23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Venezuela Petrol Bakanı Del Pino:"Petrolün dünya ekonomisindeki rolü çok büyük. Spekülatörlerin saldırıları karşısında onu yalnız bırakmamak gerekir"

İSTANBUL (AA) - Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, "Petrolün dünya ekonomisindeki rolü çok büyük. Spekülatörlerin saldırısı karşısında onu yalnız bırakmamak gerekir." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23'üncü Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Del Pino, Venezuela'nın OPEC'in kurucularından olduğunu hatırlatarak, ülkesinin geçmişte çok önemli bir role sahip olduğunu anlattı.

Eulogio Del Pino, "Petrol bizim için herhangi bir yerde bulunan bir kaynak değil, enerjinin bir formudur. Geri kazanılan bir enerji değil, bir emtiadır. Petrolün dünya ekonomisindeki rolü çok büyük. Spekülatörlerin saldırıları karşısında onu yalnız bırakmamak gerekir." diye konuştu.

Şu an OPEC içinde en çok iletişime ve diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Del Pino, "Bu yıl anlaşmaya varabilmek için çok kararlıyız. Katar, Suudi Arabistan ve Rus dostlarımızla birlikte, Doha'da şubat ayında bir öneri getirdik ve ilk defa 'dondurma' ifadesini kullandık. Özellikle Suudi Arabistan bunu memnuniyetle kabul etti." ifadelerini kullandı.

Doha toplantısında 50 milyon varil üretim gerçekleştiren ülkelerin bulunduğunu aktaran Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, "Orada kendi içimizde bir fikir birliğine varamamıştık. Dolayısıyla 'Cezayir'de toplanabilir ve bir fikir birliğinde bulunabiliriz' diye konuştuk. Şimdi OPEC içinde bir konsensusa ulaştık. Kasım ayına kadar bu anlaşmayı bir çerçeveye oturtacak ve sorunları azaltmaya çalışacağız. Her ülkenin üretimi farklı. Ülkelerin 33-35 milyonluk üretimi var. Şimdi artık doğru zamana geldik." şeklinde konuştu.

- "Konsensusa ulaşmak için kapılarımızı açmaya hazırız"

Del Pino, yarın Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve diğer enerji bakanlarıyla görüşeceğini belirterek, bu konferansların bir araya gelme fırsatı olarak görülmesi gerektiği ve bunun sadece üreticiler için değil, dünya ekonomisi için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Görüş birliğine ulaşmak için kapılarını açmaya hazır olduklarının altını çizen Eulogio Del Pino, Rusya'nın da OPEC ile iş birliğine hazır olduğunu açıklamasının ardından dünyanın kendilerinden bir karar beklediğini, bunun ancak petrol üreten ülkeler tarafından alınacak bir karar olduğunu söyledi.

OPEC'in içinde birçok farklı çözüm fikri bulunduğunu anlatan Del Pino, öncelikle petrol piyasasının stabilize edilmesi gerektiğini, piyasanın bu miktarlarla devam edemeyeceği için üretimi "azaltma" ya da "dondurma" önerileri getirdiklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :