BM'nin Doğu Guta'ya sembolik yardımı tepki çekti

BM'nin Doğu Guta'ya sembolik yardımı tepki çekti

Suriye'de Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'ya uzun bir aradan sonra giren Birleşmiş Milletler yardımlarının, sembolik düzeyde kalması hayal kırıklığına neden oldu- Muhaliflerin kurduğu Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Tuma:- "BM yardımları

DOĞU GUTA/ANKARA (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Gutalılar, Birleşmiş Milletlerin (BM) yaptığı sembolik düzeyde kalan yardımla hayal kırıklığına uğradı. Yoksulluk, açlık ve hastalıklarla mücadele eden bölge halkı, ablukanın kalkmasını istiyor.

BM, 5 yıldır rejimin askeri kuşatmasındaki Doğu Guta'ya az miktarda yardımın sokmuştu.

Konvoy, nisan ayından bu yana tatmin edici hiçbir yardımın ulaşmadığı bölgede, hayal kırıklığına sebep oldu.

Muhaliflerin kurduğu Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ekrem Tuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "BM yardımları 10 gün bile yetmez. Bin ton un, bin ton da gıda maddesi olduğunu ifade ediliyor. Guta'ya her gün en az 100 ton yardım lazım. Sadece gıda değil, diğer ürünler de lazım." dedi.

Tuma, ablukanın sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti

"Güvenli geçiş noktaları oluşturmaları lazım. Hastaların, yaralıların buradan çıkması lazım. Bölgede en az 200 çocuğun dışarda tedavi edilmesi lazım. 350 kronik hastanın Guta'dan çıkarılması lazım."

- "Halkın dörtte birinin bir günlük ihtiyacına ancak yeter"

"Esad Guta'yı Kuşatıyor" isimli sivil toplum inisiyatifinin koordinatörlerinden Ammar Alsatıl da, "Uzun çabaların ve görüşmelerin ardından bölgeye ulaşan bu yardım numuneleri çok az. Bölge halkının dörtte birinin bir günlük ihtiyacına ancak yeter." diye konuştu.

Doğu Gutalı Alsatıl, "Bizler gerçek anlamda ablukanın kalkmasını talep ediyoruz. Yaralı ve hastaların çıkarılmasını istiyoruz. Yaşlı ve hasta çocuklar için ilaç ve tıbbi malzemelerin girmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

- "BM yardımları siyasi bir araçtır"

Doğu Guta'nın Duma ilçesi yerel meclis sekreteri Adnan Mudayyıb, "BM yardımı sadece kağıt üzerinde. İçeriği boş bir çalışma. BM'den gelen kumanyalar normalde 5 kişilik bir aileye bir ay yetiyordu. Ama biz bu son kumanyaları beşe bölerek 5 aileye dağıtıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Mudayyıb, konvoyun Astana 7 toplantısı sırasında girdiğine dikkati çekerek, "BM yardımları siyasi bir araçtır. Ne zaman ki Suriye ilgili bir toplantı olsun ya da rejime bir baskı olsun bu tür yardımlara başvuruyorlar." dedi.

- "Yardımlar, Esad'ın iki yüzlülüğünü gösteriyor"

Doğu Guta'da Suriye yerel koordinasyon komitesi üyesi Yusuf el-Bustani de, ''Rejim reklam yapmak için bölgeye bu yaklaşık 40 araçtan oluşan yardımın girmesine izin verdi.'' dedi.

Bustani, BM konvoyunun rejim Kızılayı eşliğinde bölgeye girdiği sırada bir grup Doğu Gutalı tarafından protesto edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Rejim bir taraftan bölgeye saldırmaya devam ediyor. Diğer yandan bölgeye insani yardım gönderiyor. Yardımlar, Esad'ın iki yüzlülüğünü gösteriyor. Bölgede şimdi her şey on katı fiyatına saldırılıyor. Çay, şeker, yağ bulmakta sıkıntı çekiliyor. İlaç bulamıyoruz. Durum tahmin edilenden de zor. Bölgedeki kanser, tansiyon hastaları ile çocuklar için ilaç bulamıyoruz. Rejim de kontrol noktalarından girişine izin vermiyor.''

- "Tek isteğimiz güvenli geçitlerin inşa edilmesi"

Doğu Guta'daki Sakba beldesi yerel meclis başkanı Yaser Ubeyit de, "BM'nın gönderdiği yardımlar çok az. Biz hastalarımız için güvenli geçitler açılsın istiyoruz. Bu geçitlerden hastalarımız tedavi edilmek için dışarıya çıksın. Sürekli gıdalar girsin. Bizim şu an tek isteğimiz güvenli geçitlerin inşa edilmesi." ifadelerini kullandı.

Esed rejiminin ve destekçilerinin 5 yıldır ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesinde, yaklaşık 400 bin sivil yoksulluk, açlık ve zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Rejimin 7 aydır sıklaştırdığı abluka yüzünden bölgeye kaçak yollardan sokulabilen temel gıda ürünleri ve ilaçların girişi durdu.

Sivil yerel meclislerin verilerine göre, Doğu Guta'da binden fazla çocuk, besin ve ilaç eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler