26. Ekonomik Forum

26. Ekonomik Forum

Bu yıl 26'ncısı düzenlenen Ekonomik Forum'da tartışılan konulardan biri de Brexit oldu- Malta Meclisi Üyesi Dimech:- "Bundan sonra esas üzerinde durmamız gereken mesele Birleşik Krallık ile AB arasında nasıl bir ilişkinin tesis edileceği meselesidir. Tama

KRYNICA - ZDROJ (AA) - Malta Meclisi Üyesi Francis Zammit Dimech, Birleşik Krallık ile AB arasındaki ilişkilerin hiçbir zaman istenen seviyede olmadığını belirterek, “Bundan sonra esas üzerinde durmamız gereken mesele Birleşik Krallık ile AB arasında nasıl bir ilişkinin tesis edileceği meselesidir. Tamamen bir ayrılık mı olacak yoksa sadece bir pazar ayrılığı mı olacak? Ortak pazar durumunun devamı AB için önemli.” dedi.

Bu yıl 26’ncısı düzenlenen Ekonomik Forum'da Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması (Brexit) sonrasında Avrupa Birliği’nin (AB) geleceği tartışıldı.

Panelde konuşan Malta Meclisi Üyesi Dimech, AB ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin hiçbir zaman sorunsuz olmadığını ifade ederek, mevcut duruma şaşırmadığını söyledi.

İlişkilerin bundan sonraki seyrinin AB’nin geleceği adında büyük önem taşıdığını anlatan Dimech, “Bundan sonra esas üzerinde durmamız gereken mesele Birleşik Krallık ile AB arasında nasıl bir ilişkinin tesis edileceği meselesidir. Tamamen bir ayrılık mı olacak yoksa sadece bir pazar ayrılığı mı olacak? Ortak pazar durumunun devamı AB için önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukraynalı Sosyalist Leonid Kozhara, Brexit’in AB içinde başlayan ayrışmanın işaret fişeği olduğunu anlatarak, ayrışmalarla birlikte AB'nin dünyanın en büyük ekonomik gücü ve pazarı olma özelliğini kaybedeceğini savundu. Kozhara ayrıca, ayrışmaların AB’nin imajına da zarar verdiğini belirterek, birliğin gelecek dönemde yatırım çekme cazibesinin de azalacağını kaydetti.

Rus Akademisyen Viktor Rudenko da göçler ve mülteci akınları yüzünde yakın gelecekte AB’nin demografik yapısında ciddi değişimler yaşanabileceğine işaret etti.

Brexit konusunda farklı senaryoların gerçekleşebileceğini vurgulayan Rudenko, "Bu biraz iyimser bir senaryo ama Brexit kararı hemen uygulamaya konmayabilir, hatta ertelenip vazgeçilebilir. Bu konuda farklı düşüncelerin tartışılabileceği yeni bir mekanizma kurulabilir.” ifadelerini kullandı.

Slovenya Uluslararası İlişkiler Derneği Başkan Yardımcısı Marjan Setinc de referandum kararlarının yeniden gözden geçirilebileceğini dile getirerek, “Brexit’in gerçekleşebileceğine ya da başka bir deyişle Brexit’in AB’den çıkmak demek olacağına inanmıyorum.” diye konuştu.

Brexit için yapılan referanduma da eleştiriler getiren Setinc, Montenegro referandumunu hatırlatarak, referandum sonuçları için çeşitli barajlar konulması gerektiğini ifade etti. Setinc, AB içerisindeki güç dengesinde yakın zamanda değişiklikler olabileceğini de kaydederek, “Biz AB’yi güvenli liman olarak görürdük ama birliğin bu imajı son yıllarda tersine dönüyor.” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler