2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:- "İnsanların kişisel hesaplarını öyle veya böyle kullanmaları önemli değil. Önemli olan, kritik zamanlarda ve topluma mihmandarlık ettiklerinde topluma söyledikleriyle kendi yaptıklarının uyumudur. Sayın Cumhurbaşkanı'

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "İnsanların kişisel hesaplarını öyle veya böyle kullanmaları önemli değil. Önemli olan, kritik zamanlarda ve topluma mihmandarlık ettiklerinde topluma söyledikleriyle kendi yaptıklarının uyumudur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın hesap hareketleri de uyumludur." dedi.

TBMM Genel Kurulunda 2017 bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Savaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) bütçeleri üzerinde söz aldı.

Küresel ekonomik krize rağmen Türk ekonomisinin büyüdüğünü belirten Savaş, son 15 yılda bu büyümenin istikrarlı şekilde gerçekleştiğine işaret etti.

Savaş, şunları kaydetti:

"Bugün olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz. Finansal piyasalar da elbette bu süreçten etkilenmektedir ancak gelişmeleri doğru okuyan, proaktif davranan, makro ve mikro dengelerin tutulmasını sağlayan bir ekonomi yönetimine sahibiz. Son 15 yılda ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesi bankacılık sektörü bilançosunu büyütmüş, daha sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Bu sağlıklı yapı sayesinde küresel krizde ülkemiz bankaları güçlü bir şekilde ayakta kalmış, hem özel hem de kamu kesimini desteklemeyi sürdürmüştür."

Savaş'ın konuşmasının ardından HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan yerinden söz alarak, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın gözaltına alındığını belirterek, bu konuya ilişkin Meclis Başkanlık Divanı ve hükümetin gerekli araştırmayı yapıp Genel Kurula bilgi verilmesini istedi.

Paylan, "Siyasi operasyonlarla ilgili Meclis'in gerekli tutumu almadığını düşünüyoruz. İvedilikle gerekli tutumun Başkanlık Divanı tarafından alınmasını ve gerekli bilgilendirmenin yapılmasını istiyorum." dedi.

- "Milletvekillerinin yerinin TBMM olduğu kanaatindeyim"

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Kaya'nın gözaltına alındığını Paylan'ın konuşmasından öğrendiğini anlatarak, Kaya'nın, kendisinin de seçim bölgesinin milletvekili olduğuna işaret etti.

Hamzaçebi, "Dilerim, en kısa zamanda kendisi TBMM'de yerini alır. Ayrıca belirttiğiniz çerçevede Sayın Adalet Bakanı'nı arayacağım ve kendisinden bilgi rica edeceğim. Sizinle bunu paylaşacağım" dedi.

Paylan'ın birleşime ara vermesini istemesi üzerine ise Genel Kurulda bütçe görüşmelerinin sürdüğünü hatırlatan Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Nöbet tutmayan üç meclis başkanvekilimiz ve TBMM'nin Sayın Başkanı var. Bu talebi, çok acil görüyorsanız, o arkadaşlardan ve Sayın Başkan'dan da yapabilirsiniz. Ben bütün milletvekillerinin yerinin TBMM'de olduğu kanaatinde olan bir kişiyim. Siyasi düşüncem değil, hukuk anlayışım bu şekildedir. Benim anlayışıma göre milletvekilleri hiçbir zaman tutuklanamazlar ama yürüyen bir yargı süreci, soruşturma süreci var. Bu sürecin sonunda ne olur bilemiyoruz. Hukuk çerçevesinde her şeyin yürümesini arzu ederim. TBMM başkanvekillerinin görevi, Genel Kurulu yönetmektir.

İçtüzükte bu çok açıktır. Elbette bir milletvekilinin gözaltına alınması son derece önemli bir olaydır. Bunu küçümsemem asla mümkün değildir ama sizden rica ediyorum, diğer üç meclis başkanvekilimiz ya da Sayın Meclis Başkanı'ndan bu talebi yapabilirsiniz ama ilk verdiğim arada Sayın Adalet Bakanı'nı arayacak, kendisinden bilgi rica edeceğim ve sizinle bunu paylaşacağım."

Paylan, daha sonra tekrar söz alarak birleşime ara verilmemesini eleştirdi, Meclis Başkanlık Divanı ve hükümetin bir milletvekilinin tutuklanmasına gerekli duyarlılığı göstermediğini ileri sürdü.

- "Bakan telefonla oynamıyor, bakanın kulağı burayı dinliyor"

Genel Kurulda bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yerinden söz alarak, Paylan'ın duyarsız kalındığı eleştirisinin doğru olmadığını, Adalet Bakanı'na telefon mesajı göndererek, Kaya'nın gözaltına alınmasıyla ilgili bilgi almaya çalıştığını söyledi.

Arslan, "Sizin gibi iki milletvekilimiz daha hatta dediler ki: 'Bakan telefonla oynuyor.' Bakan telefonla oynamıyor, bakanın kulağı burayı dinliyor ama bakanın eli aynı zamanda başka bir işlem yapıyor. Ben, başka milletvekillerimizin sorularıyla ilgili de hemen telefonla soruları yazdım ve bana cevaplar geldi ama cevabı ben cevap hakkım geldiğinde vereceğim. Bu konuyla ilgili bilgi gelir gelmez Meclisimizi bilgilendireceğim." ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de yerinden söz alarak, Kaya'nın gözaltına alınmasını eleştirdi, bu duruma bir an önce son verilmesini istedi.

Meclis Başkanvekili Hamzaçebi de "Anayasa'ya göre milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz. Bu, Anayasa'nın açık bir hükmüdür. Benim hukuk anlayışım bu çerçevededir. Milletvekillerinin yeri TBMM'dir." dedi.

Dokunulmazlığı kaldırılan dosyalarla ilgili olarak her türlü soruşturmanın yapılabileceğini belirten Hamzaçebi, Başkanlık Divanı olarak yargılama süreçlerine ilişkin yorum yapmalarının Anayasa'ya aykırı olduğunun altını çizdi.

- "Kalkınmanın öncü sektörleri ulaşım ve iletişim"

AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında, partisinin 14 yıllık iktidarı döneminde sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin hayata geçirildiğini söyledi.

Kalkınmanın öncü sektörlerinin ulaşım ve iletişim olduğunu vurgulayan Karakelle, bu anlayışla pek çok önemli yatırımın gerçekleştirildiğini anlattı.

AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi üzerinde söz aldı.

Ekonominin itici gücünün ulaştırma olduğunun altını çizen Ilıcalı, AK Parti iktidarının ulaştırma alanında hayal dahi edilemeyen projeleri hayata geçirdiğini, bunu da istikrarla gerçekleştirdiğini söyledi.

Bölünmüş yolların medeniyetin ve gelişmişliğin göstergesi olduğunu belirten Ilıcalı, "Ben bu bölünmüş yolların ölümlü kazalarda ne kadar büyük avantaj sağladığını biliyorum. İki kazada kaybettiğim yakınım, o yollar bölünmüş yol olsaydı, o yollar affedici olacaktı ve bugün yanımda annem, babam, ağabeyim ve yengem olacaktı." şeklinde konuştu.

Görüşmeler sırasında tekrar yerinden söz alan ve Adalet Bakanlığından aldığı bilgiyi Genel Kurula sunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Hüda Kaya'nın ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi.

- "Karayolları, büyük gelişmeler sağlamıştır"

AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında, Türkiye'nin gelişmişlik ve kalkınma düzeyini belirleyen temel faktörün başında ulaşımın geldiğine işaret etti.

"Ülkemizin en önemli altyapısını teşkil eden karayolları, ülke kalkınmasında ekonomik, sosyal, kültürel yaşamda büyük gelişmeler sağlamıştır." diyen Gökçe, AK Parti iktidarıyla karayolları seferberliğinin başlatıldığını, yolların bölünerek hayatların kurtarıldığını, karayolu taşımacılığının kayıt altına alındığını, bitirilemeyen yollar ve tünellerin faaliyete geçirildiğini anlattı.

AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerindeki konuşmasında, nükleer enerji üretimine değindi.

Kavcıoğlu, "Ülkemiz büyüyor, gelişiyor. Daha da büyümek ve gelişmek için her türlü çalışmayı yapacak ve bu ülkenin rekabet gücünü artıracağız. Ülkemizin yarım asırlık nükleer güç santrali kurma idealini Akkuyu ve Sinop'ta kurulacak nükleer santrallerle gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki çalışmalara dikkati çekti.

Ensarioğlu, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine ağırlık vermiş ve bu alanda önemli ilerlemelerin sağlanmasına öncülük etmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılması çalışmaları kapsamında güneş ve rüzgar enerjisi kurulu güçlerinde büyük bir ivme kazandırılmıştır. Bu gelişmenin daha ileri taşınması adına yeni modeller devreye alınmaktadır." diye konuştu.

- "Niye parasını dolara yatırır?"

AK Parti Grubu adına konuşmaların tamamlanmasının ardından yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşların dolarlarını bozdurmalarını talep ettiğini ancak kendisinin kişisel hesabında bulunan dolarları Türk Lirasına çevirdiğine dair belgeyi henüz kimsenin görmediğini ileri sürdü.

Gök, "Bir cumhurbaşkanı, ülkesinin parasına niye güvenmez de parasını dolara yatırır?" diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da söz alarak, şunları söyledi:

"Dolar son zamanlarda yükseldi ama doların sabit kaldığı dönemler de oldu. İnsanların kişisel hesaplarını öyle veya böyle kullanmaları önemli değil. Önemli olan, kritik zamanlarda ve topluma mihmandarlık ettiklerinde topluma söyledikleriyle kendi yaptıklarının uyumudur. Sayın Cumhurbaşkanı'nın hesap hareketleri de uyumludur. Yoksa hiç dolar mevzusu yokken, 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın dolar hesabı var.' diye kimse burada konuşmuyordu. Dolayısıyla bugün dolar yükseldi diye bunun üzerinden bir polemik üretmeyi, üstelik halka yaptığı çağrıya kendisinin de gerektiği şekilde aynen davranmış bir cumhurbaşkanına, karşı haksızlık olarak görürüm."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :