Bektaş: Sorunlar çözülsün

Bektaş: Sorunlar çözülsün

Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Cebrail Bektaş "Öğretmenlik mesleği açısından, uluslararası anlamda sadece 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karşın, 12 Eylül sonrasında ilan edilen “24 Kasım Öğretmenler Günü” bugüne kadar öğretmenlerin en t

Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Bektaş, sorunların bir an önce çözsülmesini istedi.

Balun; “İtibarsızlaştırılan öğretmenlik mesleğinde, öğretmenler mutsuz ve borçludur.”

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınlayan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Şükrü Balun, öğretmenlik mesleğinin giderek itibarsızlaştırıldığını, her geçen günde öğretmenlerin mutsuz olarak borçlandığını söyledi.

Eğitim –İş Konya Şube Başkanı Şükrü Balun, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, öğretmenlerin gününü kutlayarak, öğretmenlik mesleğinin gün geçtikçe itibarsızlaştırıldığını belirterek, “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri’nin kendisine verdiği “Başöğretmen” unvanını kabul etmesinin de yıldönümü olan 24 Kasım Öğretmenler Günüdür. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz. Atatürk, ulusal bütünlüğümüzün kurulmasında ve geliştirilmesinde, Türkiye’nin çağdaşlaşmasında en önemli görevi öğretmenlere vermiştir. Ancak bugün, öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, Cumhuriyet döneminden bugüne geçtiğimiz yıllar içinde sürekli gerilemiştir. Özellikle AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama hevesi, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir” dedi.

Öğretmenliğin Saygınlığı Zarar Görmüştür

Öğretmenliğin Saygınlığının zarar gördüğüne de dikkat çeken Şükrü Balun, “Öğretmen yetiştirme süreci siyasallaştırılarak çökertilmiş, öğretmenliğin saygınlığı da bundan büyük zarar görmüştür. Son yıllarda siyasi iktidar tarafından öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyen söylem ve tutumlar süreklilik kazanmaktadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana öğretmenlerin alım gücünde çok fazla bir düşüş olduğu bilinen bir gerçektir. Öğretmenlerin maaşlarındaki alım gücü yüzde 41,6 oranında düşmüştür. Bunda iktidara yakın olan sendikalarında olumsuz tavırları da etkili olmuştur. Enflasyon farkının ödenmeyecek olması da öğretmenleri olumsuz etkilemektedir.”

Öğretmenlerin yüzde 69’zu Mesleği Bırakmayı Düşünüyor

Gelinen süreçte öğretmenlerin yüzde 69’zun mesleği bırakmayı düşündüğünü ifade eden Şükrü Balun, “Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, 38 ilde 1165 öğretmenle yüz yüze görüşerek yaptığı ‘Öğretmenlerin gelirlerine ilişkin öğretmen görüşleri’ adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunları ortaya koymuştur. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 61’i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 69’u ise daha çok para kazanacağı bir iş imkânı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtmiştir. Yaşadığımız bütün sorunlara rağmen bütün öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz” şeklinde konuştu.