27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

Afrika Birliği Komisyonu Başkanlık seçimi, 2017'de düzenlenecek 28. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'ne ertelendi

KIGALI (AA) - Ruanda'nın başkenti Kigali'de 17 Temmuz'da başlayan 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Afrika Birliği Komisyonu Başkanlık seçiminde hiçbir adayın yeterli oyu alamadığı belirtildi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'nın Sözcüsü Jacob Enoh Eben, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, adaylardan kimsenin başkanlık için gereken oyu alamadığını, bu sebeple seçimin ertelenmesi yönünde karar verildiğini bildirdi.

Sözcü, seçimin gelecek yıl, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılacak 28. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Öte yandan, Afrika Birliğinin hukuk danışmanı Vincent Nmehielle, düzenlediği basın toplantısında, seçimin 3 turda düzenlenmesi gerektiği ve 54 oydan en az 36'sını alan adayın başkan seçilebileceği, gerekli oy alınamadığı takdirde ise seçimin bir sonraki zirveye erteleneceği kuralını hatırlattı.

Bugün sona erecek zirvede seçilecek yeni başkanın, 2020 yılına kadar görev yapması bekleniyordu. Komisyon Başkanlığı için Uganda'dan Speciosa Wandira Kazibwe, Botsvana'dan Pelonomi Venson Moitoi ve Ekvator Ginesi'nden Agapito Mba Mokuy aday olmuştu.

Dile ve bölgeye göre bloklaşmanın yaşandığı seçimlerde 2002'den bu yana, genellikle Fransızca konuşan ülkelerin adayları kazanırken, sadece bir önceki seçimde İngilizce konuşulan Güney Afrika'nın adayı Dlamini Zuma başkan olabilmişti. Zuma, yeni dönemde başkanlık için adaylığını koymayacağını açıklamıştı.

Afrika Birliği 9 Temmuz 2002'de, 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle kuruldu. Fas hariç 54 Afrika ülkesinin üye olduğu birlik, kıtadaki ülkelerin birbirine uyum sağlaması amacıyla çalışmalar yürütüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler