Antalya Serbest Bölgesi 2016 yılı ödül töreni

Antalya Serbest Bölgesi 2016 yılı ödül töreni

Törende, "en yüksek ticaret hacmini" ve "en yüksek istihdamı" sağlayan firmalar ödüllendirildi- Antalya Valisi Karaloğlu:- "800 yıldır bu şehirde deniz araçları, tekneler üretiliyor. Antalya olarak bizim genlerimizde var. Antalya Serbest Bölgesi'nin dünya

ANTALYA (AA) - Antalya Serbest Bölgesi 2016 Yılı Ödül Töreni'nde "en yüksek ticaret hacmini" ve "en yüksek istihdamı" sağlayan firmalar ödüllendirildi.

Antalya'daki bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Serbest Bölgesi işletmecisi ASBAŞ'ın sözleşmesinin 19 yıl daha uzatıldığını belirtti.

Serbest bölgede yatırımı, istihdamı ve ticaret hacmini büyütme konusunda ASBAŞ'ın yönetimine ve yatırım yapan sanayiciye büyük iş düştüğüne işaret eden Karaloğlu, Türkiye'nin kalkınması noktasında daha çok insana iş oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Serbest bölgenin en büyük hissesinin Antalya Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu hatırlatan Karaloğlu, kendisinin de ASBAŞ'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığını ve son derece uyumlu olan bir ekiple çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'de 2016 yılının en çok büyüyen firmasının ASBAŞ'tan çıktığını anlatan Karaloğlu, "Bu bizim için gurur vesilesi oldu. Yatçılık sektörü Antalya'da kümelenmiş durumda. Antalya Anadolu Selçuklu Devleti'nin ilk tersane şehridir. 1221 yılında Alanya'da inşa ediliyor bu tersane. 800 yıldır bu şehirde deniz araçları, tekneler üretiliyor. Antalya olarak bizim genlerimizde var. Antalya Serbest Bölgesinin dünyanın en önemli yat üretim merkezine dönüşmesi tesadüf değildir." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise ödül kazanan işletmecileri tebrik etti. Serbest bölge işletmecisi ASBAŞ'ın 6 Ekim 2016'da sözleşmesinin bitecek olmasının tedirginliğe yol açtığını belirten Türel, bakanlar kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla sözleşme uzatımı ve "bölge kurucu işletmecisi" statüsünü kazandığını kaydetti.

Antalya'nın çözülmemiş bir sorununu daha çözmüş olmanın büyük mutluluk verdiğini dile getiren Türel, "Kurucu işletmeci olarak bundan sonra ASBAŞ'ın yapması gereken yatırımları serbest bölge alanı içerisinde yapabilir hale geliyoruz. 7 Haziran seçimleri öncesinde bu durumu gerçekleştirmek için bakanlık ile ön protokol imzalamıştık ancak seçim arifesi olduğu için bazı kesimlerde seçim yatırımı gibi görüldü. Bugün sözleşmeyi uzatmamızla bu ön protokolün seçim yatırımı olmadığını gösterdik." dedi.

Antalya Serbest Bölgesi'nin artık "kabına sığmadığını" söyleyen Türel, şöyle konuştu:

"Serbest bölgede artık yeni yatırım alanları için yerimiz de kalmadı. Alanı bölgedeki kamu alanlarını da kullanmak suretiyle genişletmemiz gerekiyor. Dünyadaki en önemli imalat bölgelerinden birisiyiz. Antalya, yeni yat limanları, yat üretim merkezi serbest bölgesi ile Akdeniz'in Barcelona'dan sonra yıldız bir şehri haline gelecek. Türkiye'nin IMF'den 1 milyar dolar kaynak bulmak için neler yaptığını hatırladıkça ve bugün sadece serbest bölgelerin 20 milyar dolar ihracat hacmi olduğunu görünce ülkenin nereden nereye geldiğini görüyoruz."

Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk de Türkiye'deki 18 serbest bölgenin ekonomiye önemli katkılar sağladığına işaret ederek, serbest bölgelerde 2 bin 25 firma tarafından 4 milyar dolarlık yatırımın yapıldığını kaydetti.

Türkiye ekonomisinin büyümesinde serbest bölgelerin önemli bir katkısının olduğunu anlatan Öztürk, "2023 hedeflerine ulaşma açısından serbest bölgelerin önemi büyük. Serbest bölgeleri uygulamaları başında en göze çarpan illerin başında Antalya geliyor. Antalya Serbest Bölgesi, turizm ve tarım sektörüyle bilinen kentin sanayide de var olduğunun ispatıdır. Bölgede üretilen lüks yatlar önemli bir alıcı kitlesine hizmet ediyor." dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ise yatırım ortamının iyileştirilip ihracatın artırılması gerektiğini belirtti. Çetin, istihdamı artırmak için sanayicilerin uzun süreli kredilere büyük ihtiyacının olduğunu vurguladı.

Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses de 2017 yılına Türkiye ekonomisinin olumlu girdiğini söyledi. Serbest bölgelerin ekonomiye önemli bir katma değer sağladığına dikkati çeken Gürses, 130 ülkede 2 bin 500 serbest bölge bulunduğunu kaydetti. Türkiye'deki 18 serbest bölgenin 20 milyar dolar ticaret hacminin bulunduğunu vurgulayan Gürses, serbest bölgelerdeki 3 bin firmada 66 bin kişinin istihdam edildiğini dile getirdi.

Gürses, serbest bölgelerin Türkiye'nin en önemli sorunu olan işsizlik ve dış ticaret açığının çözümü noktasında stratejik bir yerde durduğunu ifade etti.

- Ödüller

Törende alım satım alanında en yüksek ticaret hacmi sağlayan firma olan "Fresenius Medikal Hizmetleri", inşaat metal sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan "Aden Metal Yapı", elektrik-elektronik sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan "Wagner Kablo", medikal sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan "Novamed GMBH", yat sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan "Alya Yatçılık" firmalarına ödülleri verildi.

Törende en yüksek istihdam sağlayan firma ödülünü ise "Novamed GMBH" şirketi aldı.

Törende ayrıca uluslararası yarışmalarda ödül alan "Sarp Yat", "Alya Yatçılık" ve "Ares Tersanecilik" şirketlerine de başarı ödülü verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler