"2050'de dünyada dört çalışandan biri Afrikalı olacak"

"2050'de dünyada dört çalışandan biri Afrikalı olacak"

BM'nin raporuna göre, 2050'de dünya genelinde çalışan nüfusta dört kişiden biri Afrikalı olacak- Afrika'nın 10 yıl içinde 110 milyon kişilik yeni istihdam alanı oluşturması gerekiyor

ADDİS ABABA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Afrika'daki nüfus artışından dolayısıyla 2050 yılında dünya genelinde dört çalışandan birinin Afrikalı olacağını öngördü.

BM tarafından düzenlenen, iki gün sürecek Sürdürülebilir Kalkınma Afrika Bölgesel Forumu, çok sayıda Afrikalı bakan ve uzmanın katılımıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

Forumda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde kıtada gelinen son nokta ve atılması gereken adımlar tartışılıyor.

BM Afrika Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Vera Songwe, açılıştaki konuşmasında, forumun amacının sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için atılacak adımları ve projeleri ortaya koymak olduğunu söyledi. Songwe, kıtada büyüyen eşitsizliğin ve işsizliğin de toplantılarda ele alınacağını belirtti.

Uganda Kültür Bakanı Mutuuzo Peace Regis, ülkesinin dünyadaki en genç nüfusa sahip ülkelerden olduğuna dikkati çekerek, sürdürülebilir kalkınma için gençlerin eğitimine önem verdiklerini anlattı.

Moritanya Çevre Bakanı Amedi Camara ise hayata geçirdikleri yeşil enerji projelerinin Afrika ülkelerine örnek olabileceğine işaret etti.

- İşsizlik büyük sorun

Öte yandan toplantıya katılanlara Afrika'yla ilgili BM'nin hazırladığı rapor dağıtıldı.

Raporda, Afrika kıtasının gelecek yıllarda karşılaşacağı en büyük sorunlardan birinin işsizlik olacağı belirtildi.

Nüfusa paralel işsizliğin de artacağı, 2050 yılı itibarıyla Afrika kıtasının yüzde 60'ının çalışma yaşında olacağı vurgulanan raporda, 2050 yılında dünyada çalışan nüfustaki dört kişiden birinin Afrikalı olacağı kaydedildi.

Ayrıca Afrika'nın 10 yıl içinde 110 milyon kişilik yeni istihdam alanı oluşturması gerektiği, geçen 10 yılda sadece 37 milyon kişilik istihdam alanı açıldığı aktarıldı.

- Yoksulluğa balıkçılık çözümü

Raporda BM'nin bu yıl için belirlediği hedeflere de yer verilerek, bunlar arasında yoksulluğun ve açlığın giderilmesi, herkesin sağlık hizmeti alabilmesi, kadınların güçlendirilmesi, altyapı ve endüstrileşmenin sağlanması ile su kaynaklarının daha verimli kullanılması gösterildi.

Yaklaşık 40 bin kilometrelik kıyıya sahip kıtada ülkelerin su ürünlerinden daha fazla yararlanması bu hedefler arasında ilk sırada yer aldı.

Kıtanın yasa dışı balıkçılık sebebiyle kaybettiği miktarın yıllık 42 milyar dolar olduğu aktarılan raporda, halihazırda kıtada 200 milyon kişiye besin, 10 milyon kişiye istihdam sağlayan balıkçılığın geliştirilmesinin yoksulluğun ve açlığın azaltılmasında önemli rol oynayacağı vurgulandı.

Raporda, 1990'da Sahraaltı Afrika'da yüzde 56,9 düzeyindeki yoksulluk oranının 2012'de yüzde 42,8'e gerilediği ancak nüfusa bağlı artışla yoksul sayısının 280 milyondan 330 milyona yükseldiği belirtildi.

Raporda, 1990'dan bu yana Afrika'da yetersiz beslenenlerin sayısının yüzde 30 arttığına ve şu anda 11 ülkede 23 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğuna işaret edildi.

Rapora göre, sağlık alanında hükümetler ve uluslararası kuruluşların attığı adımlar hastalık kaynaklı ölümleri azaltsa da hala yeterli önlemler sağlanabilmiş değil. Dünyadaki sıtma vakalarının yüzde 89'u hala Sahraaltı Afrika'da görülürken, sıtma kaynaklı ölüm oranları son yıllarda yüzde 66 gerileme gösterdi. Ayrıca kıtada 2000'den bu yana yeni HIV enfeksiyonlarında yüzde 41 azalma var.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler