Asansörlerin yüzde 85’i kötü durumda

Asansörlerin yüzde 85’i kötü durumda

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Duransoy, imalat sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, asansör kazalarının önüne geçilmesi için gerekli denetimin yapılması gerektiğini söyledi…

-Oda olarak ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz? 

-TÜVTURK, Savcılıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Tescil Şubesi gibi kurumlarla işbirliğiyle, basınçlı kaplar ve kaldırma-iletme makinelerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki kontrolleri yapılmakta. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle, baca gazı ile toz analiz kontrolleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği sürdürülmekte. Araçların LPG/CNG sistemleri montajının kontrol ve onayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle, asansörlerin yıllık kontrolleri belediyelerle gerçekleştirilen işbirliğiyle yapılmaktadır. 

-Konya’da Makine İmalat Sektörü’nün önemi her geçen gün artmaktadır. Bu önemi ve ilerlemeyi değerlendirir misiniz? 

-Konya’mız her yönden gelişmekte olan büyük bir il. Özellikle sanayimiz son dönemlerde önemli aşamalar kaydetmiş özellikle imalat sanayinde Türkiye‘de ön sıralarda yer almıştır. Konya ilinin sektörel ihracat verilerine bakıldığı zaman ilk sırada Makina aksam ve parçaları gelmektedir.  Sanayimizin teknoloji seviyesi, makineleşme oranı oldukça iyi durumdadır. Önemli olan bu teçhizatı ehil insanlar vasıtasıyla profesyonelce en verimli bir şekilde çalıştırmaktır. Konya sanayisinin bugünkü yapısında mühendislerin bilgi, beceri ve teknik donanımına önemli ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır.  

-Asansör kazaları sık sık meydana geliyor. Bu konuda denetimler ne durumda? Konya’daki asansörlerin durumu nedir?

-Gün geçtikçe yoğunlaşan asansör kullanımı asansör kazalarını da beraberinde getirmekte. Bilindiği üzere asansörler Dünya‘da kullanılan en tehlikeli makineler arasında gösterilmektedir. Bu çerçevede 18 Kasım 2008 tarihinde Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği yayımlanmış bu yönetmelik, 8 Kasım 2011 tarihinde revize edilmiştir. Bu yönetmelik kapsamında bina sorumluları, binalarındaki asansörlerin yıllık kontrollerini yılda en az bir defa yönetmelik kurallarına uygun olarak yaptırmak zorundadırlar. Odamız bugün Aksaray ve Karaman illeriyle, Akşehir, Ereğli, Seydişehir, Beyşehir, Karapınar, Ilgın, Çumra, Ermenek, Kazım Karabekir ilçelerinde bu kontrolleri gerçekleştirmektedir. Şunu da belirtmeliyim; maalesef bölgemizdeki asansörlerin yüzde 85’i kötü durumdadır.

-Şehrimizde doğalgaz yoğun bir şekilde kullanılmakta. Doğalgaz kullanımıyla ilgili söyleyecekleriniz nelerdir?

-Sertifikasız ve yetkisiz kişilere doğalgaz dönüşümünü yaptırmamalıdırlar. Standartlara uygun olmayan yerlerde, cihazlarda ve malzemelerde doğalgazı kullanmak kendi kendimizin ipini çekmek anlamına gelecek ve sonuç hiç kimsenin tazmin edemeyeceği ve sonuçlarına katlanamayacağı boyutlara ulaşacaktır. Bu sebeple, doğalgazın en kısa zamanda emniyetli ve verimli bir şekilde vatandaşlarımız tarafından kullanılması sağlanmalı, ücret politikaları mutlaka gözden geçirilmeli, alt yapı uygulamaları hızlandırılmalıdır.

-LPG’li araçların kontrolü odanızda iken, değişiklik oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet, maalesef  2011 yılında Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelge ile LPG sistemli araçların kontrolleri ağır kusurdan hafif kusura değiştirilmiştir. Odamızın düşüncesi şudur ki! Bu sektörde denetim olmadığı sürece birçok bomba yüklü araç trafikte seyretmeye devam edecektir. 

Yönetim kurulu

Adnan Kuntoğlu Başkan vekili, Kerim Demir sekreter, Ümit Karaçor sayman, İsmail Hakkı Karaca, Mustafa Gürel, Aziz Hakan Altun, Barış Aker, Cengiz Özfiliz, Eyüb Canlı, M. Çağatay Buksur, Oğuzhan Pamukçu, Erdal Tozoğlu, İbrahim Kılıç.         

BAŞKANI TANIYALIM

1969 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Konya Barbaros İlkokulunda, orta öğrenimini Konya Meram Ortaokulu’nda, Lise öğreniminii ise Konya Fatih Teknik Lisesi’nde tamamladı. 1986 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı. Mezuniyetinin ardından 1991 yılında Altun Döküm San. A.Ş.’de İmalat Mühendisi olarak işe başladı. Dursan Isıtma Havalandırma San.ve Tic.Ltd.Şti.’de çalıştı. İş hayatına halen bu firmada devam etmekte. 2008 yılında Makine Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi olarak yöneticilik görevine başladı. Makine Mühendisleri Odasında 10. ve 11. dönemlerde yönetim kurulu üyeliği, 12. dönemde şube genel sekreterliği yaptı. 13. dönemde ise şube başkanlığı görevine seçildi. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babası.