2017 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2017 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Maliye Bakanı Ağbal: (5) - "(Cazibe Merkezleri Programı) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemize 4 yılda 140 milyar lira yatırım yapılması ile 800 bin istihdam sağlaması öngörülmektedir"- "(Yeniden yapılandırma) 30 Kasım itibarıyla 8,5 milyonun üzerinde başvu

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cazibe Merkezleri Programı'nı hayata geçirdiklerini belirterek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemize 4 yılda 140 milyar lira yatırım yapılması ile 800 bin istihdam sağlaması öngörülmektedir." dedi.

Bakan Ağbal, 2017 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulunda yaptığı sunumda, Ar-Ge faaliyetlerinde yabancı uyruklu nitelikli Ar-Ge personeli istihdamını kolaylaştırdıklarını, teknogirişim sermaye desteğini etkinleştirdiklerini, teşvikten yararlanmaya yönelik mevzuat şartlarını esnettiklerini belirtti. Ar-Ge merkezi sayısının 300’e, bu merkezlerde çalışan Ar-Ge personeli sayısının 29 bine, buralarda gerçekleştirilen proje sayısının 14 bine yükseldiğini anlatan Ağbal, küresel inovasyon endeksinde 2015'te 58. sırada yer alan Türkiye'nin büyük bir sıçrama göstererek 2016'da 42. sıraya çıktığını bildirdi.

Finans sektörüyle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Ağbal, faizsiz finans sisteminin daha da geliştirilmesi ve yeni ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla birçok düzenlemeyi son bir yılda hayata geçirdiklerini söyledi. Ağbal, "Diğer finans kurumlarının kredi temininde vergiden kaynaklı maliyetler ne ise faizsiz finans kurumlarını da aynı seviyeye indirdik. Bu kapsamda faizsiz finans ürünlerine ilişkin kurumlar ve katma değer vergisi istisnasının kapsamına her türlü varlık ve hakları dahil ettik. Bu varlıklara ilişkin yüklenilen KDV’nin devir tarihine kadar indirimine imkan sağladık. Farklı kira sertifikası ihraç türlerini kapsayacak şekilde damga vergisi ve harç istisnasının kapsamını genişlettik." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, bundan sonraki süreçte İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında faizsiz finans dahil katma değeri yüksek finans sistemini daha da geliştirerek rekabetçi yapısını güçlendirecek yasal düzenlemeleri bir bir hayata geçireceklerini, tasarrufların artırılmasına katkı sağlamak amacıyla bireysel emeklilik sistemi ile birikimli hayat sigortalarında daha uzun kalmayı vergisel açıdan teşvik ettiklerini söyledi.

- Hayat kalitesini iyileştirecek düzenleme

Enerji tüketiminin üçte birini oluşturan ısıtmada kullanılan enerji maliyetlerini düşürmek için ısı yalıtımı, enerji verimliliğine yeni vergi teşvikleri getirdiklerini ve vergi indirimlerini hayata geçirdiklerini ifade eden Ağbal, bu dönemde halkın hayat kalitesini daha da iyileştirmek amacıyla vergisel düzenlemeler yaptıklarını kaydetti.

Ağbal, 2015-2017 dönemini kapsayan kayıt dışıyla mücadele eylem planını uygulamaya devam ettiklerini ifade ederek, 2002'de kayıt dışı ekonominin milli gelir içindeki payının yüzde 32,4 iken 2015'te bu oranın yüzde 27’ye düştüğünü, kayıt dışı istihdam oranının ise 2002'de yüzde 52,1 iken 2015 sonunda kayıt dışı istihdam oranının 19 puan azalarak yüzde 33'e kadar gerilediğini bildirdi.

Yeniden yapılandırmanın vatandaş tarafından kabul gördüğünü dile getiren Ağbal, "Bu kapsamda 30 Kasım itibarıyla 8,5 milyonun üzerinde başvuru aldık. 80 milyar lirayı aşan yeniden yapılandırma yapmış olduk, bu sayede 44 bin Maliye İdaresiyle vatandaş arasındaki ihtilaf dosyasını ortadan kaldırdık. Bu kapsamda sadece Maliye İdaresi olarak 12 milyar lirayı aşan tahsilat yaptık. Buradaki tahsilatımız her geçen gün daha da artacaktır." diye konuştu.

- Orta ve yüksek teknoloji üretimi için teşvik

Ağbal, süper teşvik modelini hayata geçirdiklerini anımsatarak, Türkiye'de orta ve yüksek teknoloji üretimi ve katma değerli ihracatı artıracak bir teşvik sistemini uygulamaya koyduklarını belirtti. Bu modelle 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi istisnası getirdiklerine dikkati çeken Ağbal, "Kamu alımları için alım garantisi getirdik. Bu teşvik sistemi kapsamında yatırımcılara bedelsiz arazi tahsis imkanı getirdik. Süper teşvik kapsamında üretim yapacak işletmelerimizin belirli süreyle oluşacak enerji maliyetlerini devlet tarafından karşılamış olacağız. Ayrıca bu yatırımların süratle hayata geçirilmesi amacıyla yatırımcılarımıza mevzuatta yer alan izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil işlemlerinde önemli kolaylıkları getireceğiz." ifadelerini kullandı.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırım

Cazibe Merkezleri Programı'nı hayata geçirdiklerini hatırlatan Ağbal, bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 23 ilde yatırımcılara bedelsiz yatırım yeri vereceklerini vurguladı. Ağbal, şunları kaydetti:

"Fabrikayı devlet yapacak, çok sembolik rakamlarla yatırımcıya kiraya vereceğiz. Sonunda da belli bir süre bu yatırımı devam ettirirse kiraya verdiğimiz bu yeri bu defa yatırımcıya bedelsiz devredeceğiz. Yatırım döneminde ve işletme döneminde özellikle fabrikada kullanılacak makineler için sıfır faizli kredi imkanı getirdik. İşletme döneminde, faiz indirimli işletme kredi desteği vereceğiz. Yine mevcut yatırımların bu bölgelere taşıyacak olan yatırımcılarımıza da üretim tesislerini taşıma desteği sunacağız. Böylece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemize 4 yılda 140 milyar lira yatırım yapılması ile 800 bin istihdam sağlaması öngörülmektedir."

"Sanayi 4.0" teknolojik devriminin eşiğinde olunduğuna dikkati çeken Ağbal, bu süreçte teknolojik gelişme ve onu besleyen Ar-Ge ve tasarım yatırımları ile Ar-Ge personeli kalitesinin çok daha önemli hale geldiğini belirtti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler