ATSO'nun Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATSO'nun Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATSO Başkanı Çetin:- "Böyle bir dönemde darbelere, iç ve dış tehditlere karşı en büyük güvencemiz demokrasi ve hukuk devleti ilkeleridir. Bunun dışında, OHAL'in ulusal ve yerel ekonomiye doğrudan ciddi bir etkisinin olmasını beklemiyorum"- "Vergi affının,

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, darbelere, iç ve dış tehditlere karşı en büyük güvencenin demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri olduğunu belirterek, "Bunun dışında, OHAL'in ulusal ve yerel ekonomiye doğrudan ciddi bir etkisinin olmasını beklemiyorum." dedi.

ATSO'nun Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Süleyman Özer'in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının açılışında Meclis üyeleri, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşenler için saygı duruşunda bulundu.

Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, 15 Temmuz darbe girişimini lanetledi. ATSO'nun, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasına, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ilkesine bağlı, demokrasiye inanmış bir oda olarak darbelerin kesinlikle karşısında olduğunu belirten Çetin, "Bu kanlı darbeyi planlayanları, halka bilinçli bir şekilde ateş açanları, tankla insanları ezenleri, uçak ve helikopterlerden Meclis'e ve halka ateş edenleri nefretle lanetliyorum." dedi.

Darbe girişimi sırasında Ankara'da olduğunu belirten Çetin, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Cumhuriyet tarihinde görülmemiş, mantığın ve vicdanın kabul edemediği olayları hep beraber yaşadık. Ben o akşam Ankara'daydım. Evimiz Meclis, Genelkurmay, kuvvet komutanlıkları bölgesiyle Beştepe, yani Cumhurbaşkanlığı arasında olduğu için, sabaha kadar savaş uçaklarının yarattığı bomba etkisiyle silah sesleriyle yaşadık. Uçakların alçaktan uçmasının etkisi benim gibi bir insanı savurdu, Ankara tam bir felaket yaşadı. Türkiye, Cumhuriyet döneminde çok darbe gördü, çok zor günler yaşadı ama böyle bir canilik, alçaklık, ihanet, şerefsizlik yaşamadı. Bu kanlı darbeyi planlayanları, halka bilinçli bir şekilde ateş açanları, tankla insanları ezenleri, uçak ve helikopterlerden Meclise ve halka ateş edenleri nefretle lanetliyorum. Darbe girişiminin başarısız olmasını sağlayan sayın Cumhurbaşkanımızı, sayın Başbakanı, ilk saatlerde darbeye karşı çıkan muhalefet partilerimizin sayın genel başkanlarını, tankların karşısına çıkan yiğit insanları, darbeye karşı çıkan TSK komutanlarını, kahramanca ve disiplinli bir şekilde mücadele veren emniyet mensuplarını, saldırı altında TBMM'de duran milletvekillerini, darbeye karşı cesaretle yayın yapan medya mensuplarını tebrik ediyor, hepsine ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyorum. Antalya'da da demokrasiye sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum."

- Uzlaşma çağrısı

15 Temmuz'daki milli beraberliği, daha güçlü demokrasi ve hukuk devleti adımlarıyla taçlandırmak gerektiğini belirten Çetin, Meclisi, milletvekillerini güçlendirecek, yargının tarafsız ve bağımsız olmasını güvence altına alma yönünde adımlar atılması, güvenlik kurumları ve eğitim kurumlarının, dini kurumlar ve grupların etkisinden uzak tutulması gerektiğini bildirdi.

Toplumda ve siyasette gerilim yaratacak konulardan, sözlerden kaçınmak gerektiğini ifade eden Çetin, "Galip gelmeye, yenmeye değil, helalleşmeye önem verelim. Lütfen artık demokratik, laik hukuk devleti ilkeleri konusunda uzlaşma sağlayalım ve toplumun bir bölümündeki endişeyi, güvensizliği görerek bunları aşalım." dedi.

Çetin, mezhep ayrımı, etnik ayrım, laiklik hassasiyeti gibi konularda milli birliği güçlendirecek adımlar atmak, gerilim kaynaklarını ortadan kaldıracak bir uzlaşma yaratmak gerektiğini de vurguladı.

Türkiye'nin önünde bu olaydan ders alarak demokrasiyi daha ileri götürme fırsatı açıldığını kaydeden Çetin, "Diliyorum ki bu fırsatı heba etmeyiz. Ümit ederim ki Türkiye'nin demokrasi tarihinde güzel bir sayfa açılır, herkes bu olaylardan ibret alarak yeni bir döneme katkıda bulunur." diye konuştu.

- OHAL'in ulusal ve yerel ekonomiye etkisi

Böyle bir dönemde darbelere, iç ve dış tehditlere karşı en büyük güvencenin demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri olduğunu belirten Çetin, bunun dışında, OHAL'in ulusal ve yerel ekonomiye doğrudan ciddi bir etkisinin olmasını beklemediğini bildirdi.

Bu süreçte dünya kamuoyu algısına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Çetin, özellikle de uluslararası piyasalara güven verecek yaklaşımın gerekli olduğunu söyledi.

Vergi affı konusuna da değinen Çetin, vergi affının, vergi ve primini düzenli ödeyenlere haksızlık olmaması için, borcunu düzenli ödeyenlere de indirim yapılması gerektiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler