AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

27 Şubat 2016

ANKARA (AA) - Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ensar Vakfı Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan'ın sözlerinin satır başları şunlar:

- "İmam hatiplerde proje okullarımız var. Bunlardan seçim yapmak suretiyle bazı profesörlerimiz, doçentlerimiz, yardımcı doçentler ya da doktorasını yapmış hocalarımız, acaba imam hatiplere müdür olmazlar mı? Nerede çıktı bu diyebilirsiniz? Geçmişte bu ülkede bunun örnekleri başka okullarda var. Şimdi ben de teklif ediyorum, hadi bakalım."

- "Başbakanlığım döneminde bir konuşmamda 'dindar nesil yetiştireceğiz' dedim, birileri çılgına döndü. Yani 'bir başbakan böyle konuşamaz' dediler, yani niye konuşamayacağımı ben de anlayamadım. Ben bir başbakan olarak hedefimi böyle belirlemişim ama bu demek değil ki bu ülkede dinsiz olanlara hizmet vermeyeceğiz. Biz bu ülkede dindarına da hizmetimizi verdik, dinsizine de hizmetimizi verdik, bize hakaret edenlere de hizmetimizi verdik, orada bir ayrım yok ama hedefimiz dindar nesildir çünkü biz şunu biliyorduk, bitaraf olan bertaraf olur."

-"Son 3 yılda, 2013 yılı baharından beri yaşadıklarımızı şöyle bir gözünüzün önüne getirmenizi rica ediyorum. Önce İstanbul'da Gezi Olayları denilen park, ağaç bahanesiyle başlatılan ve çok ince planlanmış bir provokasyonla karşımıza çıktılar. Zannetmeyin ki bu İstanbul'da planlandı. Zannetmeyin ki bu Türkiye'de planlandı. Hayır, içerisi dışarısı bu işi beraber planladılar ve birçok yerlerde bunu gördük. O kadar enteresan ki yurt dışı seyahatlerimizde bunun ipuçlarını bulduk. Nereden planlandı bunlar, bunu gördük. İşte bakın şimdi de Artvin'de Cerattepe olayı çıktı. Bu Geziciler neyse bunlar da yavru Gezicilerdir, bunu böyle bilin."

(15.46/15.56) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Davutoğlu Bingöl'de toplu açılış töreninde konuştu. Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

- "Bu hain alçaklar, ülkemizi, terör belasına musallat etmesi karşısında en dik duran illerimizden biri Bingöl oldu. Onlar halkın kendilerine destek vereceğini zannettiler ama Doğu ve Güneydoğulu kardeşlerim, özellikle de Bingöllü kardeşlerim, 'Bu vatan bölünmez' diye haykırdı. 'Kardeşliğimiz ebedi' diye haykırdı. Hepinize teşekkür ediyorum"
- "Adalet, sadece kanunun, hukukun, adliyelerin konusu değildir. Adalet, her konuda ve alanda o ulvi duyguyu kaybetmemektir. Biz kalkınma hamlesinde de adaletli olduk. Başarımızın sırrı, Bingöllülerin bize yüzde 66 oranında oy vermesinin sırrı da buradadır"

-"Terörden medet umanlar, elini tetikten çekmeyenler hiç iflah olmayacaklar. Şimdi tehdit ediyorlarmış, 'daha önce Cizre'de, Sur'da, Silopi'de bu terörü başlattık', bahar gelince kuzeye, Bingöl'e, Van'a ve diğer illerimize yayacaklarmış. İşte buradan diyorum, baharında da, yazında da, kışında da, güzünde de ülkenin her yerinde varız, her yerinde olacağız. Bizi kimse korkutamaz"

-"Gündemi öldürme, yok etme, yıkma olanlara inat bizim gündemimiz yaşatmadır, imardır, inşadır, kalkınmadır, birliktir, beraberliktir, dirliktir, ebediyete kadar kardeşliktir"

- "Bilsinler ki biz hiçbir gencimizin o çukurlarda, o barikatlarda, bu dağlarda herhangi bir şekilde hayatının kararmasına artık izin vermeyeceğiz"
- "İnşallah anayasamızı Ankara'da, sizlerin de onayıyla yaptıktan sonra, referandumda çok daha büyük bir oranla 'evet' diyeceğinizi biliyorum"

(15.02/16.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Dünyanın dört bir yanında birçok insani veya askeri operasyonda müttefiklerimizin yanında yer aldık ama konu PKK olunca, konu PYD olunca, Türkiye’nin başına musallat olan terör örgütleri olunca Türkiye yine yalnız bırakıldı. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Burada PYD meselesi, bakın çok açık söylüyorum, 'Kurttan post, ayıdan dost olmaz', bunlar şimdi ayıyla aynı çuvala giriyorlar. Koskoca Amerikan devleti küçücük bir terör örgütünden medet umar hale geldi" dedi.

(15.02) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Ankara'daki terör saldırısında şehit olanlar, Genelkurmay Karargahında düzenlenen törenle anıldı.Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve kuvvet komutanları katıldı.

(14.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda teröristlerin karargah olarak kullandıkları 2 ev bulundu.

- Diyarbakır'ın Sur ile Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinde terör örgütüne yönelik süren operasyonlarda dün 3 terörist etkisiz hale getirildi.

(13.39/15.42) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Suriye'de gece yarısından itibaren, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlaller olsa da sonrasında Şam ve Daria'da çatışmaların durduğuna yönelik raporlar aldık" dedi.

- Suriye'nin Lazkiye kırsalı Türkmendağı'ndaki çatışmalar, kısmi ve geçici ateşkesin yürürlüğe girdiği saat 00.00'dan sonra da sürdü.

- Suriye Türkmen Cephesi Fatih Sultan Mehmet Tugayı Komutanı Mahmut Süleyman Zengin, ateşkesin sadece 50 dakika sürdüğünü belirterek, "Biz her gün iki, üç şehit verirdik, bugün ateşkesin üstüne 10 şehidimiz, 20 yaralımız oldu Bayırbucak'ta" dedi.

- Rusya, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına katılacağını ilan eden gruplara yönelik hava saldırılarını durdurduğunu açıkladı.

- Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, Türkmendağı'nda gece durması planlanan saldırıların, aksine daha da yoğunlaştığını söyledi.

- Suriye resmi haber ajansı SANA, Hama kentinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 2 kişinin öldüğünü duyurdu.

- Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile DAEŞ mensupları arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde vatandaşlara sokağa çıkmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.

- Suriye'de terör örgütü DAEŞ'in, Rakka kentinin kuzeyinde yer alan Tel Abyad ilçesinin birçok bölgesini ele geçirdiği bildirildi.

(12.58/02.43/03.14/14.51/13.39/10.03/14.30/15.06) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasıyla ilgili, “Şüpheci olmak için birçok neden var. En iyi şartlarda bile şiddet hemen sona ermeyecek” dedi.

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının "şiddete son vermek için yakalanan ilk şans olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini" bildirdi.

(08.46/13.57)

8-Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, YPG'nin Suriye'deki nihai hedefinin DAEŞ'e karşı mücadele kisvesiyle kontrolü altındaki toprakları genişletmek olduğunu belirtti.

(14.11)

9- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kerkük-Ceyhan boru hattına 25 Şubat'ta terör örgütü PKK tarafından saldırı düzenlendiğini, petrol akışının durdurulması nedeniyle yangın çıkmadığını açıkladı.

(13.51)

10- Çanakkale Boğazı, yoğun sisin etkisini yitirmesinin ardından yeniden transit gemi geçişlerine açıldı.

(14.11)

11- İran İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Ali Emiri, şu ana kadar açılan sandıklardan 33 milyon seçmenin oy kullandığının belirlendiğini açıkladı.

(11.08)

12- Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in yönetmenliğini yaptığı Mustang, "Fransa'nın Oscar'ı" olarak bilinen Cesar Sinema Ödülleri'nden dördünü alarak büyük başarı elde etti.

(03.46)

13- Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, kulübün mayıs ayında yapılacak seçimli olağan genel kurulunda başkanlığa yeniden aday olacağını açıkladı.

(14.37)

14- Spor Toto Süper Lig'in 23. haftasında Torku Konyaspor, deplasmanda Mersin İdmanyurdu'nu 2-0, Çaykur Rizespor, sahasında Kasımpaşa'yı 2-0 yendi.

(15.42) (Fotoğraflı)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler