddelerle ilgili resmi bir açıklama yapılacağını belirtiyor. Hükümet, barış planında, Hadi'nin yetkilerinin çok fazla sınırlandırılmayacağı şekilde imtiyaz elde etmek için çabalıyor.

BM Temsilcisi Ahmed geçen pazartesi, barış planının ayrıntılarını "Yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması, kentlerden çekilme ile Sana, El-Hudeyde ve Taiz'deki silahların teslim edilmesini denetleyecek askeri ve güvenlik komitelerinin kurulması" şeklinde açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Hadi ise geçen cumartesi "Sözde barış planında yer alan fikirler, daha fazla savaş ve acıya kapı açmaktan başka bir şey değil." sözleriyle planı reddetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler