Yunanistan'a kaçan darbeci askerler

Yunanistan'a kaçan darbeci askerler

Darbeci 8 askerden son ikisinin Türkiye'ye iadesine mahkemeden ret kararı çıktı- Üç ayrı duruşmanın ardından, 3 askerin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verilirken, toplamda 5 askerin iade talepleri reddedildi

ATİNA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbeci 8 askerden son ikisinin Türkiye'ye iadesi talebine mahkemeden ret kararı çıktı.

Atina'daki temyiz mahkemesinde hakim karşısına çıkarılan, darbe girişimi sırasındaki rütbeleriyle Yüzbaşı Uğur Uçan ve Başçavuş Mesut Fırat'ın duruşması sonuçlandı.

Savcının iadeye ret yönündeki görüşünün ardından hakimler, darbeci askerlerin "hayatlarının tehlikede olacağı ve işkence görme ihtimalleri" gerekçelerine dayanarak, iade edilmemeleri yönünde karar verdi.

Böylece, bu hafta içinde gerçekleşen üç ayrı duruşmanın ardından, üç askerin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verilirken, toplamda 5 askerin iade talepleri reddedildi. Üç mahkemede de üç farklı hakim grubunun karar aldığı kaydedildi.

Ancak, temyiz mahkemeleri başsavcısı pazartesi günkü duruşmanın ardından Türkiye'ye iadeleri reddedilen üç asker için verilen kararı temyiz talebiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesine (Areios Pagos) taşımıştı. Benzer bir uygulamanın bugünkü karar için de gerçekleşmesi bekleniyor.

Darbe girişimi sonrası Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan darbeci askerler, sığınma talebinde bulunmuşlardı. Askerlerin 7'sinin sığınma talepleri Yunan iltica makamları tarafından reddedilirken, biri hakkında ise henüz açıklanan bir karar yok.

Kararı temyiz etmek amacıyla iltica ofisine bağlı ikinci derece komisyona götüren askerlerin başvurusu ise henüz neticelenmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :