2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayan:- "Kadını ötekileştiren her türlü ayrımcılığı, şiddet ve istismarı reddediyoruz. Kadına yönelik şiddetle çok yönlü mücadelemiz bütün alanlarda devam ediyor"- "Medeniyet birikimimizin en bariz vasfı olan yardımlaşma

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Kadını ötekileştiren her türlü ayrımcılığı, şiddet ve istismarı reddediyoruz. Kadına yönelik şiddetle çok yönlü mücadelemiz bütün alanlarda devam ediyor." dedi.

Kaya, bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerinde hükümet adına söz aldı.

Sözlerine İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak başlayan Kaya, tüm şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralılara acil şifa diledi.

Mazlum milletlerin umudu olan Türkiye'nin, iki asırdır bu topraklarda oynanan her türlü oyunu bozduğunu belirten Kaya, bu oyunların Gezi olaylarıyla, 17-25 Aralık ve son olarak 15 Temmuz'da hain darbe girişimiyle bu oyunlar yeniden sahnelenmek istendiğini söyledi.

Kaya, "Gazi milletimiz, çelik gibi iradesiyle bu işgal girişimine 'dur' diyerek, Cumhurbaşkanına, hükümetine, demokrasisine sahip çıkmıştır. Bu millet, büyüklüğünü tanklara, silahlara canını siper ederek, direnerek göstermiştir. 15 Temmuz gecesi, Türkiye için bir milattır." ifadesini kullandı.

Din, dil, ırk ve mezhep farklılıklarını kullanarak ülkenin birliğini bozmaya çalışan terör odaklarına karşı mücadelenin süreceğini vurgulayan Kaya, "15 Temmuz'a karşı verilen mücadele, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi milletimizin yeniden diriliş çağrısıdır. Yaşadığımız Anadolu coğrafyasını bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi, ahirete göç eden gazilerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle anıyor, şehit yakınları ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Şehitlerin aziz hatırasına layık olmak için gece gündüz çalıştıklarını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onların bizlere emanet ettiği eş ve evlatlarına, anne babalarına sahip çıkmak, bizlerin boynunun borcu. Şehit yakını ve gazilerimizin yaralarını sarmak, acılarını hafifletmek için sürekli onlarla beraberiz. Bu bizim için büyük bir onur. Yaptığımız yeni düzenlemelerle şehit yakınlarının bir olan istihdam hakkını ikiye çıkardık. Vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı getirdik. Emlak alımında faizsiz kredi desteği, ÖTV ve vergi muafiyetleri sağladık."

-"Kalkınma politikalarının merkezine insanı aldık"

Sosyal politikalarda, 14 yılda büyük başarılara imza attıklarını vurgulayan Kaya, "Kalkınma politikalarının merkezine insanı alarak attığımız her adım, daha müreffeh, daha güçlü Türkiye yolunda bize güç katmıştır." dedi.

Bu süreçte Türkiye'nin, ekonomik büyümesini sürdürürken, toplumun tüm kesimlerini gözeten politikalar uyguladığını dile getiren Kaya, hükümet programlarında yer alan ve ardından ilan edilen acil eylem planları ile sosyal politika uygulamalarının, hak sahipliği esasında güçlü, dinamik ve kurumsal bir yapıya kavuştuğunu anımsattı.

Aile ve bireylerin, ihtiyaçlarına uygun çözüm seçenekleri ile tanıştıklarını anlatan Kaya, cumhuriyet yönetiminin temel özelliklerinden biri olan "sosyal devlet" ilkesinin bu dönemde kurumsal bir zemin kazandığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulmasıyla, sosyal politika alanında sürdürülen çalışmaların daha dinamik bir yapıya kavuştuğunu belirten Kaya, son beş yıllık hizmet döneminin, sosyal politika tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, sosyal değişimin, terörün ve göçün yol açtığı sorunları bu vizyonla aştıklarını kaydetti.

Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medeniyet birikimimizin en bariz vasfı olan yardımlaşma ve dayanışma ruhunu daha yükseklere taşıdık. Sosyal politikalarda elde ettiğimiz başarı, Türkiye'nin ortak başarısıdır. Bu başarı, ekonomide, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda kaydedilen mesafelerin karşılık bulduğu ortak bir alandır. Bakanlığımız, güçlü teşkilat yapısıyla ihtiyaç duyan her ailenin, her ferdin çağrısına cevap verecek bir sisteme kavuşmuştur. Geliştirdiğimiz insan odaklı hizmet anlayışını, bilgi iletişim teknolojilerinden yararlanarak dinamik ve şeffaf hale getirdik. Hiçbir ayrım gözetmeden, hiçbir ihmale fırsat vermeden, herkesin hizmet ve yardımlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanmasını teminat altına aldık. 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için hizmetlerimizi iyileştirmeye, yeni politikalar geliştirmeye, ortaya çıkan sosyal sorunlara çözümler üretmeye devam ediyoruz."

- "Sosyal yardımlar 33,7 milyara liraya yükseldi"

Sosyal yardımlara ayrılan kaynaklarda sağlanan artışla birlikte yoksullukla mücadelede büyük başarı sağladıklarına dikkati çeken Kaya, 2002 yılında sosyal yardımlara ayrılan bütçe 1,3 milyar lira iken bu rakamın 2016 yılında 33,7 milyar liraya yükseldiğini aktardı. Kaya, bu başarının, dünyada yaşanan ekonomik krizlere, bölgedeki terör ve savaşlara rağmen, hükümetin başarılı ekonomi politikaları sayesinde elde edildiğini dile getirdi.

Yoksullukla mücadele politikalarının başlıca hedeflerinden birinin, yoksulluk zincirini kırmak olduğunu belirten Kaya, yoksulluk riski altındaki ailelerin eğitim çağındaki çocuklarını düzenli okula göndermelerini teşvik amacıyla verdikleri Şartlı Eğitim Yardımından bugün yaklaşık 2 milyon hanenin yararlandığını ifade etti.

Ayrıca Şartlı Nakil Transferi ve açtıkları yurtlarla kız çocuklarına, ortaöğretime devam etmeleri için pozitif ayrımcılık yaptıklarını anlatan Kaya, Doğum Yardımı Programı kapsamında ise 1 milyon 540 bin anneye yaklaşık 670 milyon lira ödeme yaptıklarını söyledi.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında 2016 yılında yaklaşık 6,3 milyon kişi için 7,3 milyar lira destek sağladıklarını aktaran Kaya, sosyal yardım uygulamaları kapsamında; eşi vefat eden 292 bin kadına ayda 250 lira, 100 bin muhtaç asker ailesine aylık 250 lira ve muhtaç asker çocuklarına ise ayda 100 lira düzenli nakdi yardım yaptıklarını belirtti. Kaya, vatandaşlara ödemelerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için PTT ile Sosyal Yardım Kartı Projesini başlattıklarını ve 2 milyon 100 bin kişiye kartlarını teslim ettiklerini ifade etti.

-"Bugün Halep'te insanlık büyük bir sınavdan geçiyor"

Türkiye'nin, büyük bir dram yaşayan Suriyeli kardeşlerine de sahip çıktığını ve 3 milyon kişiye kapılarını açtığını belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Bugün Halep'te insanlık büyük bir sınavdan geçiyor. Dünyanın gözü önünde bir şehir, halkıyla birlikte yok ediliyor. Masum siviller, kadınlar, çocuklar insanlık onurunu hiçe sayan bir kıyımla yok ediliyor. Halep'te masum çocuklarla birlikte can veren insanlıktır. Halep yok olurken, dünyaya nizam vermeye çalışanlar sadece seyirci kalmakta. Yıllardır Suriyeli kardeşlerine ensar olmaya çalışan Türkiye, Halep'te yaşananlar karşısında da sessiz kalmamıştır. Türkiye'nin öncülüğünde devam eden görüşmeler sonucunda, dün gece ateşkes sağlandı ve Halep'te sıkışan insanların tahliyesinin önü açıldı. Tüm devlet kurumlarımız, AFAD ve Kızılay hazırlıklarını tamamladı. Tahliye aşamasında bazı sıkıntıları duymaktayız, ateşkesin ihlal edildiğine yönelik haberler geliyor. Dilerim tüm taraflar bu çabalara destek verir ve sivilleri sağ salim Halep'ten çıkarabiliriz. Bir kez daha mazlumun yanında duran, zor durumda kalana elini uzatan milletimle ve devletimle gurur duyuyorum."

Kaya, Sosyal Uyum Yardımı Programı ile kamp dışında yaşayan Suriyelilere ulaşmayı ve 1 milyon mülteciye kişi başı aylık 100 lira tutarında yardım vermeyi hedeflediklerini anlattı.

Bakanlık olarak sosyal yardımların vatandaşlara daha çabuk ve verimli bir şekilde ulaştırılması için altyapılarını güçlendirdiklerini belirten Kaya, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile yoksul vatandaşlara yapılan sosyal yardımlara ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yapıldığını aktardı.

Sosyal politika uygulamalarında aileyi merkez alan yeni hizmet modellerini hayata geçirdiklerini dile getiren Kaya, "Medeniyetin kurucu gücü olan aile, yaşattığı insani değerlerle sevgi, merhamet, adalet, birlik ve kardeşliğin ortak çatısıdır. Tarihi sürekliliğimizin en önemli güvencesi, aile ocağında hayat bulan değerlerdir. Bu anlayışla Türkiye'nin 2023'e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum oluşturmak için çalışıyoruz. Aile yapısını güçlendirmek, ailenin sorun çözme kapasitesini artırmak için araştırma, eğitim, danışma ve yönlendirme faaliyetlerine özel bir önem veriyoruz." dedi.

Bugüne kadar 550 bin vatandaşın Aile Eğitim Programından, 460 bin vatandaşın da Evlilik Öncesi Eğitim Programından faydalandığını anlatan Kaya, Bakanlık olarak aile odaklı hizmet anlayışını esas alan Aile Sosyal Destek Programını hayata geçirdiklerini, bu projeyle, ailelerin sorun ve ihtiyaçları yerinde tespit edilerek çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

-"104 bin Suriyeliye psikososyal destek verildi"

Aile ve toplum yapısını tehdit eden en önemli sorunların başında gelen madde bağımlılığıyla mücadele etmek için Sosyal Uyum Programını başlattıklarını ifade eden Kaya, öte yandan başka bir projeyle de Roman vatandaşların toplumsal hayata katılımını destekleyen sosyal politika uygulamalarını hayata geçirdiklerini kaydetti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 11 ilde terör olaylarından etkilenen ailelere çok yönlü destek hizmetlerimiz devam ettiğini aktaran Kaya, "Bu kapsamda ulaştığımız 50 bin hanede yaklaşık 290 bin vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti verirken, sosyal yardım ve hizmetleri ulaştırıyoruz." diye konuştu.

Benzer şekilde 26 geçici barınma merkezinde yaşayan Suriyelilere de psikososyal destek hizmeti vermeye devam edildiğini anlatan Kaya, bu kapsamda yaklaşık 104 bin Suriyeliye psikososyal destek verildiğini belirtti.

- "Kurum bakımı altındaki çocuklarımızın yüzde 92'si ev bakımına geçti"

Çocukların, milletin geleceği olduğunu ifade eden Kaya, şu bilgileri verdi:

"Çocuklar için en iyi bakım ortamının aile olduğu gerçeğinden hareketle, çocuk politikamızın temel eksenini aile yanında bakım olarak belirledik. Bakanlığımızın çocuk politikası her çocuğa bireyselleştirilmiş bakım ve koruma hizmeti anlayışı ile devam etmektedir. Aile yanında destek, koruyucu aile ve evlat edindirme uygulamalarıyla çocukların aile ortamında bakımını teşvik ediyoruz. Bugün yaklaşık 86 bin 500 çocuğa aile yanında destek sağlıyoruz. Son 12 yılda kuruluş bakımındaki yaklaşık 11 bin 200 çocuk, ailesinin yanına döndürülmüştür. 2002 yılında 520 olan koruyucu aile sayısı bugün yaklaşık 5 bini bulmuş durumda. Aile odaklı çocuk politikamızın önemli sonuçlarından biri de 15 bin çocuğumuzun evlat edindirilmesidir. Bu gayretlerimizle kurum bakımı altındaki çocuklarımızın yüzde 92'si ev bakımına geçmiştir."

Güçlü toplumların, güçlü medeniyetlerin öznesinin kadın olduğunu belirten Kaya, "Aile ve toplumu güçlü kılan, geleceğe hazırlayan kadındır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesine özel önem veriyoruz. Anayasamızın 10. maddesinde yapılan değişikliklerle kadın-erkek fırsat eşitliği ilkesini güçlendirdik." dedi.

"Kadını ötekileştiren her türlü ayrımcılığı, şiddet ve istismarı reddediyoruz. Kadına yönelik şiddetle çok yönlü mücadelemiz bütün alanlarda devam ediyor." ifadesini kullanan Kaya, şiddete uğramış veya tehdit altında olan kadınlar için kurdukları Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini yurt genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Şiddete karşı sıfır tolerans anlayışı içerisinde yürüttükleri tüm çalışmalara bundan sonra da kararlılıkla devam edeceklerini vurgulayan Kaya, "Kadının eş ve anne olarak aile içinde üstlendiği rolü gözardı ederek, kadınlara yönelik sosyal politika geliştirmek mümkün değildir. Bunun için, kadının iş hayatına katılmasını desteklerken, bir taraftan da aile ve iş hayatı arasındaki uyumu güçlendiriyoruz. Şiddet mağduru kadınların iş hayatına katılımları için her türlü tedbiri alıyor, kurumlar arası iş birliğini geliştiriyoruz." diye konuştu.

Kadın istihdamını 10. Kalkınma Planı'nda yüzde 31'e çıkarmayı, 2023'de yüzde 41'e yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Kaya, "Kadınların, toplumsal hayatın her alanında daha aktif daha üretken ve güçlü şekilde yer almaları için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Kaya şöyle devam etti:

"Bütün bu reform ve değişimlerin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımızdır. AK Parti iktidarları, kadınlarımızın senelerce maruz kaldığı ayrımcılığı ortadan kaldırdı. Bu devrim niteliğindeki köklü değişiklikler neticesinde, ülkemizdeki kadınların tamamı, ilk kez kılık kıyafetlerinden dolayı hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan, bakan, milletvekili, belediye başkanı ve belediye meclis üyesi olarak seçilme hakkına kavuşmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ülkemin kadınları adına teşekkürü bir borç biliyorum."

- "Engelsiz bir toplum olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz"

Engellilerin spordan sanata, yönetimden ticarete sosyal hayatın bütün alanlarında etkin bir biçimde yer almaları için çalıştıklarını anlatan Kaya, farklı engel gruplarına göre politika çalışmalarına özel önem verdiklerini, bugün, sadece kamuda istihdam edilen engelli sayısının yaklaşık 49 bini bulduğunu, özel sektörde ise bu rakam 100 binlere yaklaştığını söyledi.

Kaya, "Kamu ve özelde bütün kurumların, bütün toplum kesimlerinin katılımıyla engelsiz bir toplum olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. Bu başarı Türkiye'nin başarısıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Halen 209 noktada hizmet veren sosyal hizmet merkezlerinin sayısını da yıl sonuna kadar 215'e tamamlayacaklarını dile getiren Kaya, sosyal hizmet merkezlerinin, ASDEP projesinin uygulanması için önemli bir adım olduğunu belirtti.

-"Bakanlık için öngörülen bütçe 24 milyar 303 milyon 358 bin lira"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2017 yılı için tasarıda öngörülen bütçe tutarının 24 milyar 303 milyon 358 bin lira olduğunu aktaran Kaya, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yaklaşık 6 milyar lirayı yine sosyal yardım harcamalarında kullanmayı planlamaktayız. 2017 yılı bütçemizin yaklaşık yüzde 84'ü yani 20 milyar 519 milyon 581 bin lirası sosyal yardım harcamalarına tahsis edilmiştir. Bakanlığımıza tahsis edilen kaynakların yüzde 95'i sosyal yardım ve sosyal hizmetlerde kullanılacaktır.

2017 yılı yatırımlarıyla hizmetlerimizi yurt geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yapacağımız 6 adet çocuk evleri sitesi, 7 adet ÇODEM ve 80 çocuk eviyle çocuk hizmetlerinde önemli bir ilerleme sağlamış olacağız. 2017 yılında 41 sosyal hizmet merkezi, 6 engelsiz yaşam merkezi, 10 umut evi ve 11 huzurevi açmayı planladık."

Kadınların sosyal hayata entegrasyonu ve meslek sahibi olmalarını amaçlayan aile destek merkezlerinin ise halen 62 il ve ilçede, 84 kuruluşla hizmet verdiğini anlatan Kaya, 2017 yılında özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ihtiyaç duyulan tüm il ve ilçelerde bu merkezleri yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Kaya, "Geçtiğimiz bu zorlu dönemde hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmamak adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sahip olduğumuz maddi imkanlar, bu toprakların manevi değerleriyle daha da zenginleşmekte. Bu millet kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle her türlü hizmetin en iyisine layıktır. Yaptığımız her hizmetle devlet-millet beraberliği daha da güç kazanmakta, bu aziz millete yapılan her hizmetle bayrağımız daha da gür dalgalanmakta. Hangi cepheden gelirse gelsin hiçbir güç, hiçbir oyun bizi bu millete aşkla hizmet etmekten alıkoyamayacaktır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler