ATEŞBÂZ-I VELÎ GÜNLERİ BAŞLIYOR

ATEŞBÂZ-I VELÎ GÜNLERİ BAŞLIYOR

‘Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’nin tanıtımında konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Biz elimizdeki değerin farkına 5 yıla kadar varamadık. Ateşbaz-ı Veli ile bu şehrin ön plana çıkması lazım" dedi

Meram Belediyesi tarafından 28-30 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenecek “Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri”yle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenlendi. Bacıyan-ı Meram'da düzenlenen toplantıya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ali ermiş, Meclis üyeler, belediye başkan yardımcıları ve basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Toru, yemeği ihtiyacın ötesinde bir zevk, sanat ve estetik olarak gören tüm sanatseverleri, gastronomi severleri, gastronomi konusunda uzman kişileri programımıza davet ediyorum" dedi.

ates-bazi-veli--(4).jpg

YENİ BİR FORMAT VE İÇERİKLE ŞEKİLLENDİRİLDİ

Dünyada yükselen bir gastronomi algısı olduğuna işaret eden Toru, şöyle konuştu: "Gastronomi deyince yeme içmenin yanında sanatsal ve kültürel bir yapı aklımıza geliyor. Kadim bir medeniyetin temsilcileri olarak Anadolu'da onlarca medeniyete ev sahipliği yaptık. Geniş bir coğrafyaya yayılmamızın etkisi ile olarak geniş bir yemek kültürümüz var. Dünyada önde gelen mutfak lezzetleri arasındayız. Bu noktada özellikle 2010 yılında Anadolu Mutfak Kültürü Derneği tarafından İstanbul'da  Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Etkinlikleri adı altında başlayan etkinlikler 2014'den itibaren Konya'da icra edilmeye başladı. Ateşbaz-ı Veli Konya'da metfun. Bu sene programımızı yeni bir format ve içerikle şekillendirdik. Etkinlikler perşembe günü başlıyor. Sabah Mevlana Müzesi ziyareti, daha sonra Ateşbaz-ı Veli Türbesi ziyareti, kazan açma merasimi, Mevlevi kültürü canlandırılması. Şehrin Tasarım Atölyesi'nde Nevin Halıcı hanımefendinin bağışladığı mutfak araçlarının tanıtımı ve açılışı. Ertesi gün ise Tantavi Ambarı'nda bir program gerçekleştirilecek. 3. gün ise aşure dağıtımımız olacak.

Gastro şovlar, ve çeşitli etkinlikler yapılacak. Yöresel yemekler tanıtılacak, dolu dolu bir program olacak. Ateşbaz-ı Veli sadece mutfak kültürü ile tanınmıyor, aynı zamanda eğitim ve terbiye makamı. Onu uluslararası arenada tanıtmak istiyoruz. Şehrimizin tanıtımına da katkısı var. Uluslararası arenada adına türbe yapılan ilk aşçı olması sebebi ile biliniyor. Biz elimizdeki değerin farkına 5 yıla kadar varamadık.  Ateşbaz-ı Veli ile bu şehrin ön plana çıkması lazım. Konya için ciddi bir turizm potansiyeli oluşturma imkânımız var. Tarihimizi ve kültürel misarsımızı gelecek nesillerle buluşturma adına güçlü, vurgulu bir şekilde bu değerlerimizi tanıtmamız lazım.  Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin beye destekleri için teşekkür ediyorum. Seneye daha güçlü bir formatta, 1 haftaya yayılmış bir şekilde yapacağız. Bu programa ciddi bir bütçe ayırmadık. 11 tane sponsorumuz var. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu tür programlarda çok büyük bütçe gerekmiyor. Önemli olan doğru adımları atmak."

ates-bazi-veli--(2).jpg

ŞAHİN: HERKES PAYINI ALMALI

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de yaptığı konuşmada, "Fatma Toru hanımefendiye teşekkür ediyorum. Ateşbaz-ı Veli sadece Konya ile ilişkilendirilmemeli. Ateşbaz-ı Veli gastronomik çevreler açısından aşçı olması önemli. 12. yüzyılda Avrupa'da, dünyada mutfak söz konusu bile değildi. Bu toprakların ne kadar önemli olduğunun, nasıl değerli insanlara ev sahipliği yaptığının  bir göstergesi" ifadelerine yer verdi. Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyada gastronominin payını söylersek, 21 milyar dolarlık çok büyük bir para. Bu paradan herkes payını almalı. Sadece duygusal düşünülmemeli. Son iki yıldır, Meram Belediyesi'nin özel ilgisi olmasına rağmen kamu kurumlarının ilgisizliğini görmek üzüyor. Uluslararası basında en çık ilgi gören etkinlikler gastronomi ağırlıklıdır. Bu sene çok önemli bir şey daha gerçekleşiyor. Selçuklu Mutfağı bu toprakların mutfağın temelidir. Sponsor kuruluşların desteği ile Selçuklu Yemekleri yarışması yapılacak. Seneye bunu ulusal düzeye çıkarmaya çalışacağız." Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, programdan sonra Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede’nin hatırasına basın mensuplarına tuz ikram etti.Ferit Hepokur-Memleket

ates-bazi-veli--(3).jpg