Yunanistan'daki sığınmacıların kamplarla imtihanı

Yunanistan'daki sığınmacıların kamplarla imtihanı

Ülkedeki sığınmacıların zor şartlar altında yaşadığı kamplardan biri olan İnofita'da kalanlar olumsuz hijyen koşullarından şikayet ediyor- Afgan sığınmacı Vahab:- "Her yer çok kirli. Banyolar, tuvaletler, mutfak... Dayanılacak gibi değil. Kalbim patlayaca

VIOTIA (AA) - FURKAN NACİ TOP - Avrupa'ya açılan sınır kapılarının kapanmasının ardından Yunanistan'da mahsur kalan sığınmacıların birçoğu, aradan bir yıl geçmesine karşın olumsuz kamp koşullarındaki bekleyişlerini sürdürüyor.

Başkent Atina'nın yaklaşık 60 kilometre dışında, Viotia kentinde bulunan İnofita kampındaki sığınmacılar, kirlilik ve yetersiz imkanlardan şikayetçi.

Afganistan, Pakistan ve İran uyruklu sığınmacıların kaldığı yaklaşık 600 kişilik kampın sakinlerinin üçte ikisi çocuklardan oluşuyor.

Kullanılmayan geniş bir depodan dönüştürülmüş kampın alt katında oluşturulan odalarda çocuklu aileler kalırken, üst katı bekar erkeklere ayrılmış durumda.

- "Kalbim patlayacak gibi"

Yunanistan'a bir yıl önce gelen, söz konusu kampta ise yaklaşık 7 aydır kalan 35 yaşındaki Afgan sığınmacı Halide Vahab, kamptaki hijyen eksikliğinden dolayı iki çocuğunu odadan dışarı bile çıkartmak istemediğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Vahab, kampı terk etmek için kaçak yollarla Avrupa'ya geçmek dahil her yolu denediklerini anlatarak, sağlık imkanlarının da yetersiz olduğunu ifade etti.

Yemeklerin de yetersiz olduğunu kaydeden Vahab, "Her yer çok kirli. Banyolar, tuvaletler, mutfak... Dayanılacak gibi değil. Kalbim patlayacak gibi hissediyorum. Gerçekten çok zor durumdayız." diye konuştu.

- "Sıcak su yok"

Kampın bir diğer sakini Afganistan'dan gelen 29 yaşındaki Samim Vafi ise, kötü hijyen koşullarının yanı sıra yemeklerin yetersizliğinden ve sıcak su olmamasından yakındı.

Banyo yapmak için bina dışında toplam 10 dakikalık bir mesafeyi yürümek zorunda kaldıklarını ifade eden Vafi, "Havalar çok soğuk. Ancak, banyolarda sıcak su neredeyse hiç yok. En azından ılık su için gece belli bir saati beklemek gerekiyor. Onu da yakalayamazsanız buz gibi suda duş almak zorundasınız." ifadelerini kullandı.

Vafi, kampın dışındaki geniş çöp konteynırının bir aydır boşaltılmadığını ve çevreye kötü kokuların yayıldığını dile getirdi.

Yunanistan'ın kış şartlarına hazırlıksız yakalanması ve sığınmacılara yeterli imkanlar sağlayamaması birçok sivil toplum kuruluşunun eleştirisine yol açıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) başta olmak üzere birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu, kamp koşullarını "acınası" ve "dehşet verici" olarak nitelendirmiş, Yunan hükümetine acilen harekete geçmesi için çağrıda bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler