7. Türkiye Enerji Zirvesi

7. Türkiye Enerji Zirvesi

Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak:- "İsrail gazının gelebilmesi için şu anda halen bir strateji ve tüketim ortamı yok. Bunun yaratılacağını düşünüyorum. İsrailliler, BOTAŞ'tan alım ve fiyat garantisi isteyeceklerdir"- Turcas Petrol Kurumsal İletişim ve Kamu İl

ADANA (AA) - Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İsrail gazının Türkiye'ye gelebilmesi için halen bir strateji ve tüketim ortamı olmadığını belirterek, "Bunun yaratılacağını düşünüyorum. İsrailliler, BOTAŞ'tan alım ve fiyat garantisi isteyeceklerdir." dedi.

Ak, Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde "Doğu Akdeniz Doğalgazı ve Enerji Jeopolitiği" başlıklı oturumda, İsrail'in 5-10 yıl içinde bütün kömür santrallerini kapatma kararı aldığına dikkati çekti. Bu kararın İsrail'de yakın dönemde 8 bin megavatlık doğalgaz santrali kurulmasının yolunu açacağını anlatan Ak, bunun İsrail açıklarındaki sahaların geliştirilmesine yönelik olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

İsrail'in aldığı kararın Türkiye'ye doğalgazın taşınmasının önünü açacağını dile getiren Ak, "Bu stratejik bir karar. İsrail gazının gelebilmesi için şu anda halen bir strateji ve tüketim ortamı yok. Bunun yaratılacağını düşünüyorum. İsrailliler, BOTAŞ'tan alım ve fiyat garantisi isteyeceklerdir." ifadelerini kullandı.

Turcas Petrol Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü Altan Kolbay ise Doğu Akdeniz'de son yıllarda hem İsrail hem Mısır açıklarında keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının kamu çıkarları açısından Türkiye'ye taşınması gerektiğini ve gazın getirilmesinin, diğer tedarikçilere karşı Türkiye'nin elini güçlendireceğini kaydetti.

Kolbay, Doğu Akdeniz'de bulunan rezervlerin Türkiye'ye akmamasının doğalgaz ticaret merkezi olma yolunda büyük bir fırsatı kaçırmak anlamına geleceğini belirterek, "Doğalgaz ticaret merkezi olacaksak, Doğu Akdeniz gazının, Türkiye'ye gelmemesi düşünülemez." diye konuştu.

Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olabilmesi için yapması gereken çok şey olduğunu vurgulayan Kolbay, "Şu anda piyasada çok tedarikçi var, ancak tek bir alıcı mevcut. O da BOTAŞ. Tek alıcılı bir piyasadan doğalgaz ticaret merkezi olur mu? Hayır. Bunu çeşitlendirmek gerekir. Türkiye'de doğalgaz piyasasının büyüklüğü kabaca 20 milyar dolar ve bunun toplumsal refaha bir katkısı yok. Kendi başına izole bir piyasa olarak duruyor. Aslında Avrupa'daki doğalgaz ticaret merkezlerindeki piyasa derinliği bugün Türkiye'de de olsaydı, tam 17 katı yani 340 milyar dolarlık bir piyasamız olabilirdi." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler