“14 yıllık profesyonel iş hayatımı bıraktım ve dünyayı geziyorum”

“14 yıllık profesyonel iş hayatımı bıraktım ve dünyayı geziyorum”

Türk gezgin Kaya: - "6 yılda 11 ülke ve 250’den fazla şehir gezdim"

JOHANNESBURG (AA) - ÖMER KILIÇ - Türk gezgin Kemal Kaya, 14 yıllık profesyonel iş hayatını bıraktıktan sonra altı yılda 11 ülke ve 250'den fazla şehir gezdiğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Kaya, "Kırklı yaşların ortasındayken 14 yıllık profesyonel iş hayatımı geride bıraktım ve İngilizce öğrenmek için yurt dışına çıktım. 6 yıldır aralıksız geziyorum." dedi.

Asıl mesleği veterinerlik olan Kaya, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Bilgi Yönetimi bölümünü bitirdiğini ve Maltepe Üniversitesinde marka yönetimi alanında master yaptığını belirtti.

Kaya, "Tek yön bir bilet alarak Ağustos 2010'da kendimi Tayland’a attım. Hayatımın en uzun bir aylık tatilinden sonra, dil eğitimi için Yeni Zelanda’ya geçtim. Tek başına çıktığım bu seyahatte 11 ülke ve 250’den fazla şehri ziyaret edeceğimi ve 70 bin kilometreden fazla yol aşacağımı bilmiyordum." şeklinde konuştu.

Kaya, "Hayatım dil eğitimi için çıktığım 22 aylık geziden sonra değişmişti. Eve döndüğümde bunun adı dönüş değil molaydı. Bir süre bloğumla ilgilenip, yazmakla vakit geçirdim. Sonrasında seyahat etmeye devam ettim. Ben dünya turu yapmak için ülkeden ayrılmamıştım. Dil eğitimi için gitmiştim ama yola karşı olan tutkum beni seyahate itti ve ben de tercihimi yolda olmaktan yana kullandım.” dedi.

- "Gezdiğim hemen her ülkede ciddi bir gelir eşitsizliği var"

Gezdiği hemen her ülkede ciddi bir gelir dağılımı eşitsizliği olduğunu ifade eden Kaya, "Bir yanda gökdelenler veya villalar var, diğer yanda kulübeler, ahşap barakalar veya teneke evler var. Ama gene de özellikle Asya'da çocuklar ve insanlar hep güler yüzlü ve cıvıl cıvıl." değerlendirmesinde bulundu.

Kaya, "Afrika ülkeleri ise aklımızda daha çok kuraklık, açlık, susuzluk olarak kalmış. Tabii bir de belgesellere konu olan kabileler ve vahşi yaşam. Doğrusu anladım ki Afrika hakkında hemen hemen her yönden çok az şey biliyoruz.” dedi.

En son seyahatinde Namibya’da Katar Havayollarının desteklediği bir yardım faaliyetine katıldığını aktaran Kaya, "Namibya’da yaşayan Himbalara yardımları dağıttık. Namibya’dan sonra, plansız olarak Zambiya, Zimbabve, Botsvana'da bir aydan fazla gezdikten sonra Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrine geldim. Gezdiğim bu Afrika ülkelerinin sokaklarında çok yürüdüm ancak Johannesburg hariç herhangi bir güvenlik sorunu da yaşamadım. Johannesburg’da beyazlara karşı ciddi bir güvenlik sorunu var." şeklinde konuştu.

Afrika kıtasında yaşadıklarını anlatan Kaya, "Kıtada gördüğüm arabaların çoğu oldukça yeni ve lüks. Afrika ülkeleri dünyanın en zengin, elmas, altın ve diğer değerli madenlerine sahip. Her ne kadar beklediğimden iyi bir refahla karşılaşsam da maalesef bu zenginlik çoğunlukla beyazları kapsıyor. Afrikalıların ülkelerinde sahip olduğu zenginlikle daha iyi yaşamaları gerekir." dedi.

- "Seyahat etmek benim için bir tutku"

Seyahat etmenin kendisi için tutku olduğunu dile getiren Kaya, "Keşfetmeyi, deneyimlemeyi, fotoğraflayıp yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Dünyadaki kültürlerin farklı ritimlerini yakalamak, ilginç geleneklerine şahit olmak, farklı bakış açıları ve fikirleri anlamak, sonu gelmez bu kaynak karşısında heyecan duymak ve ilham almak hayatıma anlam katıyor." ifadelerini kullandı.

Seyahat etmenin hayatını oldukça etkilediğine dikkati çeken Kaya, “Farklı ülkeleri ve kültürleri tanıyarak oradan edinilen bilgilerle ülkeme döndüğümde daha barışçıl, farklılıklara saygılı, ötekini anlayan, daha yaratıcı ve esnek biri olduğuma inanıyorum. Bunun için hayatımın sonuna kadar gezip yazacağımı biliyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler