19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Eski Belçika Devlet Bakanı Kır:- "Uluslararası toplum Suriye'de düzeni sağlamak için artık kara harekatını düşünmeli"- Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Onursal Başkanı Linden:- "Döngüsel ekonomiyi teşvik edebilecek hükümetlere ihtiyaç var"- Türkiye

İSTANBUL (AA) - Eski Belçika Devlet Bakanı Emir Kır, uluslararası toplumun Suriye'de düzeni sağlamak için kara harekatını düşünmeye başlaması gerektiğini söyledi.

Kır, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin "Zorunlu Göç, Mülteci Sorunu ve Terörizm Oturumu"nda teröre karşı alınan önlemlerin hiçbir zaman tam anlamıyla yeterli olamayacağını anlattı.

Masum insanların güvenli kabul edilen caddelerde öldürüldüğü bir ortamda hiçbir ülke vatandaşının rahat hissedemeyeceğini belirten Kır, saldırıların toplumu tedirgin ettiği gibi bir araya gelmeye de zorladığını kaydetti.

Kır, "Terör karşısında ilk önce doğal tepkiler veriyoruz ancak olayın ardından analiz yapabiliyoruz. Belçika'da ne oldu? Sınırları aşan bir terör söz konusu… Alınan tüm önlemlere rağmen riski hiçbir zaman sıfıra indiremeyiz." ifadelerini kullandı.

Dünyadaki terörün kaynağının Orta Doğu olduğunu söyleyen Kır, "Orada kriminal örgütler dini duyguları suistimal ediyor. Bunun yanında Suriye'deki durumu değiştirmezsek dünyada hiçbir şey değişmeyecek. DAEŞ'e karşı sürekli bir koalisyonla çalışmalıyız." diye konuştu.

Suriye'de savaşın başladığı günden bu yana 250 bin kişinin öldüğünü hatırlatan Kır, göçmen sayılarının katlanarak arttığını söyledi.
Kır, uluslararası toplumun Suriye'de düzeni sağlamak için artık kara harekatını düşünmesi gerektiğini kaydetti.


- "Terör olayları göstermiştir ki medeniyetler arası diyalog konusunda çok iş görülmeli"


Kafkasya ve Azerbaycan Şeyhülislamı Allahşükür Paşazade ise sosyal hayat, siyaset ve iktisadi hayatta ahlakın önemine işaret ederek, dindar insanların toplumdaki problemleri büyümeden önleyebildiğini söyledi.

Sarsılan manevi değerlerinin etkisiyle artan terör olaylarının dünya dengelerini bozduğunu belirten Paşazade, vicdan sahibi insanların artması için eğitim ve sevginin önemine dikkati çekti.

Paşazade, "Son zamanlarda dünyada artan terör olayları göstermiştir ki medeniyetler arası, dinler arası diyalog konusunda çok iş görülmelidir. Arzu ederdim ki dünya birliği siyasi liderleri, teşkilatları, dini rehberler birleşerek çok kültürlü değerleri genel ölçekte temin etsinler, standartları belirlesinler." diye konuştu.


- "Suriye'de dini ve etnik boyutu bulunan bir temizlik yapılıyor"


Sırbistan Müftüsü Muhammed Jusufspahic de Suriye'de dini ve etnik boyutu bulunan bir temizlik yapıldığını belirterek, İslam'da radikalizmin yerinin bulunmadığını söyledi.
Jusufspahic şunları kaydetti:
"İslamist olanlar Müslüman değildir, Kur'an-ı Kerim'in herhangi bir yerinde 'İslamist' kelimesine rastlayamazsınız. Müslüman selamileştirilmiş, yeryüzünde selamı yayan, selamet beldesi haline getiren anlamına gelir.
Yeni nemrutlara, firavunlara karşı selamet içerisine getirme gayreti vardır İslam'da… Şu an hak dinlerin çizgisinden gidenlerle onlara savaş açanların savaşı var ortada. Kurtarıcımızı seçmek durumundayız."

- "Döngüsel ekonomiyi teşvik edebilecek hükümetlere ihtiyaç var"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Onursal Başkanı Rene van Der Linden de dünya ekonomisinin döngüsel ekonomiye yöneldiğini söyledi.
Döngüsel ekonominin kısıtlı kaynakları etkin kullanmayı getirdiğini belirten Linden, yöntemin tasarruf ve yeni kar imkanları oluşturulacağını anlatarak, "Örneğin bir otomobile ihtiyaç duyduğunuzda bunu direkt satın almayacaksınız, bunu kiralayabileceksiniz. Dünyanın geleceğinde daha az açlık olması için döngüsel ekonomiyi teşvik edebilecek hükümetlere ihtiyaç var" diye konuştu.

- "Terör belki çözümlenebilir ama çevrenin vereceği zarar büyük olur"

Türkiye Süryanileri Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, insanoğlunun çevreyi tarihte görülmemiş bir hızla tahrip ettiğini, insanlığın bunun bedelini hep birlikte ödeyeceğini söyledi.
Sağ, "Çevreye gereken hassasiyeti göstermezsek gelecekte terörden daha fazla çekeceğiz topraktan, sudan, yeşilden… Bir anne ağır hastalanırsa tekrar çocuk veremez. Terör belki çözümlenebilir zaman içinde ama çevrenin vereceği zarar büyük olur." yorumunu yaptı.
Dünya servetinin büyük kısmına dünya nüfusunun yüzde 15'inin sahip olduğunu aktaran Sağ, "Bir rapora göre, 2015'te 1,7 trilyon dolar silahlanmaya harcandı. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) anlatıyor bize, 400 milyonun üstünde insan açlık sınırının altında yaşıyor. Uçurum ortada." değerlendirmesini yaptı.

Dinler arasındaki irtibatın sağlanamaması halinde terörün önlenemeyeceğini anlatan Sağ, "Dinler barışmalı, diyalog başlatılmalı, bunun başka bir çaresi yok." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler