ATB Meclis Toplantısı

ATB Meclis Toplantısı

ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülbül:- "Ekonomik büyümenin yansımaları görülmeye başlandı. 2017 yılının ilk 5 ayında Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı 189 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, "Ekonomik büyümenin yansımaları görülmeye başlandı. 2017 yılının ilk 5 ayında Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı 189 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik artışı ifade ediyor." dedi.

ATB haziran ayı meclis toplantısı, borsa binasında yapıldı. Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'ın yurt dışında olması nedeniyle Başkan Vekili Halil Bülbül başkanlığında gerçekleştirildi.

Bülbül, burada yaptığı konuşmada, genel ekonomik büyümenin yüzde 5 olarak gerçekleşmesine rağmen, tarım sektörünün yüzde 3,2 büyüdüğünü ifade etti.

Tarım sektöründeki büyüme oranını Antalya açısından değerlendiren Bülbül, "Ekonomik büyümenin yansımaları görülmeye başlandı. 2017 yılının ilk 5 ayında Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı 189 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik artışı ifade ediyor." diye konuştu.

Rusya ile olan tarım ticaretine de değinen Bülbül, şöyle konuştu:

"243 milyon dolarla en yüksek ihracat yaptığımız yılda Rusya'nın payı 109 milyon dolardı. Bu yılın ilk 5 ayındaki ihracatımızın ise sadece 3 milyon doları Rusya'ya gerçekleştirilmiştir. Eğer Rusya kayıpları ile Rusya dışı kazançları mahsup edersek 52 milyon dolarlık bir fark ortaya çıkmaktadır. Sonuç itibarıyla Rusya kayıplarının yaklaşık üçte birini yeni pazarlarla telafi edebilmişiz. Dolayısıyla yeni pazarlar konusunda çok daha fazla çalışmalıyız."

Bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısının yüzde 3 azaldığını anlatan Bülbül, aynı dönem içinde kapanan şirket sayısının yüzde 8 arttığına dikkati çekti. Bülbül, "Antalya'da mayıs ayında önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirkette yüzde 16, kapanan şirkette ise yüzde 33'lük artış yaşanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Yılın geride kalan ilk 5 ayı itibarıyla karşılıksız çek rakamlarına bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre adette ve tutarda ciddi bir düşüş olduğunun görüldüğünü belirten Bülbül, bu oranın adet olarak Antalya'da yüzde 34, Türkiye genelinde yüzde 31, tutar olarak ise Antalya'da yüzde 42, Türkiye'de ise yüzde 28 azaldığını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler