Yurt Dışında Tedavi

GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER (III)

 

YURT DIŞINDA TEDAVİ

-GEÇİCİ GÖREVLE YURT DIŞINA GÖNDERİLENLERİN SADECE ACİL HALLERDE SAĞLIK HİZMET BEDELLERİ KARŞILANIR

Geçici görevlendirme ile yurt dışında çalışmaya gidenlerin, hastalandıklarında aldıkları sağlık hizmetinin bedeli Kurum tarafından ödenecektir. Ancak, burada ödemenin kapsamı oldukça dar tutularak sadece acil hallerde alınan sağlık hizmet bedellerinin ödeneceği öngörülmüştür. Dolayısıyla acil haller dışında yurt dışında sağlık hizmet sunucusuna başvurulduğunda sağlık hizmet bedelini sigortalı kendisi ödemek zorunda kalacaktır.

Ayrıca geçici görevlendirme durumunda, sigortalı bakmakla yükümlü olduğu kişileri de yurt dışına götürmüşse, bakmakla yükümlü olunan kişilerin sağlık hizmet bedeli ödenmeyecektir. Bu durumda sigortalının eşinin hastalandığı zaman acil hal bile olsa sağlanan sağlık hizmetinin bedeli sigortalı tarafından ödenme zorunluluğu ortaya çıkacaktır.

-SÜREKLİ OLARAK YURT DIŞINA GÖREVLENDİRME DURUMUNDA, SİGORTALI VE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLERİN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİ KURUM TARAFINDAN ÖDENİR

Geçici görevlendirmeden farklı olarak, sürekli görevlendirme durumunda sağlık yardımının acil durumlarda sağlanıp sağlanmadığı önemli olmaksızın sağlık hizmet bedelleri Kurum tarafından karşılanacaktır. Ayrıca, sürekli görevlendirmede sadece sigortalının kendisinin değil, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmet bedelleri de Kurum tarafından ödenecektir.

Kanun ve yönetmelik anlamında sürekli görevlendirmeden kasıt, altı aydan daha fazla süre ile yurt dışında görevlendirilmedir.

-YURT DIŞINA BİR GÖREVLENDİRME YOKSA, SAĞLIK YARDIMLARINI KAPSAYAN SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİNİN OLMAMASI HÂLİNDE, SAĞLIK HİZMETLERİ GİDERLERİ KURUMCA ÖDENMEZ

Geçici veya sürekli bir görevlendirme olmadığı halde sigortalı herhangi bir sebeple yurt dışında bulunuyorsa, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurt dışında bulundukları sırada sağlanan sağlık hizmetlerine ilişkin bedellerin ödenmesinde, bulundukları ülke ile Türkiye arasında sağlık yardımlarını kapsayan sosyal güvenlik sözleşmesi olması hâlinde sözleşme hükümleri uygulanır. Sağlık yardımlarını kapsayan sosyal güvenlik sözleşmesinin olmaması hâlinde, sağlık hizmetleri giderleri ile yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri Kurumca ödenmez.

-TÜRKİYE’DE TEDAVİNİN MÜMKÜN OLMAMASI NEDENİYLE YURT DIŞINDA SAĞLANACAK SAĞLIK HİZMETİ BEDELLERİ KURUM TARAFINDAN ÖDENİR

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Kurumca yetkili kılınan sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporlarının Kurumca belirlenecek sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu tarafından teyit edildikten sonra yurt içinde tedavisinin yapılamadığının Sağlık Bakanlığınca onaylanması hâlinde, bu hastalığın tedavisine ilişkin yurt dışında yapılacak sağlık hizmeti giderleri Kurumca ödenir.

Yurt dışındaki tedavi süresi, altı ayı geçmemek kaydı ile Kurumca yetkili kılınan sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedavi süresi raporda belirtilen süreyi geçemez.

Tıbbî nedenlerle yurt dışında tedavinin uzaması hâlinde, tıbbî gerekçeleri misyon şeflikleri vasıtasıyla Kuruma gönderilir. Sevke esas sağlık kurulu raporunu teyit eden sağlık hizmeti sunucusunun görüşü ve Kurumun onayı ile bu süre en çok iki yıla kadar uzatılabilir. Belirlenen ya da uzatılan sürenin aşılması hâlinde aşılan süreye ait tedavi giderleri, ile gündelik ve refakatçi giderleri ödenmez.

Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmek ve Sağlık Bakanlığınca onaylanmak koşuluyla yurt içinde yapılamayan tetkikler, numunenin gönderilmesi suretiyle yurt dışı sağlık hizmeti sunucularında yaptırılır ve bu işlemlere ait ücretler Kurumca ödenir. Ancak, numunenin yurt dışı sağlık hizmeti sunucusunca alınması gerektiğinin sağlık kurulu raporunda ayrıntılı gerekçeleri ile belirtilmesi kaydıyla, kişilerin tetkik için yurt dışına gönderilmesi mümkündür.

Yurt dışında tedavi edilecek kişi, var ise yurt dışındaki sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilir ve sağlık hizmeti giderinin tümü karşılanır. Yurt dışında sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunun olmaması hâlinde de sevk edilen sağlık hizmeti sunucusunda yapılan tedavilere ait giderlerin tamamı Kurumca ödenir. Ancak, kişinin tercihi doğrultusunda Kurumun yurt dışında sözleşmeli olduğu sağlık hizmeti sunucusuna gitmemesi hâlinde, sözleşmeli yere ödenebilecek tutarı geçmemek üzere Kurumca ödeme yapılır, arada fark oluşması hâlinde fark kişi tarafından karşılanır. Sevke konu hastalığa bağlı olarak gelişen komplikasyon ve acil hâller hariç, yurt dışına sevke konu hastalık dışındaki tedavi giderleri ödenmez.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.