5. Türkiye İnovasyon Haftası

5. Türkiye İnovasyon Haftası

TİM Başkanı Büyükekşi: - "Dünya artık işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyon. Önemli olan bunlara liderlik etmek. Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp kendine mükemmel bir yol çizebi

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyanın artık işsiz ekonomiye hazırlandığını belirterek, "Artık tek iş tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyon. Önemli olan bunlara liderlik etmek. Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp kendine mükemmel bir yol çizebilir." dedi.

Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, TİM tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftası'nın açılışında yaptığı konuşmada, 2012 yılından bu yana İnovasyon Haftası etkinliklerini gerçekleştirdiklerini, Türkiye’de inovasyon denildiğinde akıllara artık İnovasyon Haftası etkinliklerinin geldiğini söyledi.

Bu konuda yaptıkları çalışmalarda önemli adımlar attıklarını ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"İnovasyon deyince biz şunu kendimize düstur edindik; inovasyon birlikte başarmayı başarabilmektir. O yüzden bugün yine sizlerle bir aradayız. Bu organizasyonumuzun hayata geçirilmesinde tüm ihracatçılarımızın payı büyük. Eğer onların girişimci ruhları olmasaydı, bugün ihracat Türkiye ekonomisinin bu kadar önemli bir parçası olmayacaktı. İşte bu yüzden, 65 bin ihracatçımıza gösterdikleri büyük cesaretten, ortaya koydukları başarma azminden dolayı teşekkür ediyor, minnetlerimi sunuyorum."

Gençlere seslenen Büyükekşi, "Sevgili gençler, inovasyon yapmak, yenilikler ortaya koymak kolay bir şey değil. Hepimiz bunu biliyoruz. Hazreti Mevlana ne güzel demiş; 'ÇaIınan her kapı açıIsaydı; ümidin, sabrın ve isteğin derecesi anIaşıImazdı.' O yüzden biz kapılar açılana kadar çalmaya devam edeceğiz. Bu yolda en büyük destekçimiz ise her daim sabrımız olacak. Başarmak istiyorsak yılmayacağız." diye konuştu.


- "Artık bir küresel dil var, o da yazılım dili"


Mehmet Büyükekşi, Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın birçok kez iş ve Harvard Üniversitesi başvurusunda reddedildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Yine de her çaldığı kapıda yeni şeyler keşfetmiş. Çağımızda internetin ne denli önemli olduğunun farkına varmış. İnternet girişimlerine yönelmiş ve Alibaba sitesini kurmuş. Şu an 27 milyar dolarlık servetiyle Çin’in ikinci, dünyanın 33'üncü en zengin insanı konumunda. Çalışmaları internete yeni yansıyan ve yakın bir gelecekte satışa sunulacak bir ürün var. Bu simultane çeviri yapan bir kulaklık. Çok önemli bir inovasyon örneği. Gelişmiş ülkelerde inovasyon, yazılım üzerinden yapılıyor, bu alanda dönüşüyor. Artık bir küresel dil var, o da yazılım dili yani dijitalleşme. Türkiye’nin herhangi bir yerinde 5 liraya satılan kulaklık, akıl almaz bir yazılımla, dünyanın her tarafında yüzlerce dolara satılabilecek, büyük bir ihtimalle de mart ayında dünya piyasalarında olacak. Öte yandan, yapay zekaya bağlı robotik çözümlerin, yazılım uygulamalarının 2025 itibarıyla ABD'deki işlerin yüzde 15'ini ele geçireceğini söylüyor. Yani dünya artık işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyon. Önemli olan bunlara liderlik etmek. Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp kendine mükemmel bir yol çizebilir."

İnovasyon Haftası'na katılan turkuaz tişörtlü gençlere dikkati çeken Büyükekşi, bu gençlerin 140 üniversiteden 2 bin kişilik bir aile olan "İNOVATİM" üyeleri olduğunu ve hepsinin inovatif, girişimci bir ruh taşıdığını ifade etti.

Büyükekşi, Ulu Önder Atatürk'ün "Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlıdır.” sözünü anımsatarak, Türkiye'yi teknoloji üreten ülke konumuna gençlerin getireceğini ve 2023 hedeflerine gençlerle ulaşacaklarını söyledi. Büyükekşi, çalışmanın inovasyonun en vazgeçilmez koşulu olduğunu, çalışkanlıkta pek çok kez dünyaya örnek olmuş ataların çocukları olduklarını söyledi.


5. Türkiye İnovasyon Haftası

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler