Başbakan Yıldırım'ın "Doğu'ya yatırım" çağrısı

Başbakan Yıldırım'ın "Doğu'ya yatırım" çağrısı

Bitlis TSO Başkanı Tezcan: - "Sayın Başbakanımızın 'ürünlerinizi de alacağız' demesi ve bölgeye yatırım yapılması yönünde çağrıda bulunmasını samimi görüyorum"- BİGİAD Şube Başkanı Şahin:- "Bitlisli iş adamları olarak yatırımcıları bekliyoruz. Yeter ki si

BİTLİS (AA) - Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Van'a, Mardin'e, Muş'a, Iğdır'a, Hakkari'ye yatırım yapın. O kararı verin, fabrikayı biz yapacağız." şeklindeki ifadeleri, Bitlis'teki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini sevindirdi.

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Davut Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın bölgeye yatırım yapılması yönündeki çağrısını olumlu bulduklarını söyledi.

Bugüne kadar devletin içine sızan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yatırımcının önünü kestiğini ifade eden Tezcan, "Gelen kaynakları kendileri için kullandıkları tespit edilmiş durumda. İlimizde SODES projelerine baktığımızda kaynakların yüzde 90'ının üzerinde paralel yapı kullanmış. Ancak Sayın Başbakanımızın 'ürünlerinizi de alacağız' demesi ve bölgeye yatırım yapılması yönünde çağrıda bulunmasını samimi görüyorum." dedi.

Bitlis'in, Türkiye'deki en huzurlu iller arasında yer aldığını belirten Tezcan, "Organize Sanayi Bölgemizin altyapısı bitti, yatırımcılara arsalarımızı tahsis etmeye başladık. Bu yatırımcılar için de bir şans. 5 aydır buraya hangi alanlarda yatırım yapılabilir, yatırımcıyı buraya nasıl çekebiliriz ve istihdam alanı yaratabiliriz diye defalarca toplantı, istişare ve programlar yaptık. Önümüzdeki hafta yatırımcıları bir araya getirip Valimizin başkanlığında tekrar yatırım yapmalarını söyleyeceğiz. Kendilerine eski bürokratik engellerin olmayacağını defalarca söyledik, söylemeye de devam ediyoruz." diye konuştu.

Bölgenin bakir olmasının dışarıdan gelen yatırımcılar için önem taşıdığını dile getiren Tezcan, şunları kaydetti:

"Bölgede göçün durdurulması lazım. Göçün durdurulması için Başbakanımızın dediği gibi yeni istihdam alanlarının yaratılması gerekir. Yeni bir teşvik yasasının gelişmişlik seviyesi ölçülerek iller bazında çıkması muhakkak zorunlu hale gelmiştir. Aksi takdirde bölgedeki illerin gelişmişliği eşit olmadığı için oralara kaymalar olacaktır. Bizim gibi illere mutlaka öncelik tanınması lazım. Yatırımlarda da öncelik tanınmalı. Bu koşullarda halen göç devam ediyor. Bu göçün durdurulması konusunda yeniden bir çalışma yapılmalı. Bu beladan ve süreçten kurtulabilmemiz için çok çalışmamız, üretmemiz, millet ve halk olarak kenetlenmemiz gerekiyor."

Bitlis'in teşvik paketinde 6. bölgede yer aldığını ve bundan kentteki bazı KOBİ'lerin faydalandığını anlatan Tezcan, "Ancak Başbakanımızın 'fabrikalarınızı yapacağız, ürünlerinizi alacağız' demesi sevindirici. En azından yeni kurulacak fabrikalar için pazar aranmaz. İthalattan da vazgeçip kendi ürünlerimizin tüketilmesi ülkemizin ve milletimizin faydasına olacaktır." dedi.

- "Çağrıdan büyük mutluluk duyduk"

Bitlis Genç İş Adamları Derneği (BİGİAD) Şube Başkanı Cengiz Şahin de Başbakan Yıldırım'ın, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapılmasıyla ilgili çağrısından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Daha önce iller ve bölgeler bazında yapılan teşvik paketlerinin yetersiz olduğunu, gerekirse bunun ilçeler bazına indirilmesi gerektiğini söylediklerini belirten Şahin, hükümetin Doğu ve Güneydoğu'yu yeniden yapılandırmayla ilgili olarak açıkladığı pakete benzer raporları, ilgili yerlere defalarca yolladıklarını dile getirdi. Şahin, "En sonunda gönderilen raporlar yerini bulmuş olacak ki Sayın Başbakanımızın 'siz yeter ki yatırım yapın diğer ortağınız biz demesi' bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir." diye konuştu.

Şahin, Bitlisli iş adamları olarak yatırımcıları beklediklerini ifade ederek, "Yeter ki siz gelin bir tarafta biz, bir tarafta siz, diğer yanda da devlet olarak, üç ayaklı bir ortaklık şeklinde yeniden Doğu ve Güneydoğu'yu imar edelim, yeniden kalkındıralım." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler