Adalet Bakanı Bozdağ:

Adalet Bakanı Bozdağ:

"Yeni sistem bundan sonra sadece bir partinin oyunu alana iktidar yolunu kapatıyor, bütün partilerden oy alacak birinin Türkiye'yi yönetmesinin yolunu açıyor"- "Bu, siyaseti normalleştirecek, kutuplaşmaları ortadan kaldıracak, herkesi birbirine yaklaştıra

İSTANBUL (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sadece bir partinin oyunu alana iktidar yolunu kapattığını, bütün partilerden oy alacak birinin Türkiye'yi yönetmesinin yolunu açtığını belirterek, "Bu, siyaseti normalleştirecek, kutuplaşmaları ortadan kaldıracak, herkesi birbirine yaklaştıracak ve birleşmeyi sağlayacak, orta noktayı, merkezi güçlendirecek. Ortak akıl, toplumun ortak iyiliğini daha iyi noktaya taşıyacak." dedi.

Bozdağ, Gaziosmanpaşa'da avukat, mimar, mühendis ve mali müşavirlerle "Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" başlıklı toplantıda bir araya geldi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada daha güçlü var olması için siyasal istikrarın kalıcı olduğu bir hükümet sistemini hayata geçirmek gerektiğini dile getiren Bozdağ, "Hangi seçim olursa olsun, sonucu istikrar doğuran bir düzen kurup, güçlü iktidar çıkaran bir sistem hayata geçirip yolumuza öyle devam etmemiz lazım. Şu andaki sistem siyasi istikrar doğuran, güçlü iktidar kuran bir sistem değil. Bu, güçlü bir liderin varlığına bağlı bir istikrardır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, Kurtuluş Savaşı yıllarında Atatürk gibi güçlü bir lider var, millet arkasında saf olmuş ve beraber yurdu temizlemiş, sonra da yeni bir düzen kurmuş ve istikrarı, güçlü iktidarı tesis etmiştir. Atatürk'e bağlı. Sonra Menderes var, o dönemde de güçlü iktidar, istikrar var. Sonra Özal var, orada da güçlü iktidar, istikrar var. Şimdi Sayın Erdoğan var, orada da güçlü iktidar, istikrar var. Neye bağlı? Hepsi lidere bağlı." diye konuştu.

Bekir Bozdağ, liderler çıkarılıp aradaki dönemlere bakıldığında, sıkıntı, ekonomik kriz, darbe ve pek çok problem görüldüğünü ifade ederek, çok partili siyasete geçildiği 67 yılda Türkiye'nin iki başarılı darbe, iki başarılı muhtıra ve birer başarısız muhtıra ile darbe girişimine sahne olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin bilgi veren Bozdağ, milletvekili sayısının artacağına değinerek, "Milletvekili sayımızı bu düzenleme, 550'den 600'e çıkarıyor. Kıyamet kopuyor, 'Bu kadar vekil olur mu? 50 kişiye vereceğiniz para haramdır' diyor. Sayın Kılıçdaroğlu İslami literatüre baya dilini alıştırdı, helali, haramı bu sayede öğrendi. Bu süreç var ya neler öğretecek hepimize hep beraber göreceğiz." dedi.

Bozdağ, Anadolu'nun göç verdiğini ve buradaki temsil sayısının düştüğünü, yeni sistemle Anadolu illerinin temsilini de Ankara'da güçlü tutan, göç alan yerlere de adil dağılım getiren, nüfusla orantılı olarak parlamentoda temsili sağlayan bir adım atıldığını anlattı.


- "Bu sistem tek adamlığı ortadan kaldıracak"

Yeni sistemle egemenliğin hem yürütmede hem yasamada millete tam tanındığını belirten Bozdağ, katılımcılara şöyle seslendi:

"Bu Anayasa değişikliği diyor ki 'Artık Türk halkı belediye başkanını, cumhurbaşkanını, vekillerini seçtiği gibi bundan sonra Türkiye'nin yürütme yetkisini kullanacak cumhurbaşkanı da yani yürütme organını da hükümeti de doğrudan ve hür reyi ile seçeceksiniz'. Bu referandumda sorulan soru ve aranan cevap da bu. Soru şu, 'Siz seçmek Türkiye'yi yönetecek hükümeti doğrudan seçmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz?' Biz eğer 'Türkiye'yi yönetecek hükümeti sandıkta vereceğimiz hür oylarla, doğrudan seçmek istiyoruz' diyorsak, 'evet' diyeceğiz. 'Ben seçmek istemiyorum, ben vekilleri seçeceğim, onlar Ankara'ya gitsinler pazarlık yapsınlar içinden hükümet çıkarsınlar' diyorsak, 'hayır' diyeceğiz."

Bakan Bozdağ, halktan korkulduğu için sisteme itiraz edildiğini, yeni sistemle iktidar olmanın şartının, seçmen olan Türk vatandaşlarının asgari yüzde 50 artı 1'inin oyunu almak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yeni sistem bundan sonra sadece bir partinin oyunu alana iktidar yolunu kapatıyor, bütün partilerden oy alacak birinin Türkiye'yi yönetmesinin yolunu açıyor. Şimdi partiler mutlu. CHP kendi mahallesinde, AK Parti kendi mahallesinde, MHP kendi mahallesinde, diğerleri kendi mahallesinde, kendi gettosunun içinde tabanını alkışlatacak laflar, politikalar, programlar üretmeye çalışıyor, vakit onunla geçiyor. Şimdi bu sistem sizin reylerinizle geçince parti kendi mahallelerinin dışında mahalleler olduğunu görecek, kendilerinin dışında da başkaları olduğunu da fark edecek, tabanının rızasını, alkışını, gönlünü alan fikirler, politikalar, programlar üretmek yerine, toplumun bütün kesimlerinin rızasını ve alkışını alan politikalar, programlar, fikirler üretmeye çalışacak. Bu, siyaseti normalleştirecek, kutuplaşmaları ortadan kaldıracak, herkesi birbirine yaklaştıracak ve birleşmeyi sağlayacak, orta noktayı, merkezi güçlendirecek. Ortak akıl, toplumun ortak iyiliğini daha iyi noktaya taşıyacak. Bu sistem, milletle kucaklaşmak ve milletin rızası için ter dökmek isteyenlere güç aktaran; milleti ayrıştıran, ötekileştiren, mahallesinin dışına çıkmaktan korkanları korkutan bir sistem. Bütün ön yargı duvarlarını, Allah'ın izniyle yıkacak, gettoları, mahalleleri yıkacak ve toplumun kaynaşmasına, bütünleşmesine çok büyük katkıyı hayata geçirecektir. Milletimiz bundan kazanacak. Bu sistem tek adamlığı ortadan kaldıracak ve bir daha Türkiye'de tek adam düzenini hiç kimsenin kuramayacağı bir düzen tesis edecek. Hiçbir zaman Türkiye'de tek adam olamaz."


- "İptal ettirdiler, bunca sorunun yaşanmasına yol açan zemini ve yolu onlar açtırdılar"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sistemin yargıda neden olduğu yaraları yakından bildiğini ifade ederek, "Hakimlerimizin, savcılarımızın 'Kurtarın bizi bu sistemden', nasıl feryat ettiğini yakından biliyorum. Yargı iki seçim yaşadı, ayrıştı, kutuplaştı. Bunun bedelini hep beraber ödedik. 'Eğer mevcut usulde üçüncü bir seçimi Türkiye yaşarsa yargıya da yargı bağımsızlığına da adalet duygusuna da milletimize de devletimize de en büyük zararı hep beraber vermiş oluruz, gelin anlaşalım, yargıyla ilgili HSYK maddesini değiştirelim' diye defalarca çağrı yaptım. Anlaşamadık. Bizim 2010'da kurduğumuz düzen, yargının FETÖ'cülerin eline geçmesini sağlayacak bir düzen değil. Biz Anayasa'yı değiştirdik o zaman her hakim, savcının sadece bir adaya oy vermesini sağlayacak hüküm koyduk. CHP Anayasa Mahkemesine götürdü ve Anayasa Mahkemesi bunu seçme hakkı nedeniyle iptal etti. Bu sorunun ortaya çıkmasının müsebbibi 2010'da bizim koyduğumuz düzen değil, bu düzeni Anayasa Mahkemesine iptal ettiren CHP. Eğer iptal edilmeseydi HSYK'da çoğulcu bir yapı oluşacaktı ve hiçbir güç o kurulu ele geçiremeyecekti. Ama ne yaptılar? İptal ettirdiler, bunca sorunun yaşanmasına yol açan zemini ve yolu onlar açtırdılar." diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bozdağ'a Kur'an-ı Kerim ve Türk bayrağı hediye edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler