Bandrol satışında rekor

Bandrol satışında rekor

Eylül ayında basılan bandrollü kitap sayısı 47 milyon 698 bin 672 ile geçen yılın eylül ayına göre yüzde 30 artarak rekor kırdı- YAYFED Başkanı Doğru:- "YAYFED olarak verilerini tutuğumuz 2011'den itibaren, aylık bazda ulaştığımız en yüksek rakam 50 milyo

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Eylül ayında basılan bandrollü kitap sayısı 47 milyon 698 bin 672 ile geçen yılın eylül ayına göre yüzde 30 artarak rekor kırdı. Bu sayı ile Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonunca (YAYFED) satışların kayıt altına alınmaya başlandığı 2011'den bu yana eylüldeki en yüksek rakama ulaşıldı.

YAYFED Başkanı Hüseyin Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonun 2011'de Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla kurulduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü işbirliğinde kitaplar için bandrol sağladıklarını belirtti.

YAYFED'in, Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların haricindeki bütün süresiz bandrole tabi yayınların, kitap baskı talepleri değerlendirilerek, yasal şartları sağlayan eserlere bandrol verdiğini ifade eden Doğru, korsanla mücadele çalışmaları sayesinde bu yayınların giderek azaldığını aktardı.

Telif hakkı konusunda bilinç oluşturmak için meslek birlikleriyle faaliyetler organize ettiklerini ve emniyet, yargı ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaptıklarını dile getiren Doğru, yayınların matbaada basımı aşamasında da denetimler gerçekleştirdiklerini söyledi.

- 9 ayda 310 milyon 429 bin 652 kitap yayımlandı

Geçen yıl 384 milyon 54 bin 363 bandrollü kitap basıldığını, bu yıl ise sayının 400 milyona çıkmasını beklediklerini belirten Doğru, şunları kaydetti:

"YAYFED olarak verilerini tutuğumuz 2011'den itibaren, aylık bazda ulaştığımız en yüksek rakam 50 milyon 170 bin adetle geçen yıl ekim ayında olmuştu. Ancak bu yıl için elimizde bu alanda yeni bir rekor oldu. Eylül ayında 47 milyon 698 bin 672 bandrol satışıyla 2016 yılı aylık bazda rekor satışa ulaştık. Kitap basımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı ve 47 milyon 698 bin 672 kitap yayımlandı. Eylül ayında ulaşılan bu rakam YAYFED'in faaliyetlerini sürdürmekte olduğu 2011'den beri bu ayda ulaşılmış en yüksek sayı ve faaliyetleri boyunca aylık bazda talep değerlendirmesi açısından ise en yüksek ikinci ay olarak kayıtlara geçti."

Doğru, bu yılın dokuz ayında yayıncıların 310 milyon 429 bin 652 kitap yayımladığını, geçen yılın aynı döneminde ise bu rakamın 280 milyon 336 bin 511 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'de ve dünyada yaşanmakta olan bütün küresel sorunlara rağmen 2016'nın bu döneminde bandrol talebinin, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını ifade eden Doğru, eylülde yayımlanan kitapların yüzde 77'sini eğitim kitapları, yüzde 10'unu yetişkin inceleme ve araştırma kitapları, yüzde 3'ünü yetişkin edebiyat sanat kitapları, yüzde 4'ünü çocuk ve ilk gençlik kitapları, yüzde 4'ünü inanç kitapları, yüzde 1'ini akademik yayınlar, yüzde 1'ini ise ithal kitapların oluşturduğunu bildirdi.

Bu yılın ağustos, eylül, ekim aylarında ise 40 milyon adet bandının aşıldığını aktaran Doğru, bu verinin de temmuz ayında yerelde ve globalde yaşanan sorunlar düşünüldüğünde önemli olduğunun altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler