Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

YILDIZI YÜKSELEN İÇECEK KEFİR

Kefir Kuzey Kafkasya kökenli fermente bir süt ürünüdür. Çok eski yıllardan beri Kafkasya’da bugün ise tüm dünyada imal edilen probiyotik bir süt ürünüdür. Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olduğu kabul edilen kefirin nasıl yapıldığı uzun süre gizlenmiştir. Kefir sütün mayası yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı hafif ekşimsi bir nevi sodalı ayran tadı veren, kıvamı ise bozaya benzeyen bir süt içeceğidir. Köpüklü yapısının sebebine gelirsek mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit bu özelliği vermektedir. Bazı eklemeler (meyveli kefirler, salatalık veya maydonoz) yapılması, tadını daha hoş hale getirir. Özellikle çocuklara muzlu, çilekli, ananaslı, elmalı kefir yapılabilir. Kefir ile meyve karıştırmak besin değerinde herhangi bir azalmaya sebep olmaz.

Tüketildiğinde diğer fermente süt ürünlerine göre tadının daha farklı hatta ferahlatıcı etkisi olduğu ortaya konulmuştur.

Kefiri inek, koyun ve keçi sütünde çok kolay şekilde hazırlayabiliriz. Peki evde kolay şekilde nasıl hazırlayabiliriz:

Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer süte yoğurt mayası konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur. Önemli olan kefir tanelerinin kalitesidir ve o yüzden onaylanmış mayalar tercih edilmelidir. Yoğurttan daha besleyici ve daha koruyucudur. Evde yapılan kefir hazır aldıklarımıza göre daha fazla oranda probiyotik içermektedir. Biz 1 litre üzerinden tarif vereli. 1 litre sütümüze 35-55 gram arası kefir mayası ilave ederek yoğurt mayaladığımız usulde katılıp mayalanması için 18 ila 24 saat bekledikten sonra süt pıhtılaşmışsa kefir olmuş demektir. Buzdolabında bir süre bekletildikten sonra tüketilebilir.

Kökenine, evde nasıl yapacağımızı yukarıda anlattık peki faydalarına gelirsek saymakla bitmeyecek kadar faydası bulunan popülerliği şaha kalkmış yıldızı yükselmiş daha da yükseleceğini düşündüğüm probiyotik bir süt ürünüdür.

  • İçerdiği probiyotikler savunma sistemini arttırır. Bağışıklık sistemine doping etkisi yapar. Bizi gribal enfeksiyonlardan korur.
  • Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerin baş tacıdır. Besleyici özelliğiyle aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olduğu için diyetlerde listeleri süsleyerek çeşitlilik kazandırmaktadır.
  • Kefir bol miktarda B vitamini içermektedir.
  • Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.
  • Probiyotik etkisi bağırsak hareketini arttırıcı aynı zamanda bağırsak duvarlarını zararlı bakterilere karşı korur.
  • Süte oranla sindirime yardımcı daha çok bakteri içermesi ve bağırsak hareketlerini daha az zamanda artırmasıyla metabolizma dostudur.
  • Yapısında bulunan proteinler sayesinde doku yapımı ve onarımında görev alır. Bu yüzden büyüme gelişme sürecine yardımcıdır.
  • Ramazan’da sahurda içilen bir bardak kefir mineral ve protein ihtiyacımızı karşılar, uzun süre açlığa karşı tokluk hissini arttırır
  • Sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlığa ve uykusuzluğa karşı etkili olduğu saptanmıştır.
  • Kolon kanserine karşı koruyucudur.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Yapılan araştırmalarda yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

Kefirin besleyici değerinden bahsettik peki bir su bardağı yani 200ml kaç kaloriye tekabül ediyor diye merak ediyorsanız sadece 105 kaloridir. Günde çok rahatlıkla 1-2 su bardağı tüketilebilir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda süt ürünleri içerisinde acıkma hissini bastırdığı ve daha tok tutucu kanısına varılmıştır. Bu yüzde sağlıklı beslenme programlarında ‘’ kefir ‘’ tercih edilebilir.

Unutmayın, beslenme bir bütündür. Hiçbir gıda tek başına mucizeler yaratmaz. Besinlerle yaratılan çeşitlilik bir anlam ifade eder.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum