Yolcu otobüsleri çetin kış şartlarına hazır

Yolcu otobüsleri çetin kış şartlarına hazır

TOF Genel Başkanı Yıldırım:- "Otobüslerimizi kış şartlarına hazırladık. Kaptanlarımızı uyardık, lastiklerimizi değiştirdik, kışa hazırız"- "Türkiye dört mevsimi aynı anda yaşıyor. Bir yerde yaz, bir yerde kış. Zemin bir yerde kuru, bir yerde ıslak, buz. Ö

SAKARYA (AA) - ONUR ORHAN - Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsleri kış şartlarına hazırladıklarını bildirdi.

Yıldırım, AA muhabirine, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs sürücülerinin ciddi tecrübesi olduğunu belirtti.

Firma bazında sürücülere ıslak zemin, kuru zemin geçişleri ve ileri sürüş teknikleri konularında ciddi eğitimler verildiğini anlatan Yıldırım, "Türkiye dört mevsimi aynı anda yaşıyor. Bir yerde yaz, bir yerde kış. Zemin bir yerde kuru, bir yerde ıslak, buz. Artık bunlara alışacağız. Özellikle mevsim dönüşlerinde önemli kazaların yaşanmaması için tüm sürücülerimize gerekli eğitimler verildi, hazırlıklar yapıldı." dedi.

Yıldırım, ticari araç ve ağır vasıta sürücülerinin, taşıdıkları yük veya yolcunun sorumluluğunu taşıma bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

- "Son yıllarda yapılan çalışmalar kaza oranını düşürdü"

Trafik terörünün araç sayısıyla birlikte arttığını dile getiren Yıldırım, ancak son yıllarda yapılan duble ve bölünmüş yol, otoyol ve hız kontrollerinin ölümlü kaza oranının düşmesini sağladığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığınca hız denetimleri konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Artan araç ve kaza sayısına rağmen ölümlü kazalarda ciddi azalma var. Bunu en son geçtiğimiz bayramda yaşadık. Kazaların yüzde 88'inin insan kusurundan kaynaklandığı istatistiklere yansımıştır. Kara noktalarımız var, yol kusurlarımız var, bunları kabul ediyoruz ama yine de sürücü kusurlarının çok önde olduğunu biliyoruz. O nedenle bütün araçlarımızın firma bazında kontrolleri yapılıyor, kışlık lastik kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Bunu İçişleri Bakanlığına bırakmıyoruz, sektör olarak kendi kontrollerimizi kendimiz yapıyoruz. Firma sahiplerimiz, gerekli tüm girişimleri yapıyor."

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin kış şartlarına hazırlandığını ifade eden Yıldırım, "Kaptanlarımızı uyardık, lastiklerimizi değiştirdik, kışa hazırız. Herkese iyi yolculuklar diliyoruz." diye konuştu.

- "Trafik kentler oluşturulmalı"

Yıldırım, insan canı söz konusuysa yaptırımların ağırlaştırılmasının çok yerinde olduğunu, buna hiçbir itirazlarının bulunmadığını dile getirdi.

Herkesin, kusur işlediğinde bu ağır cezaları ödeyeceğinin bilincinde olması gerektiğini vurglayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Kazaların sonuçları çok ağır bir faturalar çıkarıyor. Yüzlerce, binlerce insanımız ölüyor, engelli sayımız artıyor, maddi manevi birçok zarar yaşıyoruz, aileler çöküyor. Onun için trafik terörü, farklı bir terör olarak ele alınmalı. Federasyon olarak Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonundan talebimiz oldu. Şu anda askeri bölgelerin şehir dışına çıkarılmasından kaynaklanan arazi boşluklarında, 'trafik kentler' oluşturup, küçük yaşlardan itibaren trafik bilincini çocuklarımıza aşılamamız lazım. Yine sürücü kurslarımızın niteliklerinin artırılması gerekir."

- "Ticari araç sürücüleri 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçirilmeli"

Yıldırım, midibüs, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, tır, tanker gibi büyük vasıta kullanacak sürücülere yeterli eğitimin verilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Özellikle tanker ve hafriyat araçlarının son yıllarda yaptığı kazalara bakıldığında, sürücülere verilen eğitimin yetersizliğinin görüldüğünü savunan Yıldırım, "Sürücü eğitimi veren kurumların mutlaka sınıflandırılması, ticari taşıtlarda mutlaka yeni çalışmalar yapılması lazım. Kış şartlarına bir taraftan hazırlanalım, kar lastiğini kullanalım, bu konuda bilinç yaratalım, bunların hepsinde varız ama esas olan sürücülerimizin eğitimlerinin yetersizliği." dedi.

Taşımacılık yapan ticari araç sürücülerinin alması gereken SRC belgesi eğitimlerinin altının doldurulması gerektiğini belirten Yıldırım, "Ticari araç sürücülerinin 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi konusunda da ciddi çalışma yapılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :