1. Uluslararası Cam Geri Dönüşüm Sempozyumu

1. Uluslararası Cam Geri Dönüşüm Sempozyumu

Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Oktik:- "Geri dönüşüm sektörüne verilecek önemli desteklerle toplayıp üretimde kullandığımız cam miktarını 5 yılda yüzde 19 seviyesinden yüzde 45'e çıkarmayı hedeflemekteyiz. Böylece dönüştürülen cam mikt

ANKARA (AA) - Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Şener Oktik, geri dönüşüm sektörüne verilecek desteklerle üretimde kullandıkları atık cam miktarını gelecek 5 yılda yüzde 19'dan yüzde 45'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Böylece dönüştürülen cam miktarını 5 yılda 3 kat artırarak 435 bin tona çıkarmayı amaçlıyoruz." dedi.

Şişecam ve European Bank tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Cam Geri Dönüşüm Sempozyumu JW Marriott Otel'de başladı.

Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Şener Oktik, "Ezberleri Bozan Yenilikçi Yaklaşımlar" temasıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, kaynakların değere dönüştürülmesinin ardından bu değerin kullanımı sonucu ortaya çıkan atıkların sisteme kazandırılmasının kültürel bir değişimi ifade ettiğini söyledi.

Söz konusu kültürel değişimin birçok kişinin yaşamını belirleyen "üret, kullan, at" anlayışından uzaklaşmak anlamını taşıdığını anlatan Oktik, "Bu şekilde çizgisel olarak tarif edilecek üret, kullan, at kültüründe üretime giren girdilerin yüzde 90'ı da ürün fabrikayı terk etmeden atık haline dönüşüyor. Bizim bundan kurtularak döngüsel ekonomiye doğru yol almamız lazım." diye konuştu.

Şişecam'ın faaliyetleri ve cam geri dönüşümü konusundaki hedefleri hakkında bilgi veren Oktik, şirketin bugün itibariyle 13 ülkede 44 üretim noktasında 22 bin çalışanıyla hizmet verdiğini ve 150 ülkeye ürün sattığını dile getirdi.

Üretim kapasitesi açısından Avrupa'nın birinci firması olduklarının altını çizen Oktik, tüm faaliyetlerde çevre dostu ve sürdürülebilir bir anlayışla hareket ettiklerini kaydetti.

Cam kırığının Türkiye'de toplanabilmesi için "Cam Yeniden Cam" projesini hayata geçirdiklerini anlatan Oktik, cam kırığı üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştiren 4 firmaya 20 milyon avroluk finansman desteği sağladıklarını ifade etti.

Oktik, anılan projeyle cam atıklarının toplama altyapısının geliştirilmesi, cam ambalaj atıklarına ilişkin tesislerin modernize edilmesi ve evsel atıklara karışan cam ambalaj atıkların düzenli depolanması ve ayrıştırılmasının hedeflendiğini belirterek, "Geri dönüşüm sektörüne verilecek önemli desteklerle toplayıp üretimde kullandığımız cam miktarını 5 yılda yüzde 19 seviyesinden yüzde 45'e çıkarmayı hedeflemekteyiz. Böylece dönüştürülen cam miktarını 5 yılda 3 kat artırarak 435 bin tona çıkarmayı amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

Cam geri dönüşümü konusunda son 5 yılda yapılanlara ilişkin bilgi veren Oktik, 22 ildeki 145 ilçe belediyesiyle iş birliği yapılarak 16 bin 700 cam geri dönüşüm kumbarasının en önemli noktalara yerleştirildiğini söyledi. Farkındalık yaratmak amacıyla 220 binden fazla ilköğretim öğrencisine eğitim verildiğini kaydeden Oktik, 2,5 milyon kişiye ulaşılarak cam geri dönüşümünün öneminin anlatıldığını dile getirdi. Oktik, 2011'den bu yana toplam 670 bin ton cam kırığı toplandığını da sözlerine ekledi.

- ÇEVKO Başkanı Yayalar

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Başkanı Okyar Yayalar da yetkilendirilmiş kuruluş olarak ilan edildikleri 2005 yılından bu yana yaklaşık 5 milyon ton atığın geri kazanılmasını sağladıklarını kaydetti.

Ambalajlı ürün tüketiminin her geçen yıl arttığını belirten Yayalar, "Geri dönüşüm tesisleri sayısı önem kazanıyor. Toplumdaki her bireye geri dönüşüm bilincinin kazandırılması son derece önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yerel ve merkezi yönetimlerin de aralarında bulunduğu paydaşlarla 25 yıldır toplumdaki her bireye ulaşmaya gayret ettiklerini anlatan Yayalar, ambalaj atıklarının çöp olmadığını ve kaynağında ayrıştırılması gerektiğini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler