Yükselen Afrika - "Libyalılar olarak biz biriz"

Yükselen Afrika - "Libyalılar olarak biz biriz"

Sirte Yürütme Meclisi Başkanı Ebu Zeyd: - "Libyalılar artık savaştan, kandan, birbirleri arasındaki çekişmeden yoruldu. Libyalılar olarak biz biriz. Bölünmeyi asla kabul etmeyiz. İnşallah Libya daha güzel olacak"

Sirte Yürütme Meclisi Başkanı Fevzi Ebu Zeyd, Libya'daki iç savaşın ve siyasi çekişmelerin, stratejik konuma sahip Sirte'yi birçok açıdan olumsuz etkilediğini belirterek, "Libyalılar artık savaştan, kandan birbirleri arasındaki çekişmeden yoruldu. Libyalılar olarak biz biriz. Bölünmeyi asla kabul etmeyiz." dedi.

Ebu Zeyd,  yaptığı açıklamada, kentte yaşayan sivillerin büyük çoğunluğunun terör örgütü DEAŞ'ın bölgeyi işgalinden sonra başka yerlere göç etmek zorunda kaldığını bildirdi.

DEAŞ'ın bölgeyi ele geçirmeye çalışırken şehir içinde keskin nişancılar kullandığını belirten Ebu Zeyd, Libya ordusunun bu keskin nişancılara ağır silahlarla müdahalesi sırasında Sirte'deki birçok binanın zarar gördüğünü söyledi.

Libya'nın ortasında yer alan Sirte'nin stratejik önemi olduğuna ve bu nedenle DEAŞ'ın bu şehri merkez seçtiğine işaret eden Ebu Zeyd, örgütün 1 buçuk yıl boyunca kenti işgal altında tuttuğunu hatırlattı. Ebu Zeyd, şöyle konuştu:

"Sirte, Akdeniz kıyısında bulunduğu için dış dünyayla bağlantı açısından önemli bir noktada. Avrupa ülkeleri Libya ile Akdeniz üzerinden bağlantı kuruyor. En yakın noktalardan birisi de Sirte. DEAŞ, önce Tunus, Mısır, Sudan ve Senegal gibi ülkelerden gelenlerin kurduğu basit bir grup olarak ortaya çıktı. Daha sonra bir kısım gençleri kendi ideolojileri için kullanmakta başarılı oldu. Sirte içinden ve Libya'nın değişik kentlerinden gençler onlara katıldı. Zamanla sayıları arttıkça burası örgütün Libya'daki merkezi haline geldi."

- "Savaştan sonra Sirte çok değişti"

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından başlayan iç savaş, siyasi krizler ve DEAŞ saldırılarının Sirte halkını çok yorduğunu kaydeden Ebu Zeyd, "Libyalılar artık savaştan, kandan, birbirleri arasındaki çekişmeden yoruldu. Libyalılar olarak biz biriz. Bölünmeyi asla kabul etmeyiz." ifadelerini kullandı.

Terör örgütünün Sirte'de ortaya çıktığı sırada, şehri koruyan güvenlik güçlerinin sayısının az olduğunu ifade eden Ebu Zeyd, terör örgütünün bu durumdan yararlanarak bölgede yayıldığını, sonrasında ise kolluk kuvvetlerinin tamamını kafir ilan ederek öldürülmelerini meşru gördüğünü, bu sayede de siviller üzerinde bir korku oluşturduğunu vurguladı.

Ebu Zeyd, DEAŞ'ın İslam'la asla ilgisi olamayacağına işaret ederek, Libya'nın iç savaş nedeniyle devlet olarak zora girdiği bir dönemde halkın saldırılardan etkilenerek daha da sıkıntıya düştüğünü aktardı. Ebu Zeyd, "Savaştan sonra Sirte çok değişti. Kent eski bildiğimiz halini tamamen kaybetti. Toplum büyük bir şok içerisinde." değerlendirmesinde bulundu.

Ebu Zeyd, Sirte'de yaşayan ancak burayı terk etmek zorunda kalan binlerce ailenin evlerine dönmek için yetkililerin şehri yenileme çalışmasını başlatmasını beklediklerini söyledi.

Ayrıca kentte kamu hizmetlerinin aksadığını da bildiren Sirte Yürütme Meclisi Başkanı Ebu Zeyd, eğitimin de DEAŞ'la mücadele sebebiyle kesintiye uğradığı, bazı okulların eğitime devam ettiğini ancak bazılarında hasar olduğu için acil olarak onarılmaları gerektiğini belirtti.

Yükselen Afrika -

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler