ASO ekim ayı meclis toplantısı

ASO ekim ayı meclis toplantısı

ASO Başkanı Özdebir:- "Tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarına sağlanan yeniden yapılandırma imkanı ticari krediler için de getirilmeli. Böylece piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısı ve kredi darboğazı aşılabilir"- "Firmalarımız hazırlıklı olabilirse S

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarına sağlanan yeniden yapılandırma imkanının bir benzerinin ticari krediler için de getirilmesi gerektiğini belirterek, "Böylece piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısı ve kredi darboğazı aşılabilir." dedi.

Özdebir, ASO'nun ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısı ile kredi sorununa değindi.

Tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarına sağlanan yeniden yapılandırma imkanının bir benzerinin ticari krediler için de getirilmesinin, piyasada yaşanan nakit sıkıntısı ve kredi darboğazının aşılmasında etkili olacağını savunan Özdebir, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ticari kredilerde uzun vadeli yapılandırmanın önünü açmalıdır. BDDK, tıpkı tüketici kredilerinde olduğu gibi ticari kredilerin yeniden yapılandırılmasında da karşılıkları değiştirmezse piyasaları çok rahatlatacak bir karar almış olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Nükleer santrallerden 21 dolarlık iş üstlenebiliriz"

Ekonomi Bakanlığının, nükleer teknoloji konusunda ASO üyelerine "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" kapsamında bir proje başlattığını anımsatan Özdebir, "Odamız, başka kuruluşlarla iş birliği içinde Nükleer Sanayi Kümesi (NÜKSAK) projesini hazırlamış ve proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kabul edilmiştir. Projenin amacı, NÜKSAK üyelerinin, nükleer santraller ve diğer elektrik üretim santrallerinde kullanılabilecek ekipmanların tasarım, imalat, montaj ve test yeteneklerinin geliştirebilmesi ve nükleer sanayi standartlarına uygun kalitede üretim yapabilmesidir." diye konuştu.

Özdebir, nükleer santrallerin büyük bölümünün boru, kablo, vana ve pompa gibi rahatça üretilebilecek parçalardan oluştuğunu vurgulayarak, Moskova'da nükleer santrallere tedarikçilik yapan firmaların katıldığı bir fuarı gezdikten sonra bu işlerin Türkiye'de çok rahat yapılabileceği kanaatini pekiştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'de yapılacak nükleer santral yatırımlarının akreditasyon dışında kalan maliyetlerinin yarısının yerli imkanlarla üretilebileceğine işaret eden Özdebir, "Firmalarımız hazırlıklı olabilirse Sinop, Akkuyu ve Tekirdağ civarında yapılması düşünülen her bir santralden 6-7 milyar dolarlık iş üstlenebiliriz. Bu anlamda 60 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 21 milyar dolarlık kısmını Türk sanayicisi yapabilir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :