1.3 milyon kişiye iş imkanı doğdu

1.3 milyon kişiye iş imkanı doğdu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Mardin'de GAP Eylem Planı'nı açıkladı. Turizmden sulama alanlarına kadar birçok alanda yeni faaliyetler gerçekleştirilecek ve bu sayede 1.3 milyon kişiye yeni iş imkanı doğmuş olacak.

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı GAP Paketi ile 2018 sonuna kadar 115 ayrı eylem hayata geçecek. Yapılacak yatırımlar sonunda 1 milyon 270 bin kişiye istihdam imkanı doğacak. Paketin bölge ekonomisine katkısı ise 6.6 milyar dolar olacak.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. 2018 yılı sonunda tamamlanması beklenen proje kapsamında ekonomiye yılda 6.6 milyar dolar katkı sağlanacak. Yılda sulama faydası 2.2 milyar dolar, enerji faydası 4 milyar dolar, içme suyu faydası 410 milyon dolar olarak hesaplandı. Proje kapsamında 1 milyon 270 bin kişiye de istihdam imkanı sağlanacak. GAP Bölgesi’nin ihracatı 22 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, işsizlik oranının da yüzde 10 seviyesinin altına düşürülmesi hedefleniyor. GAP dahilinde hidroelektrik enerji santrallerinin toplam kurulu gücü 7. 476 MW olurken, yılda 27 milyar kilovat saat enerji üretimi hedefleniyor. 2014-2018 dönemlerini kapsayan 2. eylem planı ile sulama yatırımları hız kazanacak.

Başbakan Davutoğlu yeni planın 115 eylemden oluştuğunu belirterek 5 ana eksen bulunduğunu ifade ederek, bunları ‘ekonomik kalkınma, sosyal gelişme, şehirlerde yaşanabilirliliğin artması, alt yapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin artırılması’ olarak sıraladı.

Herkes takip etsin

Davutoğlu “Eylem planı sonunda yani 2018 yılında işsizlik oranını düşürmekte kararlıyız. Bu bizim ev ödevimizdir. Biz verdiğimiz sözü tutarız. Herkes takip etsin” dedi. Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre 2018 yılı sonuna kadar bölgeye 26.7 milyar TL kamu yatırımı yapılacak. 651 bin hektar sulamaya açılacağını bildiren Başbakan Davutoğlu, organik tarımla uğraşanlara destek sağlanacağını kaydetti. “Bir daha bu yaylalarda çatışmalar, terör görülmeyecek. Tarım ve hayvancılık gelişecek” diyen Davutoğlu meraların koyun melemelerini özlediğini ifade ederek çözüm süreci ile yaylalarda tarım ve hayvancılığın gelişeceğini kaydetti.

Girişim fonu geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, küçükbaş hayvancılığın gelişmesine yönelik çalışma yapılacağını bildirdi. Organik tarım, yenilenebilir enerji ve sağlık turizmi önemli olurken, vatandaşın iş ve yaşam koşulları iyileştirilerek göçün azaltılması hedefleniyor. Habur sınır kapısının güçlendirileceğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, KOBİ’lere yönelik finansman desteğinin artırılacağını kaydetti. Davutoğlu GAP dahil 43 şehirde girişim sermayesi fonu oluşturulacağını bildirdi. Davutoğlu 2003 yılındın itibaren toplam 41.2 milyar TL toplam yatırım ödeneği ayrıldığını bildirdi.

Ekonomi yöntemiyle dolar zirvesi yaptı

Ekonomideki son gelişmelerle ilgili Başbakanlık Konutu’nda önceki gece Başbakan Ahmet Davutoğlu’na brifing verildi. Bilgilendirme yapan isimler arasında, faiz tartışmalarının odağında yer alan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da yer aldı. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu New York temaslarını tamamlayarak Ankara’ya dönmesinin hemen ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş’ı Başbakanlık Resmi Konutu’na çağırarak ayrı ayrı brifing aldı. Davutoğlu yaptığı görüşmeyle ilgili detayları ise Mardin’deki basın toplantısı sırasında verdi. “Kurlarda gözlenen dalgalanma Türkiye’den daha çok Euro-dolar paritesindeki dalgalanma ile ilgilidir. Dakika dakika gelişmeleri takip edip Türkiye ekonomisinin etkilenmemesine yönelik çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Bütün dünyada dalgalanma var” diyen Davutoğlu şunları söyledi: “Dolar sadece TL değil özellikle AB para birimi karşısında da büyük değer kazanıyor. Merkez Bankası Başkanı Basel toplantıları için yurt dışına çıktı. Bu meseleyi de ele alacakları koordinasyon toplantısı yapılacak. Krizin değerlendirileceği bir toplantı olacak. Onun dönüşünde tekrar değerlendireceğiz. Daha başka nelerin yapılacağını ele alacağız. Dönüşte değerlendireceğiz. Dönüşte MB Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcısı’na da bilgi arzında bulunacak. Serbest kur sistemi içerisinde bu dalgalanmaları istikrarı sarsmadan eksen üzerinde değerlendirmek lazım.” Davutoğlu “Bütün kuruluşlarımızla koordinasyon içerisinde olduğumuzu kamuoyu bilmeli. ABD’den de saat bazlı değerlendirmelerde temas halindeydik. İş dünyası, halkımız Türkiye’nin ekonomik gücüne güvenmeli. Ekonomi yönetiminin her türlü tedbiri alacağı bilinmeli. İstikrarı bozacak spekülasyonlardan uzak durulması önem taşıyor” diye konuştu.

Toplantıda Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Türk Medya İcra Kurulu Başkanı Cengiz Özdemir de hazır bulundu.

Surlar yenileniyor mayınlar temizleniyor

- Mardin-Şırnak doğalgaz boru hattı tamamlanacak.

- Karacadağ’da termal su tesisi yapılacak.

- GAP turizm master planı hayata geçirilecek.

- Birecik baraj gölü nehir turizmi devam edecek.

- Tillo, Hasankeyf, Midyat, Göbeklitepe ve Cudi gibi yerlere yönelik uluslararası tanıtım yapılacak.

- Diyarbakır surlarının tamiratı yapılacak.

- Mayınlı alanlar ekonomiye kazandırılacak.

- Türkiye’nin 3. büyük asma köprüsü açılacak.

- Van-Şırnak karayolu açılacak.

- Nusaybin-Cizre-Habur’a demiryolu yapılacak.

- 1.700 kilometre otoyol yol yapılacak.

- Adıyaman Kral Yolu projesi hayata geçirilecek.

- Kreş ve gündüz bakımevi sayısı artacak.

- 51 aile sağlığı merkezi kurulacak.

- Şanlıurfa’da sevgi sitesi evleri kurulacak.

- Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayii geliştirilecek. Organik tarımla uğraşan çiftçiye mali destek verilecek.

- Toplam 43 ilde gelişim fonu kurulacak.

- Bölge üniversitelerinde öğrenci artışını sağlamak için Erasmus ve diğer eğitim programları aktif olarak uygulanacak.

- Spor tesisleri ve projeleri geliştirilecek.

- KOSGEB 5 bin işletmeye 58 milyon verecek.

- Devlet hastanelerinde 2 bin 535, şehir hastanelerinde 5 bin 375 adet olmak üzere toplam 7 bin 910 yatak kapasitesi oluşturulacak.

- Okul öncesi eğitim kapsamında 4 bin 79, ilköğretim kapsamında 8 bin 302, ortaöğretim kapsamında ise 4 bin 683 derslik açılacak.

- GAP kapsamında toplam 1.1 milyon hektar alanın sulanması için depolama altyapısı bitecek.

- Ücretsiz kablosuz erişim noktaları kurulacak.

- Suriye ve Irak’la ticaret geliştirilecek.

Kervan yolda yürüyor

Üretim ve kalkınma odaklı perspektiften taviz vermediklerine ifade eden Başbakan Davutoğlu “Kervan yolunda yürümektedir. Kimse bu kervanın istikamet değiştireceğine yönelik hesap yapmamalıdır” diye konuştu. Çözüm süreci öncesinde 30 yılda yaşananların önemli kayıplara neden olduğunu dile getiren Davutoğlu “Toplam kaybımız 400 milyar doları geçmiştir” diye konuştu.

STAR

Önceki ve Sonraki Haberler