ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner'in Peşmerge açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner'in Peşmerge açıklaması

IKBY Peşmerge Bakanlığı: - "Peşmerge güçleri, Irak ordusunun değil sadece IKBY Peşmerge Komutanlığı'nın talimatları ve emri doğrultusunda hareket edecektir"

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Peşmerge güçlerinin, sadece IKBY Peşmerge Komutanlığı'nın talimatları ve emri doğrultusunda hareket edeceğini bildirdi.

IKBY Peşmerge Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in, Peşmerge güçleri ve diğer tüm silahlı grupların Irak ordusunun komutası altına girmesinin önemli olduğu yönündeki sözlerine ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Peşmerge güçleri, Irak ordusunun değil sadece IKBY Peşmerge Komutanlığı'nın talimatları ve emri doğrultusunda hareket edecektir." ifadelerine yer verildi.

Irak merkezi hükümetinin, peşmerge güçlerinin eğitilip donatılması konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmediği dile getirilen açıklamada, buna rağmen ülkenin anayasasına göre Peşmerge güçlerinin Irak'ın savunma sisteminin bir parçası olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, "Peşmerge güçlerinin herhangi bir bölgeye el koyma niyeti yok ancak terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu bölgelerde mücadeleye devam edip, terör tehdidi ortadan kaldırılıncaya kadar söz konusu bölgelerde kalacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Peşmerge güçlerinin terör örgütü DAEŞ'in ortadan kaldırılması için her zaman Irak ordusuyla dayanışma içerisinde hareket etmeye hazır olduğu aktarıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, dün yaptığı basın açıklamasında, Peşmerge güçleri dahil tüm silahlı güçlerin Irak ordusunun komutası altına girmesinin önemli olduğunu söylemişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler