Avrupa yollarında LNG dönemi

Avrupa yollarında LNG dönemi

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO) Uzmanı Widdershoven:

ANKARA (AA) - ÖVÜNÇ KUTLU - Sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), dizel ve benzine alternatif yakıt olarak gelecek 5 yılda Avrupa yollarında yaygın şekilde kullanılabileceği belirtiliyor. 

Ulaşımdaki enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 95'ini petrolden karşılayan AB ülkeleri, petrole olan bağımlılıklarını ve karbon salınımını azaltmak için, alternatif yollar arıyor. Uzmanlar, LNG'nin alternatif kaynak olarak kullanılmasının orta vadede mümkün olduğunu, bunun birliğin yeşil enerji hedeflerine de katkıda bulunacağını söyledi. 

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO) Uzmanı Cyril Widdershoven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, LNG'nin ulaşımda kullanılabilirliğinin hem teknik hem ticari olarak mümkün olduğunu ifade etti.

Petrol fiyatlarının artması, doğalgaz fiyatlarının düşmesine bağlı olarak LNG kullanımının artacağını anlatan Widdershoven, şöyle konuştu:

"LNG'nin benzine alternatif bir yakıt olarak AB'de yaygın olarak kullanımı 3-5 yıl içinde gerçekleşebilir. Petrol fiyatlarının varil başına 80 doların üzerinde olması ve dünya genelinde doğalgaz fiyatlarının düşmesi durumunda kullanımın daha da yaygınlaşacağını bekliyoruz. AB, doğalgazı ulaşım için yakıt olarak teşvik ederse muhtemel teknik engeller ve çevresel sorunlar bertaraf edilebilir ve karbon salınımı azaltılabilir. LNG üreticilerinin gerekli altyapıyı oluşturacak yatırımları sağlaması durumunda doğalgazın karayolu ulaşımında kullanılması çok hızlı şekilde gelişebilir. "

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Chris Le Fevre de ulaşımda kilometre başına dizelin 0,43 avro, LNG'nin ise 0,28 avroya mal olacağını söyledi. 

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Enerji Güvenliği ve Doğal Kaynaklar Uzmanı Sijbren de Jong da sürdürülebilirlik açısından doğalgazın benzin ve dizel gibi yakıtlara göre daha avantajlı olduğunu vurguladı. De Jong, sürdürülebilirlik bakımından LNG'nin otobüs ve kamyon gibi ağır taşıtlarda kullanıldığında nüfusun yoğun olduğu yerleşim yerlerinde karbon salınımının azalacağını dile getirerek, henüz LNG yakıt ikmali yapan tesislerin benzin istasyonları kadar yaygınlaşmadığını sözlerine ekledi.

Avrupa Otomobil Üreticileri Derneğine verilerine göre AB yollarında 285 milyon araç bulunuyor.

Her iki kişiye bir araç düşen AB'de Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi verilerine göre, araçların yüzde 55'i dizel, yüzde 42'si benzin, yüzde 3'ü ise hibrid, elektrik, doğalgaz veya etanolle çalışıyor. 

Avrupa Komisyonuna göre, binek araçlar AB'de toplam karbon salınımına yüzde 12 katkı yapıyor. AB ise karbon salınımını 2015 yılına kadar yüzde 18, 2021'e kadar da yüzde 40 düşürmeyi hedefliyor.   

Kaynak:Haber Kaynağı