8. Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi

8. Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi

Kongre, "Küresel ve Bölgesel Sistemde Devlet ve Devlet-Dışı Aktörler" ana temasıyla Bursa'da başladı

BURSA (AA) - Bu yıl sekizincisi düzenlenen Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi, “Küresel ve Bölgesel Sistemde Devlet ve Devlet-Dışı Aktörler” ana temasıyla Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde başladı.

İki gün sürecek kongrede, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Balkanlar, Doğu Avrupa, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Asya Pasifika ve Amerika bölgeleri ile asimetrik tehditler ve devlet güvenliği, devlet dışı aktörlerin bölgesel ve uluslararası sisteme etkileri, koruma sorumluluğu, insani müdahale ve egemenlik, uluslararası göç çalışmaları, düzensiz göç ve mülteci sorunu gibi konular ele alınacak.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayyar Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin uluslararası bir içerik ile düzenlendiğini ve her yıl temanın değiştiğini kaydederek, bu yıl kongrede ana temanın küresel ve bölgesel sistemde devlet ve devlet dışı aktörler olduğunu söyledi.

Bu konunun seçilmesinde son zamanlarda özellikle illegal aktörlerin daha baskın birer aktöre dönüşmekte olması ve dolayısıyla bölgeyi istikrarsızlaştırmasının etkili olduğunu belirten Arı, "Bu bölgesel yapıların, merkezi yapıların bozulmasıyla ortaya çıkan kaotik ortamın bu tür yapıların daha da suistimal ettiğini, kendine alan açmaya çalıştığını ve bölgede birer bağımsız aktör olma vasfını kazandıklarını gördük. Dolayısıyla bütün bunları, bu aktörlerin doğuşu, amaçları nedir, kapasitesi nedir ve bunlar ile nasıl mücadele edilebilir gibi konuları tartışalım istedik." dedi.

İstikrarın bir an önce sağlanması noktasında bölgesel aktörlerin ciddi bir çaba sarfetmesi ve irade ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Arı, "Hem küresel aktörlerin irade eksikliği var hem de bölgedeki aktörlerin de henüz daha yeterince bir irade ortaya koyduklarını söyleyemiyoruz. Türkiye'nin iradesi tek başına yetmiyor. Aslında hiçbir aktörün iradesi bunun çözülmesi konusunda yeterli değil. Burada iş birliği gerekiyor. Artık herhangi bir aktörün kendi gündemini dayatması mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan da, kongrenin temasının içinde yaşanılan süreç ile yakından alakalı olduğunu hatırlatarak, dünyada bir geçiş süreci yaşandığını, sistem arayışının devam ettiğini söyledi.

Özcan, mevcut siyasi ve iktisadi krizde devlet aktörleri kadar devlet dışı aktörlerin de sıklıkla konuşulur hale geldiğini belirterek, Ortadoğu özelinde konuşulduğunda devlet altı, etnik ve mezhebi aktörler, mezhebi grupların belirli yerlerde siyaseti resmen rehin alıp ülkelerin kaderlerini etkileyebilecek düzeye geldiklerini vurguladı.

Kongrenin ise belirli ve spesifik alanlarda çalışan akademisyenlerin bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulunması ve yaptıkları araştırmaları paylaşması açısından oldukça önemli bir işlev icra ettiğini aktaran Özcan, "Programa bakıldığında, bazı araştırma merkezlerinin kendine müstakilen gerçekleştirdikleri oturumlar var. Bu bakımdan hem akademisyenler hem dinleyiciler açısından faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :