Adalet Bakanı Bozdağ: (3)

Adalet Bakanı Bozdağ: (3)

"Yargının içerisinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne inanmış bir kişi oradan gelen talimatı anayasa ve yasalara rağmen onları da çiğneyerek uygulayabiliyorsa bizim bunu seyretmemiz kabul edilemez"- "Onun için bu adımlarımız bizim yargının bağımsızlığını tahkim

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Yargının içerisinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne inanmış bir kişi oradan gelen talimatı Anayasa ve yasalara rağmen onları da çiğneyerek uygulayabiliyorsa bizim bunu seyretmemiz kabul edilemez." dedi.

Bozdağ, Habertürk televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Askeri yüksek yargının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin soruya Bozdağ, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kaldırılmasının kendilerinin parti programında da olduğunu, diğer partilerin de bu konuda olumlu görüşler sunduğunu belirtti.

Darbe teşebbüsünün, demokratikleşme için de vesile olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Bozdağ, "Askeri Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin Danıştay ile birleştirilmesi son derece önemli, bu adımları, diğer siyasi partilerle de görüşerek bir uzlaşma zemini oluştuğunda atmayı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek Askeri Şura'nın bugün toplandığını hatırlatan Bozdağ, toplantıdan sonra bu konuda bir yol haritasının da çıkacağını ifade etti.

Bakan Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının değiştirileceği iddialarına ilişkin de "HSYK'nin seçim usulü ve yapısının değiştirilmesinin önemini ben bakan olduğum ilk günden beri vurguluyorum. HSYK seçimi bu usulde bir kez daha tekrarlanmamalıdır. Hukuk devletini ve yargıya olan güveni biz zedelememek istiyorsak yeni bir usule ihdas etmemiz lazım." diye konuştu.

HSYK'nın seçim usülü ve yapısının yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, bu konuda siyasi partilerle de görüşmelerinin olduğunu, Anayasa Uzlaşma Komisyonunda bir metnin ortaya çıktığını kaydetti. Bu konunun yeniden ele alınması gerektiğine işaret eden Bozdağ, "Milletimizin her bir ferdi için bu gerekli ve zaruri bir adım, bunu birlikte atabileceğimize inanıyorum." ifadesini kullandı.

- "Hastalıklı yapının yargının dışına atılması gerekiyor"

"Kamuda bir temizlik operasyonu var, yüksek yargıda bu operasyon tamamlandı mı?" sorusuna ise Bakan Bozdağ, anayasanın, hakimlerin hukuka bağlı bir vicdan ile hareket etmesini emrettiğini ve bağımsızlığın da birinci şartının bu olduğunu belirtti.

Başka bir yere bağımlılıkla hareket eden yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş olacağına işaret eden Bozdağ, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin de yargı içerisinde Fetullahçı Terör Örgütü ile irtibatlı çok ciddi bir yapının olduğunu gösterdiğini vurguladı. Yargıyı bağımsızlaştırmak, yargıya olan güveni tahkim etmek, yargı görevini yapanların tarafsızlığı üzerine düşmüş bu şaibeyi kaldırmak için ciddi adımlar atılması gerektiğini söyleyen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bundan sonra mahkemeye giden birisi 'Bu Fetullahçı Terör Örgütü'nün mensubu, bu hakim ondan, şu ondan' diye baktığı zaman onun vereceği kararlara karşı güven ortadan kalkar ve çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkar. Yargının içerisinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne inanmış bir kişi oradan gelen talimatı anayasa ve yasalara rağmen onları da çiğneyerek uygulayabiliyorsa bizim bunu seyretmemiz kabul edilemez. Onun için bu adımlarımız bizim yargının bağımsızlığını tahkim etmek, yargıya olan güveni ihya etmek ve bu güvene zarar veren unsurları ortadan kaldırmak bakımından da son derece önemli. Yaptığımız adımlar bağımsız yargıya müdahale değil, yargının bağımsızlığı içerisine sinmiş ve bu bağımsızlığı olumsuz etkileyen hastalıklı yapılarla mücadele olarak değerlendirilirse faydalı olur. Biz bu hastalıklı yapıyı yargımızın dışına atma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Bakan Bozdağ, OHAL'de gözaltı süresinin herkes için 30 gün olmadığını, bu sürenin sadece terörle, darbe teşebbüsüne ilişkin ve toplu suçlarla ilgili konularda geçerli olduğunu hatırlattı.

Darbe girişimi kapsamında 4 günde yüzlerce kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Bozdağ, bunların sağlıklı bir şekilde işlemlerinin tamamlanması için belli bir süreye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

- Bir dolarların sırrı

Adalet Bakanı Bozdağ, darbeye karışan herkesin üzerinden çıkan bir dolarlık banknotların bir anlamı, mesajı olabileceğini söyledi. "Bir dolarların bir tür şifre olduğu çok açık ama nedir onu yargı ortaya çıkaracak." diyen Bozdağ, bu olayın basına yansımasından sonra bir dolarların bir kısmının imha edilmiş olabileceğine dikkati çekti.

Bir dolarlarla ilgili soru işaretlerinin yargılama sürecinden sonra netlik kazanacağını aktaran Bozdağ, "Bunu tesadüfle kimse izah edemez. Ne hikmettir darbeye karışan herkesin üzerinden bu çıkıyor, herkesin cebinden bir dolar çıkıyor, bunun bir anlamı var, bu anlam yargılama sürecinde ortaya çıkacaktır. Ben bunun darbecilerle ilgili ve bu darbeye fiilen katılmayıp da destek verenlerle ilgili de çok önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum ama bu mesajın içeriği henüz netleşmiş değil, soruşturma ve yargılama sürecinde ortaya çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler