2018 yılı  Milli istihdam seferberliği ve teşviklerle dolu geçti

2018 yılı Milli istihdam seferberliği ve teşviklerle dolu geçti

Son yıllarda yaptığı çalışmalarla adını sıkça duyduğumuz Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş ile 2018 Yılı Milli İstihdam Seferberliği İstihdam Teşvikleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Son yıllarda yaptığı çalışmalarla adını sıkça duyduğumuz Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş ile 2018 Yılı Milli İstihdam Seferberliği İstihdam Teşvikleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Keleş 2018 yılında yapılan teşvikleri tüm boyutlarıyla ele alarak geniş bilgiler verdi.

iskur--(1)-001.jpg

İşgücü piyasası hakkında bilgi verir misiniz? 

Günümüzde sosyal ve ekonomik sorunların en önemlileri arasında gösterilen işsizlik olgusu devletler ve hükümetler için birinci derecede çözülmesi gereken bir sorun olarak ortada durmaktadır. İşsizlik aynı zamanda sosyo-psikolojik sorunları ve huzursuzlukları da beraberinde getirmektedir. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir toplum için çalışmak isteyen insanları istihdam etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle istihdam artırıcı yatırım ve politikalara ağırlık vermek, mesleği olmayan işgücünü piyasa ihtiyaçları doğrultusunda eğiterek meslek sahibi yapmak, piyasaya girmekte zorlanan işgücünü teşvik ederek kariyerine yardımcı olmak, kendi işini kurarak istihdam alanı oluşturmak isteyene gerekli destekleri vermek gerekmektedir.

Bu açıdan 2017 ve 2018 yıllarında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliği ile istihdamın yükünü çeken işverenlerimize istihdama sağladıkları katkı karşılığında destekler verilmektedir.

iskur--(8).jpg

Müdür Bey bu teşvikler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, himayelerinde gerçekleştirilen “İstihdam Şûrası’nda, Milli İstihdam Seferberliğinin ikinci fazı kapsamında uygulanacak olan teşvik ve destekleri açıklamışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna duyurduğu ve Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek olan teşvik ve desteklerimiz, iş arayanlarımız ve işverenlerimiz başta olmak üzere; kadınlar, gençler ve engellilere yönelik birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.

07.03.2018 tarihli ve 30373 sayılı (2. mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 19 ve 21 inci maddeler kapsamında uygulanacak İlave İstihdam Teşviki kapsamında; 01.01.2018 ila 31.12.2020 tarihleri arasında ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam  edilen her bir sigortalının, sigorta primleri ile vergilerini 12 - 18 ay süreyle ve işyerinin faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak değişen tutarlarla karşılanacaktır.

İŞKUR sunduğu hizmetlerle kurulduğu ilk günden bu güne işgücü piyasasının en önemli aktörlerinden biri olarak gerek iş arayan gerekse de işverenlerimizin her zaman yanında olmuştur.

 

Son dönemde Milli İstihdam Seferberliği ile Kurumunuzun yürüttüğü çalışmalar daha da genişleyerek toplumumuzda daha fazla kesime hitap etmektesiniz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

İstihdamın korunması ve geliştirilmesi bakımından her geçen gün yüklendiği görevleri artan Kurumumuzun misyonu İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda; iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetini etkin bir şekilde sunmak, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdamı kolaylaştırmak, korumak, geliştirmek, çeşitlendirmek ve işini kaybedenlere geçici bir süre gelir desteği sağlamaktır. İstihdamın geliştirilmesi işsizliğin azaltılması için başlatılan ve birçok desteği içeren istihdam teşviklerinden daha fazla esnafımız, işverenimiz faydalansın diye aşağı yukarı her gün meslek odalarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı ve derneklerimizi ziyaret etmekteyiz. Amacımız işverene destek olarak vatandaşlarımızın istihdamına katkı sağlamaktır.

iskur--(9).jpg

2018 Yılında uygulamaya konulan teşvikler nelerdir?

2018 Yılında birçok farklı teşvik uygulanmaktadır. Bunlar İlave İstihdam Teşviki, Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki, İşbaşı Eğitim Programı, Engelli ve Eski Hükümlü Girişimci Desteği, Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP), Bakım Desteği, İş’te Anne Projesi ve Geleceğin Mesleklerinde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programı’dır.

 

Bu teşviklerden kimler nasıl faydalanabilir?

Kurum olarak mesleki eğitime önem vermekteyiz. Çünkü eğitime yapılan yatırım, insan kaynaklarını daha zengin hale getirmekte böylece ekonomik büyüme ve gelir artışının anahtarı olmaktadır. İşsizliğin azaltılmasında ve sürekli istihdamın sağlanmasında etkili olabilecek önlemleri düşündüğümüzde; istihdam teşviki, işgücünün iş piyasası ihtiyaçları doğrultusunda eğitilmesi, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmesi ve sürdürülebilirlik  sağlanabilmesi için; sektörün temsilcileri, eğitim kurumları ve sosyal ortakların işbirliğine önem verilmesi, yaşam boyu eğitimin hayata geçirilmesi, genç nüfusu çok olan her yıl işgücüne yüz binlerin katıldığı ülkemizde bir zorunluluktur.

Bu nedenle 2018 yılında teşvikleri tanıtabilmek için işverenlerimize, sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına ve diğer dernek ve kuruluşlara ziyaretler düzenleyerek toplantılar yapmaktayız. 

Müdür Bey, yoğun mesainiz arasında bizlere de vakit ayırdığınız için teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dileriz.

Ben de istihdamın artırılmasına, işsizliğin azaltılmasına sağladığı katkılar nedeniyle Odanız nezdinde tüm işverenlerimize Kurumumuz ve milletimiz adına teşekkür eder, hayırlı işler dilerim. 

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

iskur--(1).png

Teşvikleri kısa kısa açıklayayım,  

İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanuna eklenen Geçici 19 ve 21 nci maddeler kapsamında uygulanan teşvikte

• Sigortalı yönünden aranılan şartlar:

Sigortalıların;

– İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,

– İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,

– 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,

gerekmektedir.

• İşyeri Yönünden Aranılan Şartlar:

İşyerlerinin;

– Özel sektör işverenine ait olması,

– Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya

muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave olarak çalıştırılması,

– Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi,

– Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

– Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı

borçlarının bulunmaması,

– Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

gerekmektedir.

• Destek Tutarı

Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanmaktadır,

- İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 5.412 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (761,06 ila 2.029,50 TL) ile 121,95 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 883,01 ila 2.151,45 TL)

- Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (761,06 TL) ile 121,95 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 883,01 TL)

• Destek Süresi

- 2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

• Ek Kurallar

- Bilişim sektöründe destekten yararlanacak işyerlerini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

- 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırmayan işleri; 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 12 veya 18 ay süreyle bu destekten yararlandırılır.

- Bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamaz.

 

BİR SENDEN BİR BENDEN İSTİHDAM TEŞVİKİ

• Sigortalı Yönünden Aranılan Şartlar:

Sigortalıların;

– 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük olmaları,

– 1/1/2018 ila 31/12/2018 tarihleri arasında işe alınmış olması,

– İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,

– İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,

– İşe giriş tarihi itibarıyla işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olmaması,

gerekmektedir.

İşyeri Yönünden Aranılan Şartlar:

İşyerinin;

- İmalat sektöründe faaliyet göstermesi ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektör işverenine ait olması,

- İşyerinin 2017 yılındaki sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olması,

- Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,

- Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi,

- Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

- Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

- Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

gerekmektedir.

• Destek Tutarı

2018 yılı için asgari ücretli çalışanın işverene aylık toplam maliyeti 2.486,14 TL’dir. İşyerlerince 2017 yılına ilişkin ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek belirtilen şartları taşıyan sigortalılar için ücret, prim ve vergi desteği sağlanacaktır.

-Prim Desteği; prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigortalı ve işveren hisselerinin tamamı tutarında (761,06 TL) destek sağlanacaktır.

-Ücret Desteği; 53,44 TL’nin sigortalının prim günü sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda (1.603,20 TL) destek sağlanacaktır.

-Vergi Desteği; Maliye Bakanlığınca destek kapsamındaki sigortalıların asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir ve damga vergileri karşılanacaktır.

Destek Süresi

Bu teşvik kapsamında sağlanacak destekler 2018 yılı Aralık ayı/dönemi aşılmamak üzere, sigortalının işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için yararlanılır.

• Ek Kurallar

- İşyerleri, 2017 yılındaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak istihdam edecekleri en fazla iki sigortalı için bu teşvikten yararlanabilir.

- İşe giriş tarihi itibarıyla sigortalının, işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı (anne, baba, kaynana, kayınbaba ve çocuk) ya da eşi olmaması gerekmektedir.

- Destekten yararlanmakta olan işverenler; destekten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.

- Bu teşvikten yararlanılmayan ayda destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı, 5 puanlık prim indirimi ile 6 puanlık prim indirimi dışındaki diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz.

- 2018 yılında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce kanun kapsamına alındığı halde 2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri, bu destekten yararlanamaz.

 

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

Kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır. İşsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri bir programdır.

Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan da kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.

İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi

İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanacaktır.

Kurumumuz ile Basın Kuruluşları arasında düzenlenen işbaşı eğitim programlarında program süresi ilgili mesleklerde en fazla 9 ay olarak uygulanır.

Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir.

İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları

-Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

-15 yaşını tamamlamış olmak,

-İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,

-Emekli olmamak,

-Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,

-Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma

-İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,

-Yukarıdaki şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programlara katılabilirler.

Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

İşbaşı Eğitim Programlarında Karşılanabilecek Giderler

-Katılımcı zaruri gideri (Günlük 61,65 TL, öğrenciler için 46,23, işsizlik ödeneği alanlar için 30,82 TL)

-Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödenecektir.

-Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanacaktır.

-İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi

-Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri

Başvuru Yeri Ve Zamanı

81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz.

 

MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ GELİŞTİRME İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ (MEGİP)  BİLGİ NOTU

Kurumumuz ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü” imzalanmış olup; bu protokolün işleyişiyle ilgili uygulama usul ve esasları kapsamında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü Uygulama Genelgesi hazırlanmıştır.

Taleplerin Değerlendirilmesi, Kontenjan Belirlenmesi ve Mesleki Eğitimlerin Düzenlenmesi

-İşverenler çalışan sayılarının yüzde ellisine kadar kontenjan talebinde bulunabilecektir.

-Kontenjanlar; mesleki eğitimin başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde mesleki eğitimin başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden, kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir.

-Kontenjan hesaplanmasında küsuratlar bir üst sayıya tamamlanacaktır.

-Yüz ve üzeri çalışana sahip yeni açılan firmalarda kontenjan sınırlaması olmayacaktır.

-Kontenjan belirlenmesi ve kontrolü hakkında Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin 50/3 ve 50/4. maddelerinde yer alan hükümler uygulanır.

-Bir meslekte en az beş kişilik talep olması halinde değerlendirme yapılabilecektir.       

-İl Çalışma Grubu tarafından uygun bulunmak kaydıyla Türk Meslekler Sözlüğünde benzer dörtlü kodun olduğu mesleklerde talep olması halinde söz konusu talepler birleştirilerek mesleki eğitim düzenlenebilecektir. Benzer mesleklerde eğitimlerin düzenlenmesi halinde MEGİP İşbirliği Protokolünde (Genelge Eki-2) mesleklerin açıkça belirtilmesi gerekecektir.

Teorik eğitim Oda/Borsa tarafından belirlenen eğitim mekânlarında veya işyerlerinde gerçekleştirilecek olup bu bölümde sınıftaki kişi sayısı 25’i geçemeyecektir.

Uygulamalı eğitim ise işverenlerin talep ettiği sayıdaki kursiyer talep sahibi işverenin işyerinde gerçekleştirilecektir.

Eğitim Süresi

-Mesleki eğitimlerin günlük en az beş en fazla sekiz ve haftada altı günü geçmemek üzere, haftalık en az otuz en fazla kırk beş saat olması gerekmektedir.

-Mesleki eğitim, uygulamalı ve teorik eğitimi içerecek şekilde uygulanır. Mesleğin özelliğine göre teorik ve pratik eğitim birbirlerini tamamlayacak şekilde eş zamanlı veya ayrı bir şekilde planlanır ve yürütülür.

-Teorik ve uygulamalı eğitim, günde en az beş, en fazla sekiz saati geçmeyecek şekilde aynı gün içerisinde birlikte verilebileceği gibi ayrı ayrı da verilebilecektir.

-Eğitim planında teorik eğitim öngörülmeyen mesleklerde bu Genelge kapsamında mesleki eğitim düzenlenmeyecektir.

-Teorik ve uygulamalı eğitimlerin ayrı ayrı verilmesi durumunda teorik eğitim bittikten sonra kursiyerin en geç yedi işgünü içinde uygulamalı eğitime başlatılması gerekmektedir. Kursiyer yedi işgünü içinde uygulamalı eğitime başlatılamazsa geçerli nedenle çıkışı yapılacaktır.

-Eğitimin toplam süresi yüz altmış fiili günü geçemez.

İstihdam Yükümlülüğü ile İlgili Hususlar

-Toplam mesleki eğitimin ¼’lük süresinin bitiminde eğitime devam eden kursiyerlerin en az yüzde ellisi, yüz yirmi günden az olmamak üzere en az fiili mesleki eğitim süresi kadar talepte bulunan işverene ait işyerlerinde veya başka işyerlerinde sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde işe başlatılmak şartıyla istihdam edilir.

-İstihdamların Türk Meslekler Sözlüğünde ve işbirliği protokolünde belirtilen dörtlü kodun olduğu meslekte veya işbirliği protokolünde belirtilmek şartıyla benzer mesleklerde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

-İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmesi talepte bulunan işverenlerin sorumluluğundadır.

 

-En az yüzde elli oranında verilen istihdam taahhüdü işveren bazlı uygulanacaktır. Mesleki eğitim devam ederken gerçekleştirilen istihdamlar da istihdam yükümlülüğün yerine getirilmesinde geçerli sayılacaktır.

Karşılanabilecek Giderler

-Eğitici Gideri

-Temrin Gideri: Temrin gideri ödemesi teorik eğitimlerin gerçekleştiği günler üzerinden hesaplanıp ödenir. Uygulamalı eğitim için yükleniciye temrin gideri ödemesi yapılmayacaktır.

-Kursiyer Zaruri Gideri ve Sigorta Prim Giderleri

-Diğer Giderler: Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin belge masrafı ile brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere sınav ve belge ücreti Fondan karşılanır.

 

BAKIM DESTEĞİ

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık en fazla 400 TL bakım desteği kurs/program süresince karşılanacaktır.

Bakım desteğinden yalnızca 2-5 yaş arasındaki (2 ve 5 yaş dahil) çocuğu kreşe (özel veya kamu) devam eden kadın kursiyerler yararlanabilecektir. Kursiyerin kursa başladığı tarihte çocuğu 2 yaşından küçük olup, kursun devamı esnasında 2 yaşını (24 ay) bitirirse, 24 ayı bitirdiği tarihten itibaren kursiyer bakım desteğinden faydalanabilecektir. Aynı şekilde, kursa başlandığı tarihte 5 yaşını (60 ay) bitirmemiş, ancak kursun devamı sırasında 5 yaşını (60 ayı) tamamlayan çocuğu bulunan kursiyerler de kurs süresince destekten faydalanabilecektir. Kursiyerin evlatlık edindiği veya velayeti altında bulunan çocuk için de yukarıdaki şartları taşımaları halinde destekten yararlanma hakkı bulunmaktadır.

 

 

İŞ’TE ANNE

İşte Anne Projesi kapsamında sunulan destekten, sosyal yardım ya da sosyal ve ekonomik destek alan kadınlar ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın (Bakanlık) kadına yönelik şiddetle mücadele alanında hizmet sunan kuruluşlarından faydalanan kadınlar öncelikli olmak üzere Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek gruplar içerisinde yer alan diğer kadınlar da yararlanabilecektir. Projeden yalnızca 0-15 yaş arasında (15 yaş dâhil) çocuğu olan kadınlar yararlanabilecek olup çocuğun proje devam ederken 15 yaşını  tamamlaması projeden yararlanmaya engel olmayacaktır.  Kadınların evlatlık edindiği çocukları için de destekten yararlanma hakkı bulunmaktadır. 0-15 yaş arasında çocuğu olan kadınların çocuğa ait Nüfus Cüzdanı aslını İl Müdürlüğüne ibraz etmesi gerekmektedir. Bu kapsamda anneye kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 TL tutarında zaruri gider ödenmesine yer verilmiştir.

 

ENGELLİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

Engelli istihdamını desteklemek amacıyla, en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitim sertifikası olan engellilere yönelik İŞKUR tarafından sağlanan kendi işini kurma hibe desteği 2018 yılında 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltilmiştir.

Bu destek kapsamında

3.000 TL kuruluş işlemleri desteği,

12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL işletme gideri desteği ve makine, teçhizat, yazılım, donanım, v.b. alımı için en fazla 36.000 TL kuruluş desteği olmak üzere toplam 50.000 TL destek sağlıyoruz.

 

 

ESKİ HÜKÜMLÜ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

Eski Hükümlülerin istihdamlarını desteklemek amacıyla girişimcilik sertifikası olan eski hükümlülere kendi işlerini kurmaları için 30.442 TL hibe desteği sağlanmaktadır.

 

GELECEĞİN MESLEKLERİNDE İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

 

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi 9 ay uygulanacaktır.

Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödenecektir. İşveren ve iş arayanları ayrıntılı bilgi için mutlaka İl Müdürlüğümüze bekliyoruz. Ben burada kısa kısa değinmeye çalıştım.  Amacımız devletimizin verdiği teşviklerle işsizlikle mücadele ederek iş arayanların

İstihdamına mevzuatımıza uygun katkı sağlayarak, toplumdaki rollerini güçlendirmek ve daha müreffeh yarınlarda işgücü piyasasında yer alabilmelerini sağlamaktır.