"Bilad-ı Selase-İstanbul'un Şehirleri" projesi

"Bilad-ı Selase-İstanbul'un Şehirleri" projesi

Projenin galasında, sinema eğitimi alan lise öğrencilerinin hazırladığı kısa filmler gösterildi

İSTANBUL (AA) - Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı (AKVAD) tarafından düzenlenen "Bilad-ı Selase-İstanbul'un Şehirleri" adlı kısa film projesinin galası Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Proje Koordinatörü Kamer Çamurluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında 20 lise öğrencisine kısa film eğitimi verdiklerini söyledi.

Çamurluoğlu, vakıf merkezinde eğitim verdiklerini belirterek, "Bilad-ı Selase ilçelerini gezdirdik. İlçelerin kültürel ve tarihi yanlarını anlattık. Daha sonra senaryo eğitimlerinin yanı sıra teknik eğitim de verildi. Derslerimize Derviş Zaim gibi birçok yönetmen ve yazar, çizer konuk oldu." dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığının da destek verdiği projedeki kısa filmlerin çekimlerinin 2 ay sürdüğünü aktaran Çamurluoğlu, "İstanbul'un üç beldesi Üsküdar, Eyüp ve Galata ilçeleriyle ilgili kısa filmler yapıldı. Senaryosunu da öğrenciler yazdı. Öğrenciler tarafından hocalarının rehberliğinde Fatih ile ilgili de bir tanıtım filmi hazırlandı." ifadelerini kullandı.

Proje eğitmenlerinden Yeşim Tonbaz Güler de projenin ismine işaret ederek, "Bilad-ı Selase, İstanbul'un üç şehrini anlatan fakat Fatih'i merkez olarak düşündüğümüzde Eyüp, Üsküdar ve Beyoğlu'nu anlatan bir proje olarak gündeme geldi. Gençlerle beraber okumalar yaptık. İstanbul'a dair çeşitli filmler izledik ve hem teknik hem de fikirsel anlamda dersler yaptık." diye konuştu.

Gençlerin bu projeyle sinemaya temas ettiğini dile getiren Tonbaz, "Proje sonucunda 4 şehri anlatan kısa filmler ortaya çıkarmış olduk. Bunlardan Fatih genel bir tanıtım filmi oldu. Çünkü onun bütünleştiren bir yapısı olmasını istedik. Diğerleri tamamen kurgusal filmler oldu. Keyifli vakitler geçirdik." dedi

Sinema eğitmeni Abdülhamit Güler ise projenin sinemayla doğrudan alakası olmayan öğrencilere yönelik olduğunu söyleyerek, "Şehir bilincini ve kültürünü gençlerde oluşturmak, hem de bunu sinemayı kullanarak yapabilmek istikametinde yola çıkılan bir projeydi." değerlendirmesinde bulundu.

Güler, öğrencilere pratik ve teori ile temel sinema eğitimi verdiklerini aktararak, şu bilgileri paylaştı:

"Lise çağında 20'ye yakın pırıl pırıl genç sinema ile tanıştı. Şehir ile ilgili daha yakın bir ilişki kurdu. Bu açıdan da önemli bir projeydi. Ortaya çıkan işler de lise çağındaki öğrenciler için vasatın üzerinde işler oldu. Bu tarz projeler önemli projeler. Vakıfların, derneklerin, bakanlığın bu tarz projeleri çoğaltması gerekiyor. Biz de projeler oldukça üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz."

Hazırlanan kısa filmlerin gösterildiği galanın sonunda, projeye katılan öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :