Bilimin projeleri Selçuk’ta sergileniyor

Bilimin projeleri Selçuk’ta sergileniyor

TÜBİTAK tarafından yapılan ‘Üniversite Proje Yarışmaları 2017 Final Sergisi’ Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda ziyaretçilere açıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığına (BİDEB) bağlı Yarışmalar Grubu tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenleniyor. Müze Binası’nda gerçekleşen serginin açılışına; Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Topcuoğlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkan Yardımcısı Nursel Üstündağ, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, kurum temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

selcuk--(4).jpg

81 ÜNİVERSİTEDEN 154 PROJE

Toplamda 3 kategoriden oluşan final sergisi 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması, 2241 Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması ve 2242 Üniversite Öğrencileri Yazılım Projeleri yer alıyor. Yarışmanın final sergisinde finale kalan 81 üniversiteden 154 proje, Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde buluştu. Sergi, 22 Kasım 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

ÜNİVERSİTE – İŞ DÜNYASI DAYANIŞMASI ARTIYOR

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkan Yardımcısı Nursel Üstündağ, açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl 5.sini düzenlendikleri yarışmanın, gençleri Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda çalışmalar yapmaya yönlendirmek amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Yarışmalara, 2017 yılında 532 adet projenin başvuruda bulunduğunu söyleyen Üstündağ, “Üniversitelerde elde ettiğimiz teorik bilginin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmemize katkı sağlaması için üniversite ve iş dünyası arasındaki iş birliğinin artarak gelişmesi hayati önem arz etmektedir. Düzenlediğimiz bu gibi yarışmalarla genç beyinlerin yenilikçi ve girişimci iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve toplumumuzla buluşması için çaba sarf ediyoruz. Bu sergide edineceğiz tecrübenin sizlere hayat yolunda büyük katkılar sağlayacağına eminiz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerinin en önemli güvencesi sizlersiniz. Ayrıca bu sergiye ev sahipliği yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin’e TÜBİTAK adına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

selcuk--(5).jpg

selcuk--(3).jpg

“DAHA FAZLA ÇALIŞMALI VE ÜRETMELİYİZ”

 

Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları için ayrılan payın 14 katrilyon lirayı aştığını belirterek, “Genel olarak dünya standartlarına baktığımızda halen olması gerekenin çok daha gerisinde olduğumuzu, OECD ülkelerinin Ar-Ge faaliyetlerinin toplam ayırdıkları ortalama gayrisafi milli hasılanın yüzde 0,89 düzeyinde olduğunu, diğer taraftan ABD’de yüzde 2,5, İsrail’in yüzde 4,4 olduğunu hesap edersek daha gitmemiz gereken çok fazla yolumuzun olduğunu düşünüyorum. Yine de bir yerlerden başlamak, bir yerlere ulaşmaya çalışmak bu manada da Türkiye’nin en önemli kaynağı olan genç, yetişmiş, enerjik insan gücünü değerlendirmeye başlaması son derece güzel, katılımcı ve arayı kapatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirebiliriz. Dünyanın mazlum milletlerinin umudunu bağladığı bir ülkenin gençleri olarak çok daha fazla çalışmayı, çok daha fazla üretmeyi gerektiriyor. Biz inanıyor ve güveniyoruz ki gelecek bizlerin, iyi insanların olacaktır. Bu anlamda bu proje yarışmasının, Ar-Ge’den üretim amaçlı çalışmalara geçme noktasında güzelliklere vesile olacağını umut ediyorum” şeklinde konuştu.

selcuk--(2).jpg

Final Sergisi, 22 Kasım 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 23 Kasım’da ise yarışmanın ödül töreni gerçekleştirilecek.

selcuk-001.jpg