ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini tehdit eden tasarı

ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini tehdit eden tasarı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt:"ABD yönetimi, tasarının yasalaşmasını engellemezse ilişkiler gerilecektir"

KAHİRE (AA) - Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, ABD'de 11 Eylül kurbanlarının ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan tasarının yasalaşması halinde ilişkilerin gerileceğini belirtti.

Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, "terör destekçilerine karşı adalet" olarak sunulan tasarının Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasının şaşkınlıkla karşılandığını aktararak, "Tasarı, Birleşmiş Milletler Anlaşması ile uluslararası hukuk kurallarına aykırı hükümler içeriyor. ABD yönetimi, söz konusu tasarının yasalaşmasını engellemezse ilişkiler gerilecektir." ifadelerini kullandı.

Tasarının yasalaşmasının zaten istikrarın olmadığı bölgede olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Ebu Gayt, "utanç verici" olarak nitelediği tasarıyı ABD yönetiminin engellemesi temennisinde bulundu.

Ebu Gayt ayrıca, birliğin terör ve tüm formları karşısındaki kesin ve açık tutumuyla kınayıcı tavrını vurgulayarak uluslararası hukuka bağlılığını yineledi.

BAE ve Katar, söz konusu tasarının yasalaşmaması yönünde ABD'ye çağrıda bulunmuş, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) de tasarıya ilişkin ciddi endişe duyduğunu aktarmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısını geçen cuma günü kabul etmişti. Tasarı, mayıs ayında Senato'dan da geçmişti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın kongrenin iki kanadından da geçen tasarıyı veto etmek için 10 günlük süresi bulunuyor. Tasarıyı veto etmesi beklenen Obama'nın bunu 10 gün içinde yapmaması halinde tasarı otomatik olarak yasalaşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler