17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı

17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı

EPDK Başkanı Yılmaz: - "Türkiye, bölgede yaşanan tüm sorunlara rağmen yürüyüşünü sürdürüyor. Türkiye enerji piyasasının OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa"- "EPDK olarak gerek Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak, gerekse bölgesel ölçekte cazip

İSTANBUL (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye enerji piyasasının, OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa olduğunu belirterek, "EPDK olarak gerek Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak gerekse bölgesel ölçekte cazip bir elektrik ve gaz ticareti merkezi kurulması için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Yılmaz, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen, "Küresel Gelişmeler ve Yatırım Ortamı" konulu 17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı'nda, bölgedeki enerji kaynaklarının dünya piyasalarına taşınmasında Türkiye'nin politika ve enerji piyasalarının belirleyici olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin olarak ABD Enerji Bakanlığına bağlı Enerji Bilgi İdaresinin yayımladığı rapora dikkati çeken Yılmaz, "Raporda, Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu'yu, Avrupa ve Atlantik pazarlarına bağlayan Türkiye'nin enerji koridoru olarak öneminin daha da arttığı vurgulandı. Bu bağlamda biz de enerji bürokrasisi olarak, sorumluluklarımızın farkındayız." diye konuştu.

Yılmaz, iyi işleyen bir enerji piyasasının, bölgedeki enerji kaynaklarının küresel pazarlara güvenilir olarak arzında kilit önemde olduğunu belirterek, düzenlemelerini de buna göre yaptıklarının altını çizdi.

Türkiye'nin çıkarlarına halel getirmeksizin, kazan - kazan ilişkisini esas aldıklarını kaydeden Yılmaz, altyapı ve piyasalarını güçlendirerek bölgesel iş birliğine önem verdiklerini söyledi.

Her türlü düzenlemelerini en geniş paydada istişare ederek Türkiye'nin temel politik ve ekonomik hedefleriyle uyumlu şekilde geliştirdiklerini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin iştah kabartan bir yatırım ülkesi olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Türkiye, elektrik piyasası gerek tasarım gerekse işleyiş itibarıyla gelişmiş bir piyasa hüviyetindedir. Türkiye, bölgede yaşanan tüm sorunlara rağmen yürüyüşünü sürdürüyor. Türkiye enerji piyasasının OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa. EPDK olarak gerek Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak, gerekse bölgesel ölçekte cazip bir elektrik ve gaz ticareti merkezi kurulması için çalışmaya devam edeceğiz."

- "2018'de tüm iller doğalgazlı olacak"

Doğalgazın Türkiye'deki geçmişinin, Avrupa'ya kıyasla oldukça yeni olduğunu anlatan Yılmaz, 2018 yılı itibarıyla doğalgaza erişim imkanı olmayan il merkezinin kalmayacağını söyledi.

Bölgedeki en büyük doğalgaz piyasasına sahip olduklarını ve bu konumlarının daha da pekişeceğini öngördüklerini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"İmkanlar ölçüsünde oyuncu ve kaynak sayısını artırmaya çalışıyoruz. Yapılan tahminler, 2035 yılında küresel ölçekte doğalgaz ticaretinin yarısından fazlasının, LNG formunda gelişeceğine işaret ediyor. Türkiye için bu oran yüzde 16 civarındadır. Gerek spot ithalat lisansı sahibi aktör sayısı gerekse LNG'nin sağladığı esneklikle birlikte sektörün bu konudaki taleplerini dikkate aldık ve FSRU için izin verdik. Gururla söyleyebilirim ki ilk FSRU'yu rekor bir sürede şebekeye bağladık. Önümüzdeki dönemde FSRU'ların sayısının ve kapasitesinin arttığını göreceğiz. Böylelikle, sistemimizde hem kaynak çeşitliliği hem de işletme esnekliğini güçlendirmiş olacağız."

- "Tuz Gölü arz güvenliğini güçlendirecek"

Yılmaz, Türkiye için yeni bir uygulama olan Tuz Gölü yer altı deposunun ilk fazını işletmeye aldıklarını hatırlatarak, yer altı deposu kapasitesinin artmasının, arz güvenliğini güçlendirdiği kadar doğalgaz ticareti açısından da olumlu katkılar sağlayacağını söyledi.

Geçen ekim ayında Doğalgaz Piyasası Organize Toptan Satış Piyasası Yönetmeliği taslağını piyasanın görüşe açtıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Taslakla, doğalgaz iletim şebekesini taşıtan sıfatıyla kullanma hakkı olan şirketlerin, iletim şebekesine fiziki veya sanal olarak teslim etmiş olduğu veya edeceği doğalgazın ticaretine ilişkin kuralları belirliyoruz. Oluşturulacak organize toptan satış piyasasını Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) işletecek." diye konuştu.

Yılmaz, yönetmelik hayata geçirildiğinde doğalgazın piyasada şeffaflık içinde fiyatlanmasının sağlanacağına değinerek, Türkiye'nin bir doğalgaz ticaret merkezi olması yönünde en önemli bir adım atılacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler